10jádrové procesory ke konci roku aktualizováno

10jádrové procesory ke konci roku [aktualizováno]
2015-04-21T07:40:54+02:00
• 21. 4. 2015

Aktualizováno 21. 4.

Tchajvanská média včera zveřejnila informace o nadcházejícím 10jádrovém procesoru od společnosti MediaTek. Doposud jsme byli zvyklí, že se ve smartphonech objevují maximálně dva clustery po čtyřech jádrech. MediaTek se nevydal cestou obyčejného navýšení počtu jader. Konkrétně implementoval třetí cluster, který obsahuje nejmodernější jádra Cortex-A72 (2 jádra). Ty dosahují na frekvenci 2,5 GHz a mají sloužit jen pro nejnáročnější práce.

mediatek-helio-x20-leak-02-1024x768

Prostřední cluster s Cortex-A53 (4 jádra) nabízí frekvenci 2,0 GHz. Nejslabší pak nabízí taktovací frekvenci 1,4 GHz (4 jádra, Cortex-A53) a je určen spíše pro úsporu energie. Toto bude obsaženo v novém procesoru Helio X20, který bude vyráběn 20nm technologií.

Původní článek 17. 4.

V nedávné době jsme se dočkali uvedení novinek z oblasti mobilních procesorů. Qualcomm například chystá výrobu Snapdragonu 820 jakožto nejvýkonnějšího ve své řadě. Velkým konkurentem by mohl být MediaTek, jehož procesory se většinou objevují v levnějších smartphonech.

helio

Ještě letos se dočkáme nové modelové řady Helio X, přičemž ke konci roku by mohl MediaTek uvést na trh model Helio X20. Uvnitř by se mělo nacházet 10 jader, jak uvádí čínská analytická společnost. V benchmarku AnTuTu má novinka přesahovat skóre 70 000 bodů. Měl by tedy nabízet více výkonu než současné top modely.

31021029-content

MediaTek rozhodně nechce zůstat nepovšimnut a možná se mu v budoucnu podaří pokořit Qualcomm. Zatím si ale budeme muset počkat na uvedení detailnějších informací.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat