PODA.TV – televize nejen do kapsy recenze

PODA.TV – televize nejen do kapsy [recenze]
2015-03-05T18:40:34+02:00
• 5. 3. 2015

Není mnoho způsobů, jak sledovat televizní vysílání přes internet. Lze sice najít pár pirátských vysílání, která jsou ale nestabilní nebo placená a jejich kvalita není dobrá. V Česku již několik let působí společnost PODA a. s. poskytující telekomunikační služby, tedy mobilní síť, internet a televizi. Hlavně poslední dvě jsou významné, jelikož spojují novou službu PODA net.TV. Ta je dostupná všem se zařízením Android, iOS a desktopovým systémem.

Než můžete vůbec začít, ujistěte se, že jste zákazníkem společnosti PODA, jelikož bez toho není možné spárovat vaše zařízení, která mohou být celkem tři. Jako autor této recenze využívám jak televizi, tak internet této společnosti, která se postupně rozšiřuje v jednotlivých krajích. Jestli však máte známého u společnosti PODA, mělo by to jít s jeho účtem také. Službu je možné využívat do 31. května 2015 zdarma. Nabídka zatím obsahuje 20 televizních stanic. Po skončení testovacího období pravděpodobně PODA přejde na platební model jako u klasické TV. Cenu zatím neznáme, ale troufám si tvrdit, že ceník bude férový.

poda

Podle typu svého zařízení si vyberete, jak se k přehrávání dostanete. Nejjednodušší způsob je přes internetový prohlížeč zadat adresu live.poda.tv, pak zadáte párovací kód, který si necháte vygenerovat v klientské zóně. Jak jsem už říkal, zde máte prostor až pro tři zařízení, která můžete pojmenovat pro lepší rozeznání, popřípadě smazat a přidat jiná. Do budoucna je možné, že jich bude daleko více. Tentýž kód pak zadáte v prohlížeči a máte dostupné přehrávání. Bohužel je autorizace vázaná na zařízení, a ne na prohlížeč, proto nebude vysílání možné třeba v Chrome na notebooku a PC pod stejným uživatelem. Tento způsob si vyžádá dvoje spárování neboli klíče.

win1win2

Uživatelské rozhraní je velice podobné aplikaci na mobilních telefonech a samotnému TV vysílání. K dispozici je náhled všech aktuálně běžících programů na levé straně. Napravo je samotný přehrávač, který z oka vypadl Youtube přehrávači. Přepnutím na programového průvodce lze listovat mezi nabídkou a přehrát třeba film z minulého dne. Kvalita je stejná jako u televizního výstupu, jelikož se jedná o stejná zdrojová data a jediným nárokem je minimální rychlost připojení aspoň 2 Mb/s, což dnes s přehledem splňuje každý. Načítání je poměrně rychlé a ovládání jednoduché.

Screenshot_2015-02-28-08-28-54Screenshot_2015-02-28-08-25-49

Pro mobilní zařízení přichází na scénu aplikace PODA.tv dostupná jak na Google Play, tak Apps Store. Nikoliv ale na Windows Store, možná později, každopádně informace „Televizní vysílání pro mobily a tablety s operačním systémem Windows není plánováno,“ moc nadějí nedává. Ta je kompatibilní s telefony i tablety. Není nikterak náročná, tedy kromě datové nenasytnosti. Při prvním spuštění je opět třeba párovat každé zařízení. Samotný vzhled je svěží s maximálním využitím prostoru pro obsah. Na úvodní stránce jsou aktuálně běžící pořady, které lze ihned spustit. Kromě živého přenosu lze spustit program od začátku. Kliknutím na kalendář se opět dostáváme do programového průvodce, kde lze zobrazit popis programu. Ještě jsem nezmínil, že programy lze spouštět až jeden den zpátky.

Screenshot_2015-02-28-08-29-39Screenshot_2015-02-28-08-29-58

Samotné přehrávání lze pozastavit, posouvat v čase, ale jen to místo živého přenosu. Nejde úplně o živý přenos, který běží v televizi. Pozoroval jsem odhadem půl minutové zpoždění. Kvalitu obrazu nelze nastavit a přesné rozlišení neznám, ale je to poslední věc, na kterou bych si stěžoval. Nezaznamenal jsem sebemenší pokles kvality, výpadky nebo artefakty. Určitě potěší možnost přehrávat na celý displej bez systémových tlačítek. Vážení, to je vše, jednoduché a fungující. Jsem celý nedočkavý na to, jakou nabídku PODA uvede po skončení testování. Pamatujete si na můj článek Televize se musí změnit? Nepřipomíná vám to nyní něco? Chytré televize/ zařízení, personifikovaná televize…

Screenshot_2015-02-28-08-32-39Screenshot_2015-02-28-08-34-04

logo-app PODA.tv NETFORMS s.r.o. Zdarma ANDROID

logo-app PODA.tv NETFORMS s.r.o. Zdarma iOS

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat