Sony Xperia E4 – rozpačitý low-end recenze

Sony Xperia E4 – rozpačitý low-end [recenze]
2015-04-03T09:36:00+02:00
• 3. 4. 2015
1

Na začátku února společnost Sony představila nového zástupce nižší třídy. Ten má volně nastupovat na předchozí model E1 a také E3, tedy na nejlevnější modely výrobce řady E. První jmenovaný jsem před rokem testoval a příliš nadšený jsem z něj nebyl. Polepšilo se Sony u dnes recenzovaného modelu? Zároveň je také Xperia E4 první vlaštovka od Sony s procesorem MediaTek, která se dostala i do našich krajin. Pojďme se na ni podívat podrobněji.

IMG_6303

Obsah balení

Telefon mi dorazil ve vcelku malé krabičce, její velikost už může napovídat její chudší obsah. Nachází se zde microUSB kabel, který je opravdu velmi krátký. Rukama mi prošlo spoustu telefonů, žádný však neměl kabel dlouhý sotva deset centimetrů. Pokud budete chtít rozumně telefon nabíjet ze zásuvky, budete si muset obstarat kabel svůj. V kombinaci s dodávaným adaptérem do zásuvky tvoří nabíječku. Sluchátka bohužel chybí. Obsah balení doplňují již jen nezbytné uživatelské příručky.

Konstrukce

Design modelu Xperia E4 je odlišný od ostatních xperií z posledních let. U těch jsme byli zvyklí na hranatější tvary. Na druhou stranu stále nabízí některé charakteristické prvky, na které jsme u Sony zvyklí, jako je například výrazné boční tlačítko pro odemčení. Celé zařízení má ale více zakulacené rohy a hrany než právě vyšší řada Z a další modely.

IMG_6280 IMG_6288

Kvalita zpracování je v této třídě velmi průměrná. Na použitých materiálech je znát, že se šetřilo. Jedná se totiž o úplně ten nejlevnější nejobyčejnější plast, stejný jako u loňského modelu E1. Konstrukce sice první týdny testování držela vcelku pevně, otázka ale je, jak tomu bude třeba po roce používání. To bych se totiž osobně trochu obával.

Zadní kryt lze sejmout. Pod ním se nachází slot na microSIM a paměťovou kartu. Z nepochopitelného důvodu však baterii vyměnit nelze. Celkové rozměry zařízení činí 137 x 74,6 mm a tloušťka pak 10,5 mm. Na to, že je celý telefon vyroben z plastu, je jeho hmotnost vysokých 144 gramů.

IMG_6296 IMG_6284

Na zadní straně se pak nachází logo výrobce, fotoaparát s přisvětlovací LED diodou a reproduktor. Jeho zvukový výstup je na tuto kategorii levnějších zařízení mírně nadprůměrný. Překvapí především hlasitostí, která je vyšší, než by se dalo očekávat.

Čelní straně dominuje displej, na kterém nalezneme také ovládací prvky. Nad ním je umístěna přední kamerka, telefonní reproduktor, LED dioda, čidlo okolního osvětlení a čidlo přiblížení. Na pravém boku máme výrazné odemykací tlačítko a pod ním se nachází dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti

IMG_6283 IMG_6295

Displej

Použitý displej má úhlopříčku 5 palců a rozlišení qHD, tedy 960×540. Jemnost je tedy poměrně nízká, a to konkrétně 220 ppi. Na druhou stranu jedná se o nejnižší třídu, a proto zde nemůžeme očekávat HD displej. Zobrazovací panel je dle popisu výrobce typu IPS. Kvalita zobrazení a pozorovací úhly nejsou na svoji cenovou hladinu vůbec špatné a i rozlišení poměrně dostačuje. Samozřejmě však pixely při bližším zkoumání pozorovat lze. Viditelnost na přímém slunečním svitu není dobrá, ale stále něco na displeji uvidíte. Celkově jsem dle zkušeností z Xperií E1 čekal mnohem horší displej.

IMG_6308

Hardware

Uvnitř tepe na Sony velmi netradiční procesor. V útrobách smartphonu totiž nalezneme Mediatek MT6582. Ten disponuje čtyřmi jádry architektury Cortex-A7 na frekvenci 1,3 GHz. Jako grafický čip zde poslouží Mali-400MP2. Potěšující je také paměť RAM o velikosti 1 GB. Tato sestava zajišťuje vcelku plynulý chod celého systému, ačkoli zcela bezchybný chod to není.

Telefon jsem podrobil i standardním benchmarkům. V testu AnTuTu telefon získal 19 137 bodů. To je na podobné úrovni jako například Asus Zenfone 5. Test GeekBench 3 pak ukázal srovnatelný výkon s modelem Moto G s procesorem Snapdragon 400. Paměť RAM nabídne při běžném užívání zhruba 400 MB pro běh vašich aplikací. Zbytek zabere systém.

Screenshot_2015-03-05-22-42-47 Screenshot_2015-03-22-18-16-19 Screenshot_2015-03-22-18-16-40

Vnitřní paměť zařízení činí 8 GB, z čehož asi 3 GB zabere systém. Pro uživatele je tak dostupných něco kolem 5 GB. Naštěstí zde máme také slot na paměťové karty microSD až do velikost 32 GB, čímž lze úložiště výrazně rozšířit. Konektivitu datových sítí zajistí 3G HSDPA, LTE se nachází pouze v modelu E4g, který byl pár dní po E4 představen. NFC pak také hledejte jen v Xperii E4g. Dnes recenzovaný telefon také disponuje FM rádiem s RDS a DLNA. Z oblasti senzorů zde máme senzor přiblížení, senzor okolního osvětlen a akcelerometr. Gyroskop i kompas chybí.

Výdrž baterie

Baterie nabízí kapacitu 2300 mAh a je nevyměnitelná. Výdrž baterie je ale dobrá, Sony slibuje dva dny běžného provozu a opravdu se lze na ty dva dny dostat. Samozřejmě, pokud budete telefon hodně využívat, hrát hry a surfovat na internetu, tak se dostanete na jeden den. K dispozici je zde také starý známý STAMINA režim, který vypíná mobilní data a Wi-Fi při zhaslé obrazovce.

Software

Operačním systémem je Android ve verzi 4.4.4 s nadstavbou od Sony. Dle vyjádření výrobce nemáme očekávat aktualizaci na verzi 5.0 Lollipop, což je trochu škoda, ale dalo se to čekat u nejnižšího modelu výrobce. Nadstavba Sony UI není tolik nenažraná a její optimalizace je vcelku dobrá. Telefon nabízí většinu času rychlé reakce, občas však na malý zádrhel narazíte. Stabilita je výborná, žádná aplikace mi během testování nespadla. V rámci personalizace jde změnit barevné schéma systému včetně třeba podbarvení virtuálních kláves na displeji.

Screenshot_2015-03-22-13-00-47 Screenshot_2015-03-22-12-57-24 Screenshot_2015-03-22-12-58-46

Notifikační lišta je rozdělena na dvě části. V té první se shromažďují samotné notifikace, zatímco druhá část obsahuje hromadu přepínačů. Ty můžete různě přeskupovat, přidávat další a odebírat. Pro rychlé vysunutí lišty s přepínači stačí táhnout dvěma prsty shora displeje namísto jednoho. Pokud vás bude nějaká aplikace otravovat nechtěnými notifikacemi, můžete jí to v nastavení zakázat.

Zamykací obrazovka stále disponuje efektem rolety, který však Sony původně opustilo s verzí KitKat. Zde se nachází z důvodu nižší náročnosti na výkon než nový efekt, který mají standardně xperie s touto verzí systému. A i živá tapeta s vlnící se vlnkou chybí.

Screenshot_2015-03-05-23-13-24 Screenshot_2015-03-22-12-58-17 Screenshot_2015-03-22-13-01-46

Multitasking ale stále umí takzvané miniaplikace neboli malá plovoucí okénka přes rozhraní. Při přepínání aplikací se vám zobrazí jejich seznam. V základu jich zde nalezneme pouze pár, další lze však doinstalovat z Obchodu Play. Těchto miniaplikací můžete mít otevřeno maximálně pět najednou.

Vestavěné aplikace, jako je například Album, přehrávač hudby Walkman nebo služba TrackID, získaly po prvotním nastavení aktualizaci, ve které dostaly nový kabátek ve vzhledu material designu. Aplikace lze přesouvat na SD kartu.

Screenshot_2015-03-22-13-09-53 Screenshot_2015-03-22-13-01-20 Screenshot_2015-03-22-13-02-13

Fotoaparát

Fotoaparát nabízí rozlišení 5 MPx s přisvětlovací LED diodou a autofocusem. Ačkoli se autofocus může dnes zdát jako samozřejmost, loňský model E1 ho neměl. Každopádně výsledné fotografie jsou mírně podprůměrné, barvy splývají a tvoří jemnou olejomalbu až impresionismus. A to zvlášť v horších světelných podmínkách. Navíc právě v šeru ztrácí snímky barvy a vypadají spíše černobíle. Jednou za čas se však nějaká fotka povede a makro také nevypadá tak hrozně. Samotná aplikace fotoaparátu je pak vybavena až moc štědře, režimů je zde od automatiky přes panaroma až k různým efektům rozšířené reality.

Video záznam probíhá v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu. K dispozici je i softwarová stabilizace, která se snaží stabilizovat, avšak mnohdy se díky ní obraz zbytečně vlní. Výsledná kvalita je průměrná, možná lepší než v případě fotografií.

 DSC_0023 DSC_0049 DSC_0017

DSC_0058 DSC_0111 DSC_0045

Zhodnocení

Sony to z mého pohledu s levnými smartphony v poslední době moc neumí. Neduhy jsem při testování Xperie E1 či Xperie M2 vždy našel, a že nebyly malé. U tohoto modelu tomu není jinak. Na druhou stranu již nejsou tak výrazné. Konstrukce vyvedená z levných materiálů se dá očekávat a nižší výkon také. Zklame ale fotoaparát, to bývá největší Achillova pata levných Xperií. Jeho výsledky jsou neuspokojivé. Potěší ale hlasitost reproduktoru a dobrá výdrž baterie. Optimalizace systému také není vůbec špatná. Nenáročnému uživateli může tento model stačit, nic světoborného od něj ale čekat nesmí. Jako menší mínus považuji také absenci LTE a NFC, kterou však napravuje model E4g. Po tom doporučuji se ohlédnout, je to téměř identický model, pokud vás Xperie E4 zaujala. Cena se pohybuje kolem 3 tisíc korun, model E4g stojí pak zhruba o 600 více.

IMG_6319

Klady

  • nízká cena
  • výdrž baterie
  • hlasitost reproduktoru

Zápory

  • fotoaparát
  • v balení jen velmi krátký USB kabel
  • displej – viditelnost na slunci

alza

Za zapůjčení telefonu Sony Xperia E4 do této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Lukáš Michna

29. 4. 2015, 17:46

Dobrý den, potřeboval bych vědět, jak mám zapnout mobil, úplně od
začatku. A to znamená od toho začátku kde se určuje jazyk atd…Děkuji

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat