Sony Xperia M2 – Zetko v levném balení recenze

Sony Xperia M2 – Zetko v levném balení [recenze]
2014-07-06T12:00:57+02:00
• 6. 7. 2014

Jelikož Sony poslední dobou uznává strategie takovou, že starší modely Xperia Z a Z1 spadají do vyšší střední třídy, po představení nového top modelu Z2, zbývá zde pak místo jen pro střední třídu spíše nižší. Tou je dnes recenzovaný model Xperia M2, který se snaží si hrát na vyšší modely, což dokazuje třeba převzatým Omnibalance designem. Nebyly ale použity levnější materiály či nemá nějakou Achillovu patu model M2? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

IMG_4716

Ačkoli se může zdát, že dle značení by měl model M2 navazovat na Xperii M, není tomu tak. Tyto dva telefony spolu nemají nic společného. Jediný důvod, proč Sony použilo i u nového modelu písmenko M, vidím v označení střední třídy – medium-end, mid-end.

Obsah balení

Začneme tradičně obsahem balení. Tam najdeme microUSB kabel s adaptérem pro připojení do zásuvky. Dále obyčejná sluchátka s 3,5mm jackem, která hrají na své poměry docela dobře a obsahují jedno tlačítko – stisknutím pozastaví hudbu, podržením aktivuje hlasové vyhledávání Google Now. Obsah balení již doplní jen sada uživatelských příruček.

Konstrukce

Xperia M2 je jedním slovem masivní telefon. Pokud jsem ho srovnal například s modelem LG L90, který má jen o 0,1 palce menší displej, je dnes recenzovaný telefon mnohem větší. A to nejen díky až příliš širokým rámečkům kolem displeje, ale i do tloušťky. Ačkoli rozměry 140 × 71 × 8,6 mm nezní úplně špatně, telefon je prostě velký. A je to také docela macík, váží 148 gramů, takže ho v kapse pocítíte.

IMG_4718 IMG_4731

Telefon nabízí známý design od Sony pojmenovaný OmniBalance, který známe hlavně z Xperií řady Z. Na Xperii M2 mi design nejvíce připomínal první Xperii Z, protože má také pogumované hrany a velmi podobně vyřešeny krytky. Největší rozdíl je ale v použitých materiálech na zádech. Ačkoli se může na první pohled zdát, že se jedná o sklo, není tomu tak. Je to plast. Při bližším prozkoumání zjistíte, že je v oblasti fotoaparátu mírně zvlněn. Jednoduše řečeno to není rovná plocha.

Větší problém je ale s odolností. Plast je zde velmi měkký a první výrazný škrábanec se mi na zařízení objevil už druhý den testování. A to ani nevím, kde jsem k němu přišel, na telefony vždy velmi dbám. Odlišností od řady Z je poté také absence jakéhokoliv stupně krytí certifikace IPxx.

IMG_4733 IMG_4721

Na zadní straně se pak nachází logo výrobce, čip NFC a fotoaparát s přisvětlovací LED diodou. Čelní straně dominuje displej, na kterém nalezneme také ovládací prvky. Nad ním je umístěna přední kamerka, telefonní reproduktor, čidlo okolního osvětlení, čidlo přiblížení a logo Sony. Na pravém boku máme výrazné odemykací tlačítko, pod ním poté dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a překvapivě také spoušť fotoaparátu. Ta je zde ale vzhledem ke kvalitě fotografií docela zbytečně.

Pod krytkou se na této straně schovává také slot na microSD karty a microSIM. Úplně dole se ještě nachází otvor pro poutko. Levý bok okupuje jen konektor microUSB. Horní strana obsahuje zase jen výstup sluchátek 3,5mm jack. Na spodní straně se nachází reproduktor, jehož zvukový výstup je sice hlasitý, ale nekvalitní. Xperie M2 se mimo námi testované černé varianty prodává také v bílé a fialové barvě.

Displej

U Sony jsme v posledních letech zvyklí na nepříliš povedené displeje. Situace se ale již obrací k lepšímu a to i ve střední třídě u tohoto modelu. Byl jsem mile překvapen především pozorovacími úhly, které jsou velmi dobré. Celková kvalita zobrazení není na svoji kategorii vůbec špatná. Problém je trochu u rozlišení na úhlopříčce 4,8 palce, to je totiž pouze qHD – 960×540. Tím dostáváme jemnost 229 PPI, což není mnoho. Při bližším zkoumání pixely uvidíte.

IMG_4727

Hardware

Hnacím motorem je zde Snapdragon 400, konkrétně model Qualcomm MSM8926. Jedná se o čtyřjádrový procesor s jádry Cortex A7 na frekvenci 1,2 GHz. Grafickým čipem je pak Adreno 305. V kombinaci s 1 GB operační paměti se jedná o dostačující železo. Během testování byla reakce systému svižná a výrobce zde odvedl dobrou práci na optimalizaci. Samozřejmě nejnovější herní pecky si moc nezahrajete, ale to nelze od telefonu v této cenové kategorii čekat.

qualcomm-liquid-lead

Vnitřní paměť má kapacitu slušných 8 GB. Pro uživatele je dostupných okolo 5 GB. Paměť lze také dále rozšířit karty microSD až do velikosti 32 GB. Pokud se podíváme na benchmarky, v populárním testu AnTuTu získal tento model skóre 17425, což je zhruba poloviční hodnota oproti top modelům.

Konektivitu datových sítí zajišťuje WiFi  802.11 b/g/n, 3G HSDPA, a dokonce i LTE. To podporuje pásma 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 Mhz, čili bez problému chytnete LTE našich operátorů. Dále zde nalezneme také Bluetooth verze 4.0, GPS a GLONASS a NFC čip, jehož je Sony velkým propagátorem. Telefon také disponuje FM rádiem s RDS a DLNA. Z oblasti senzorů zde máme senzor přiblížení, senzor okolního osvětlení a digitální kompas.

Výdrž baterie

Jako u většiny telefonů se stejným procesorem, ani zde není výdrž vůbec špatná. Snapdragon 400 se čtyřmi úspornými jádry Cortex-A7 plní svoji práci velmi dobře. Dobré výdrži zde také napomáhá baterie o kapacitě 2300 mAh a známý STAMINA mod od Sony. Ten při zhasnutém displeji deaktivuje připojení k internetu. Pokud budete telefon intenzivně využívat, na hodnotu jednoho dne se bez problémů dostanete. Když nebudete zařízení tolik zatěžovat, dostanete se na výdrž dvou dnů.

Software

Operačním systémem je Android ve verzi 4.3 Jelly Bean, což moc nechápu, když už je tu novější verze velmi dlouho. Výrobce naštěstí slíbil aktualizaci na Android 4.4 KitKat, kdy se jí ale dočkáme, není známo. Chodu systému je sice naprosto plynulý bez zpomalení, zde Sony udělalo dobrou práci, ale stabilita některých aplikací není nejlepší. Párkrát něco spadlo, většinou se to týkalo aplikace fotoaparátu. Rozhraní nijak nevybočuje z řady Xperií a nalezneme zde stejnou nadstavbu jako u všech ostatních telefonů Sony se stejnou verzí systému. Xperia M2 není ochuzena ani o možnost doinstalovat další schémata z Obchodu Play a tak lze prostředí razantně proměnit.

Screenshot_2014-06-15-02-12-33 Screenshot_2014-06-15-02-11-07 Screenshot_2014-06-15-02-11-49 Screenshot_2014-06-15-02-12-48

Zamykací obrazovka stále disponuje efektem rolety. Hlavní obrazovka obsahuje standardní rozložení prvků podobné čistému Androidu. Notifikační lišta obsahuje v základu pět zástupců v horní části, lze jich tu mít ale až deset ve dvou řádcích. Při přepínání multitaskingu zde nalezneme sadu miniaplikací, které lze spustit v okně. Další lze potom doinstalovat z obchodu Play.

 Screenshot_2014-06-15-02-13-51 Screenshot_2014-06-15-02-13-23 Screenshot_2014-05-30-16-00-04 Screenshot_2014-06-15-02-11-13

Jako přehrávač hudby zde nalezneme WALKMAN. Ten je velmi povedený, kromě samotného přehrávání hudby a tvoření playlistů také podporuje ekvalizér a k písničkám si lze stáhnout pomocí služby Gracenote dodatečné ID3 tagy. S tím souvisí ještě TrackID, aplikace na vyhledávání názvu skladby podle 20 sekundové nahrávky, to funguje bez problémů. Album podporuje synchronizaci s Picasou a Facebookem a vaše fotky si lze zobrazit pěkně na mapě či na zeměkouli. V rámci přepínání aplikací si lze na obrazovku zapnout do malého okénka některou z miniaplikací. Filmy se zase postarají o vaši knihovnu filmů, a to i streamovaně přes DLNA z jiných zařízení.

Fotoaparát

Fotoaparát má rozlišení 8 MPx s použitým senzorem Sony Exmor RS. Údajně obsahuje vylepšený BSI light sensor, pro lepší fotky v noci a podporuje HDR pro fotografie. Na papíře vypadají tyto specifikace velmi nadějně, skutečnost je však jiná a výsledné snímky jsou zklamáním. Fotky podléhají až přílišné kompresi, mnohdy fototoaparát ani nezaostří a už na první pohled jsou barvy rozpité, nereálné a někdy i přepálené. Aplikace fotoaparátu disponuje režimem super auto, který vše nastaví za vás. Pak jsou zde k dispozici další režimy jako normální, panorama, efekty a scény. Přední kamerka je potom úplná katastrofa. Nabízí rozlišení VGA a její kvalita je velmi neuspokojivá.

 DSC_0013 DSC_0015 DSC_0031 DSC_0003

DSC_0040 DSC_0036 DSC_0001 DSC_0010

Zhodnocení

Sony Xperia M2 je jen další tuctový model do nabídky. Nenabízí nic speciálního a to, co umí, by rozhodně mohl za tu cenu umět lépe. Ta se pohybuje okolo 7,5 tisíce korun. Pochválit musím výbornou odezvu systému, ačkoli nechápu, proč zde již není nejnovější Android 4.4 KitKat. Nabízí třeba také LTE, NFC či USB OTG, což jsou funkce, které ve střední třídě tak časté nejsou. Otázka je, zda toto vše bude stačit, záporů je totiž také dost – nekvalitní fotoaparát, laciné zpracování, nízké rozlišení displeje, hmotnost a tak dále. Z Xperie M2 mám rozpačité dojmy, je jen otázka, zda tomuto modelu dáte šanci nebo se podíváte konkurenty, které za menší peníz možná dokážou nabídnout více muziky. Jako příklad zmíním třeba LG L90 či Huawei Ascend G6, oba modely jsem nedávno také testoval a rozhodně mají co nabídnout.

Klady

  • LTE a NFC
  • svižnost systému
  • podpora USB OTG

Zápory

  • fotoaparát
  • plast je velmi lehce poškrabatelný na zádech
  • masivní obří tělo
  • reproduktory

alza

 Za zapůjčení telefonu Sony Xperia M2 do této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat