ASUS Transformer Pad (TF103C) – zábava a práce na jednom místě recenze

ASUS Transformer Pad (TF103C) – zábava a práce na jednom místě [recenze]
2015-07-06T22:48:16+02:00
• 4. 3. 2015

Od firmy ASUS jsem již měl možnost testovat například ZenFone 5. Nyní jsem se rozhodl od této společnosti vyzkoušet tablet, jenž se zdál být – po technické stránce – velmi dobrý. Tablety z řady Transformer Pad jsou známy svou dobrou výbavou za velmi přívětivou cenu a dokáží uspokojit i náročnější uživatele. Volba tedy padla konkrétně na model TF103C, mezi jehož přední vlastnosti patří dokovací konektor, velký displej a výkon.

xQJhbHOyrMgurlUo_setting_fff_1_90_end_500

Tablet mi k recenzi přišel v obyčejné odklápěcí krabici s obrázkem zařízení navrchu. Po stranách můžete najít údaje k zařízení a zbytek pokrývá bílá barva. Po otevření lze vidět pouze svrchní vrstvu, na které je tablet, pod nímž se skrývá naprosté minimum dalších věcí. Najdeme zde tedy příručky, napájecí adaptér a kratší USB kabel. Víc už toho v krabici nenajdeme, ač mě mrzí trochu zanedbané zpracování a průměrný první dojem.

Design a Konstrukce

Po vyndání zařízení z krabičky je jeho váha 550 gramů opravdu znát, avšak první dojem byl poněkud zvláštní. Obrovský 10.1palcový displej zaujímá na přední straně velkou část plochy, ale tlustých rámečků jsem si všiml dříve. Jejich tloušťka je sice dobře navržená vzhledem k držení tabletu, ale při pohledu na samotné zařízení vytvářejí dojem jen zbytečně plácnutého plastu navíc.

Přesně uprostřed nad displejem je umístěna přední kamera s rozlišením snímače 0,3 MPx, což je málo, ale při hovorech přes například Hangouts nebo Skype vám bohatě postačí. Nalevo už je jen logo společnosti. Dole pak nalezneme jen malou šipku, jež uživateli ukazuje, kde se nachází dokovací konektor pro hardwarovou klávesnici, ale zároveň může sloužit pro správnou orientaci tabletu při držení.

20.02.15 - 1 20.02.15 - 9

Po stranách lze nalézt mnoho zajímavých věcí, přičemž asi nejzajímavější je dokovací konektor. Ten se nachází vespod zařízení a vedle něj, na každé straně, je jedna západka. Ty slouží k uchycení hardwarové klávesnice. Po stranách naleznete pouze tlačítka pro zvýšení/snížení hlasitosti, mikrofon a slot pro microSD kartu. Na vrchu zařízení je tlačítko pro zapnutí/vypnutí zařízení a 3,5mm konektor pro připojení sluchátek.

Zadní strana je poměrně plochá a k tomuto dojmu přispívají i zaoblené rohy a strany zařízení. Nenajdete toho zde moc, jen hlavní kameru s rozlišením 2 MPx, ze které nepořídíte nijak úžasné fotografie, opět logo společnosti uprostřed a dva menší reproduktory po stranách. Zvuk z nich není nejsilnější, ale bohatě postačí pro obvyklé používání, ovšem v trochu více hlučnějším prostředí nemáte šanci cokoliv slyšet.

20.02.15 - 7 20.02.15 - 6 20.02.15 - 2 20.02.15 - 4 20.02.15 - 5 20.02.15 - 3

Hardware

Tablet se jako zařízení spíše hodí k práci. Tudíž mi nezbylo nic jiného, než se k němu tak chovat. Ale co by to bylo za testování, kdybych si na něm nezahrál také nějaké hry. Nemohl jsem zapomenout ani na test, zda se tablet hodí ke sledování videí či filmů. Ale vezmeme to od začátku.

Při úchopu zařízení je docela cítit plastovogumový kryt, který se nezahřívá ani při větším zatížení čtyřjádrového procesoru Intel Atom Z3745 o taktu 1,33 – 1,86 GHz. Ačkoliv v horním rohu displeje je při hraní náročnějších her cítit trochu vyšší teplota, nicméně toho si téměř nelze všimnout. Grafický čip je samozřejmě Intel HD Graphics.

Při svých rozměrech, jež činí 257,46 x 178,4 9,9 mm, je poměrně dost znát jeho váha i při držení zařízení v obou rukou. K dispozici zde dále má uživatel 1 GB RAM, což sice není mnoho, ale díky odladěnosti ZenUI to bohatě postačí. Interní paměť je standardních 16 GB s možností rozšíření paměti o microSD kartu o dalších 64 GB.

Screenshot_2015-02-23-18-31-34 Screenshot_2015-02-23-18-30-29

Jak si můžete všimnout na snímku obrazovky z benchmarku AnTuTu, tablet dosáhl až na 35 340 bodů, což není zrovna malé číslo. Můžu vás ujistit, že i při hraní náročnější her, vám FPS neklesnou pod 30-40. Kompletní specifikace zařízení jsou k dispozici níže.

Specifikace zařízení

  • displej – 10,1″ IPS, rozlišení 800 x 1280 pixelů
  • operační systém – Android 4.4.2 KitKat (s nástavbou ZenUI)
  • rozměry – 257,46 x 178,4 9,9 mm
  • váha – 550 gramů
  • SoC – quad-core 1.33 (1,86) GHz Intel Atom Z3745
  • paměť – 16GB ROM se slotem pro microSD kartu, 1 GB RAM
  • fotoaparát – zadní 2 MPx, přední 0,3 MPx
  • baterie – kapacita 5070 mAh (výrobce uvádí výdrž baterie 9,5h a 19Wh)
  • další funkce – Bluetooth verze 4.0, Wi-Fi, GPS, Pohybový senzor, Digitální kompas

Displej

Už jsem se zmiňoval o mohutném displeji, bohužel má i své vady, ke kterým se dostaneme níže. Ale nejdřív musím říct jeho pozitiva. Na práci či sledování filmů nebo videí si naprosto nemohu stěžovat a díky funkci 10 dotyků si můžete dopřát i rychlejší psaní na velké klávesnici. Poměrně rychle jsem se naučil psát více než dvěma prsty. Co se sledování videí a filmů týče, můžete si být jisti, že kvalita displeje vás nezklame. Samozřejmě vystavování displeje většímu světlu je špatný nápad a téměř nic na něm neuvidíte.

Nyní přejdeme k té vadě, jež způsobuje i ty další. Mám tím na mysli odrazivost. Ta je neskutečně velká, že ani softwarovým zvýšením jasu displeje si vůbec nepomůžete. Jak ostatně můžete vidět na snímku níže, kde je naprosto úžasně vidět vše, co je před obrazovkou.

20.02.15 - 11 20.02.15 - 10

Systém

Se ZenUI se čím dál tím více objevují další zařízení společnosti ASUS a je to dost opodstatněné. Díky jeho odladěnosti, hlavně na verzi Androidu 4.4.2, si uživatel prakticky nemůže stěžovat na jakékoliv záseky systému. Nicméně, jaký je rozdíl mezi verzí na mobilu a na tabletu? Je zde jedna funkce, jež dokáže na obrazovce tabletu zobrazit dvě aplikace najednou. Bohužel podpora je malá – přibližně polovina aplikací z původně nainstalovaných s tím umí pracovat a z nějakého důvodu se mi nepodařilo pořídit snímek obrazovky.

Screenshot_2015-02-23-18-21-13 Screenshot_2015-02-23-18-21-23

S pomocí ZenUI jsem přišel na to, že i nástavba může být dobrá. Naneštěstí má i své nedostatky a některé funkce nejsou úplně 100 % odladěné a ne vše lze nastavit. Ale naopak je zde mnoho možností, jak si například přizpůsobit menu, plochu nebo zamykací obrazovku.

 Screenshot_2015-02-23-18-22-32 Screenshot_2015-02-23-18-22-57 Screenshot_2015-02-23-18-22-52 Screenshot_2015-02-23-18-22-08

Fotoaparát

Všeobecně u tabletů se málokdy dočkáme lepších kamer. Ani tento není výjimka. Pořízené snímky se takřka nedají nazývat fotografiemi a o videu se nebudu zmiňovat. Na snímcích je vidět šum, kvalita je na nízké úrovni, možnosti nastavení sice obsahují nějaké funkce, ale nijak zvlášť to nepomůže. Sami se můžete přesvědčit na fotografiích níže.

Jpeg Jpeg Jpeg Jpeg

Baterie

Baterie by měla být, jak je všeobecně rozšířený fakt, u tabletů dobrá nebo alespoň dostačující. Rozhodl jsem se podrobit tablet více verzím testů. První byla celodenní práce v offline režimu a manipulace s dokumenty. Při druhém testu jsem byl v online režimu a navíc menší manipulace s dokumenty – čtení zápisků či knížek. Což taktéž zahrnuje čtení článků, hraní menších online her a brouzdání na sociálních sítích. Posledním větším testem bylo téměř nepřetržité hraní i náročnější her například Asphalt 8: Airborne.

Prvním testem zařízení prošlo na výbornou. Ráno v 6:00 jsem jej odpojil od napájení a vydržel celý den a ve 22:00 měl přibližně 30-35 %. Druhým testem se mnohé nezměnilo, přičemž ve stejný čas měl okolo 25-27 %. Ovšem třetí test byl trochu náročnější, což se na výdrži následně podepsalo opravdu dost. Už okolo poledne jsem se dostal na hodnotu ~55 % kapacity baterie. Na konci dne jsem jej připojil k napájení s ~8 %.

Závěr

S tablety moc zkušeností nemám, ale byl jsem naprosto okouzlen při používání tohoto modelu. Při práci jsem si na nic nemohl stěžovat, výkon byl více než dostačující, a pokud hraní her omezíte na normální míru nebo na hry použijete telefon, baterie vám vystačí na celý den. Jediným, ale naprosto jediným záporem, je odrazivost displeje, jež se nedá vyřešit téměř nijak. Sledování filmů a videí v pohodlí postele, jsem si vychutnával s radostí a nemohl jsem si tuto činnost vynachválit.

Pokud tedy hodláte tablet využívat pracovně a nevadí vám tlustší rámečky nebo větší rozměry, určitě je Transformer Pad TF103C skvělá volba. Hraní her není všeobecně na tabletu nejlepší nápad, ale pokud chcete zabavit svou ratolest, displej, výdrž baterie a výkon poslouží dostatečně.

Graf ceny produktu Asus EEE Pad Transformer TF103C-1A106A poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat