Parrot Rolling Spider – malý, ale rychlý dron recenze

Parrot Rolling Spider – malý, ale rychlý dron [recenze]
2014-12-23T08:30:43+02:00
• 23. 12. 2014

Dnes se v recenzi nepodíváme na telefon ani na tablet a ani na žádnou nositelnou elektroniku. Podíváme se totiž na jednu létající hračku ovládanou vaším telefonem. Jedná se o drona Rolling Spider od společnosti Parrot. Ten byl představen již v lednu na veletrhu CES, k nám do Česka se ale do prodeje dostal teprve nedávno. Jak tedy tento malý dron létá a co všechno umí? Na to se podíváme v této recenzi.

IMG_1559

Tento dron jsme si představili také v pořadu Na Dotek, konkrétně v jeho 28. díle:

Obsah balení

Dron mi na test dorazil v tak lehké krabičce, že jsem si myslel, že je prázdná. Avšak nebyla a krom samotného drona obsahuje pomocné plastové kruhy pro létání do interiéru, dále baterii a microUSB kabel pro připojení k počítači a nabíjení. Pro nabíjení ze zásuvky je ale třeba použít vlastní adaptér do zásuvky od telefonu. Obsah balení doplňují nezbytné příručky a sada samolepek.

Konstrukce

Rolling Spider je opravdu velmi malý a lehký dron. K dispozici je v bílé, červené a námi testované modré barvě. Aby mohl být co nejlehčí, je z větší části vyroben z plastu. U dronů totiž všeobecně platí, že čím lehčí zařízení bude, tím delší bude výdrž baterie. A i přesto že dnes recenzovaný model váží pouhých 55 gramů, není výdrž baterie ideální, ale o tom později. Celkové rozměry činí 9 cm na šířku a délku. Celkově je však konstrukce kvalitní, což zajišťuje velmi dobrou odolnost vůči pádům.

 IMG_1592 IMG_1566

Dron disponuje celkem čtyřmi vrtulkami umístěnými na kovových výztužích. Samotné vrtulky jsou provedené z plastu a jsou zároveň velmi pevné. Párkrát se mi během testování stalo, že jsem narazil a vrtule se odpojila od zařízení. Naštěstí ale zůstala vždy vcelku a jednoduše se poté zpátky připevnila. Proti pádům pak poslouží odnímatelná kola. Ty se hodí především do interiéru – díky nim zabráníte poškození dronu a hlavně také vaší domácnosti. Oni jsou sice vrtulky malé, ale roztrhly mi doma záclonu a ostříhaly kytku. První vzlety tak doporučuji venku někde na louce.

Odnímatelná kole přidají na váze deset gramů a celkové rozměry činí 17 centimetrů na výšku a na šířku. Kvůli vyšší hmotnosti pak klesne výdrž baterie o čtvrtinu. Na spodní straně drona nalezneme ultrazvukový senzor pro měření, v jaké výšce se zařízení nachází. Tento senzor pak zvládá snímat okolí při 60 snímcích za sekundu. Pro přesné létaní je zde integrován také tlakový senzor, gyroskop a akcelerometr. Díky tomuto stabilizačnímu vybavení je dron schopen ve vzduchu i zastavit a udržet se na své pozici.

IMG_1569 IMG_1581

Na spodní straně se pak také nachází čočka fotoaparátu s velmi nízkým rozlišením. Na čele nalezneme dvě oči, které indikují stav zařízení při dobíjení. Po zapnutí svítí červeně, avšak po spárování s telefonem se rozsvítí zeleně. Zadní strana obsahuje slot na vyměnitelnou baterii a konektor microUSB pro nabíjení a připojení k počítači.

Co to umí?

Umí především létat. Zde je pak nemilé omezení v podobě technologie Bluetooth, která je použita k párování s telefonem. Díky tomu je maximální dosah 20 metrů. Většinou ale ani to ne, protože již při 10 metrech začíná dron mírně klesat a je znát slabší signál. Čím víc se pak blížíte k limitu, tím bude zařízení níže. Nestane se vám, že by po 20 metrech dron spadl. Na druhou stranu na takovou to dálku většinou není zařízení ani vidět vzhledem k jeho velikosti a dosah mě během testování příliš neomezoval. Maximální možná výška je stanovena na 10 metrů a to je velmi slušné.

Na to, jak je Rolling Spider malý, je zatraceně rychlý. Maximální rychlost letu je 18 km/h. A v praxi je to opravdu dost. Samotné létání je po naučení se s aplikací pohodlné a přesné. K dispozici je i pár triků. Můžete provádět otočky do stran o 90 stupňů nebo o 180 stupňů. Mimo to se umí také otočit pozadu či popředu o celých 360 stupňů.

IMG526

Kromě letu zvládne také jezdit po stěnách po připnutí dvou kol. K tomu je pak třeba zapnout mód jezdění po stěnách v nastavení aplikace. Poté již můžete jezdit po zemi, stěnách či dokonce i po stropu. Využití najde dron i v interiéru. Celkově je Rolling Spider určen spíše jako hračka než-li nějaký nástroj třeba k natáčení.

Co se nějakých podrobnějších specifikací týče, zařízení je vybaveno technologií Bluetooth 4.0. Vnitřní úložiště získalo kapacitu pouhých 32 MB. To ale vzhledem k nízkému rozlišení kamery stačí. Jako operační systém výrobce stroze uvádí Linux. Za dobu testování dorazilo několik aktualizací systému. Proces aktualizace probíhá stáhnutím souboru s updatem, který vložíte přes počítač do adresáře drona. Ten se pak po zapnutí automaticky zaktualizuje.

Fotoaparát

Fotoaparát v dronech dává velký smysl, a proto se v mnohem větších zařízeních používají i při natáčení různých filmů. Kamera nechybí ani tomuto malému, bohužel neumí nahrávat videa a snímky jsou velmi nekvalitní. Na živý přenos hledáčku na displej telefonu také zapomeňte, fotky si prohlédnete až po přistání. Výrobce se chlubí fotoaparátem, jenž má 300 tisíc pixelů. To pro neznalé nemusí znít tak špatně, ve výsledku je to ale pouhé VGA rozlišení (640×480 pixelů).

Výsledné fotky jsou ale opravdu nekvalitní. Snímač mnohdy zvolí špatné vyvážení bílé, a tak je někdy obyčejná tráva šedivá, jindy zase zářivě zelená. Nízké rozlišení také na nepotěší. Pro zachycení ostré fotky je třeba drona ve vzduchu „zastavit“, i při letu nízkou rychlostí budou fotky rozmazané. Celkově fotí dron jako telefony někdy před deseti lety. Je to škoda, protože fotoaparát zde rozhodně smysl dává.

{ "product_id": "0900", "media_date": "2014-09-12T163306+0000" } { "product_id": "0900", "media_date": "2014-09-19T180653+0000" } { "product_id": "0900", "media_date": "2014-09-18T165358+0000" } { "product_id": "0900", "media_date": "2014-09-11T193334+0000" }

{ "product_id": "0900", "media_date": "2014-10-04T125032+0000" } { "product_id": "0900", "media_date": "2014-09-12T111758+0000" } { "product_id": "0900", "media_date": "2014-09-29T161037+0000" } { "product_id": "0900", "media_date": "2014-09-11T171635+0000" }

Výdrž baterie

Baterie je, jak jsem již zmínil, vyměnitelná. Kapacita činí 550 mAh. To je například v porovnání s mobilními telefony mnohem méně. A je to opravdu málo i pro tohoto drona. Ve vzduchu se totiž udrží pouze 8 minut, s přídavnými koly dokonce jen 6 minut. To je opravdu málo a výdrž baterie považuji hned po mizerném fotoaparátu za největší mínus. Nabíjení probíhá přes standardní microUSB, leč výrobce doporučuje  maximální napětí 1A. Nabíjení trvá velmi dlouhých 90 minut.

Aplikace v telefonu

Ovládání tohoto drona probíhá přes mobilní aplikaci FreeFlight 3. Ta je zdarma dostupná na platformy iOS, Android a Windows Phone. Já jsem testoval především na iOS, vyzkoušel jsem ale i Android aplikace, která je naprosto identická. Ihned po spuštění se váš telefon automaticky připojí ke dronu. Poté můžete začít létat, nebo přenášet fotky do mobilu.

IMG_0712 IMG_0713

Kliknutím na tlačítko Start se dostanete na obrazovku se dvěma joysticky. Prvním ovládáte výšku a otočení do strany, druhý pak zajišťuje samotný pohyb dopředu či dozadu. V nastavení lze druhý joystick vyměnit za jiný. S tím lze dělat různé další otočky. A nebo můžete zapnout ovládání přes gyroskop. S tím jsem se ale nikdy nenaučil létat, ať jsem zkoušel cokoliv.

Pro vzlétnutí slouží zelené tlačítko v dolní části a pro okamžité zastavení vrtulek a následný pád bílé tlačítko nahoře. Po klepnutí na ozubené kolečko vpravo nahoře získáme další možnosti. Můžeme nastavit maximální výšku, do které dron vystoupá, maximální rychlost pohybu, náklon, mód pro jízdu s kolečky a nakonec také název zařízení.

logo-app FreeFlight Pro. Developer Zdarma iOS

Zhodnocení

Parrot Rolling Spider ve mně zanechal rozpačité dojmy. Létání zvládá velmi dobře, je rychlý, ve vzduchu perfektně stabilní a potěší také jeho povedené konstrukční zpracování. Na druhou stranu velmi zklame jeho výdrž baterie a dosah. Celkově jsem neustále hledal nějaké jeho praktické využití, žádné jsem však nenašel. A možná to tak i výrobce zamýšlel. Tento dron je prostě spíš na občasné vyblbnutí. Přesto je ale velká škoda, že má pouze tak mizerný fotoaparát a nenatáčí video. To by se hned našlo nějaké využití. Jeho cena se pohybuje na tento druh zařízení poměrně nízko – kolem 2,5 tisíc korun. Je na vás, zda si za tuto cenu chcete létat po obýváku nebo po zahradě.

IMG_1596

Klady

  • rychlost
  • odolnost

Zápory

  • výdrž baterie
  • fotoaparát
  • absence nahrávání videa

alza

Za zapůjčení zařízení Rolling Spider za účelem této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat