Nedokonalosti Androidu 5.0 Lollipop aktualizováno

Nedokonalosti Androidu 5.0 Lollipop [aktualizováno]
2014-12-03T07:39:06+02:00
• 2. 12. 2014
16

Nepřehlédněte: Android 5.0.1 dostupný pro první Nexusy

Aktualizováno 2. 12.

Doposud nepopsaná chyba nového Androidu se týká notifikačního centra. Celý sled událostí začíná nastaveným budíkem v aplikaci hodiny. Jakmile se alarm spustí a vy jej ukončíte, přičemž rychle přejdete do nabídky přepínačů a začnete manipulovat s posuvníkem jasu, dojde k jeho zaseknutí a notifikační centrum přestane fungovat úplně. Zároveň je ovlivněna zamykací obrazovka, která ukazuje stále stejnou obrazovku, nicméně odemknutí tahem funguje. Není třeba zařízení restartovat, ale několikrát poklepat na neviditelnou notifikační lištu, která se automaticky obnoví. Pravděpodobnost, že taková situace nastane, je velmi malá, přesto může jít o závažný bezpečnostní problém.

Screenshot_2014-12-02-19-25-10 Screenshot_2014-12-02-19-20-17 Screenshot_2014-12-02-19-21-56

Aktualizováno 28. 11.

Android 5.0 není dokonalý, ale jak se zdá, tak ani aplikace v něm obsažené. Konkrétně se problém vyskytuje v samotné kalkulačce, kterou Google bere jako vzorovou aplikaci ukazující Material Design. V tomto případě to opravdu vypadá, že se Google soustředil hlavně na vzhled a funkcionalitu dal stranou. Sami posuďte, jak dokonale umí počítat.

2014-11-28 06.41.36 2014-11-28 06.41.03 2014-11-28 06.40.19

Snad Google nebude otálet a vydá aktualizaci, která bude řešit všechny nedostatky.

Aktualizováno 25. 11.

Android 5.0 má zřejmě o něco více problémů. Dřívější chyby příliš nevadí v používání systému, byť některé mohou způsobit dočasnou nemožnost práce s některými aplikacemi. Nyní se ale objevuje poměrně závažnější problém, který je hlášen u mnohých uživatelů, a také u našich redaktorů.

2014-11-25 16.58.56 2014-11-25 16.58.51

Zdá se, že se problém nachází ve správě paměti. Některé aplikace na pozadí jsou restartovány, což není neobvyklé, pokud systém potřebuje uvolnit RAM pro běh jiné služby. Bohužel se tak děje i v případech, kdy je dostatek paměti.

Další problém vzniká na některých zařízení ve spojení se systémem. Po delší době si sám Android řekne i o 700 MB paměti, přičemž po startu má většinou jen 250 MB. Tudíž je nutné provést restart, ale není to zcela nezbytné. Na druhou stranu to může způsobit zavření úlohy na pozadí – třeba přehrávání hudby. S tímto už máme v redakci zkušenosti. Během přehrávání dojde k vypnutí aplikace. Nejvíce se tento problém vyskytoval na Developer Preview (Android L), ale v menší míře lze na něj narazit i ve finální verzi.

Původní článek 18. 11.

Google pozdržel vydání Androidu 5.0 Lollipop pro Nexus zařízení z důvodu chyby u WiFi. Ta způsobovala nadměrnou spotřebu energie. S týdenním zpožděním došlo k prvnímu uvolňování systému, které je opět řešeno v několika fázích. V důsledku může trvat i pár dnů či týdnů, než získáte oficiálně aktualizaci. První uživatelé Androidu 5.0 si již stihli všimnout, že Lollipop má několik nedodělků a chyb.

V rámci novinek systému si můžete všimnout, že v rozbalovací roletce v oblasti rychlého nastavení přibylo tlačítko aktivující přisvětlovací diodu na zadní straně zařízení. Jakmile spustíte svítilnu a necháte ji samovolně vypnout, sama přestane následně fungovat společně s kamerou (aplikací). Obnovení do původního stavu lze docílit restartem zařízení. Chyba byla vypozorována na Nexusu 5.

Nemilá chyba se objevuje u některých Nexusů 7 2013, kde dochází k problému s přehráváním videa – například u aplikace Youtube. Chyba by se měla vyskytovat v nativním přehrávači videí, který je zakomponován do systému. Oprava se dá uskutečnit pomocí restartování tabletu. Případně můžete jít do možností pro vývojáře a zde aktivovat nebo deaktivovat položku „Použít NuPlayer“. Zřejmě nedojde k úplnému vyřešení, ale mělo by to pomoci, dokud nebude uvolněna oprava.

Screenshot_2014-11-18-09-24-29

Google při vytváření Androidu 5.0 zřejmě zapomněl otestovat tichý mód. Problém se vyskytuje zejména u smartphonů, kde nemůžete ztišit hlasitost zařízení na hodnotu 0. Při snižování hlasitosti dojde k přeskočení tichého módu a rovnou je aktivován vibrační mód. Tichého módu lze docílit, ale je vyžadován restart. U tabletů lze nastavit jakoukoliv možnost bez problémů.

Dále zde máme spíše nedodělek, který se týká v tuto chvíli zařízení Nexus 6. Konkrétně jde o funkci Ambient Display, která umožňuje aktivovat displej pouhých poklepáním. Někteří uživatelé si všimli, že může dojít k aktivaci v kapse a při větší míře náhody lze spustit aplikaci Telefon. Následně by mohlo dojít k vytočení čísla. Zde bude oprava poměrně jednoduchá, stačí přidat informace z dalších senzorů, aby došlo ke zjištění, jestli se mobil nenachází v kapse.

Další nedodělek se nachází v zobrazení dříve spuštěných aplikací. I po uzavření nějaké aplikace – vymazání ze seznamu, může dojít k náhodnému navrácení nebo objevení starších aplikací. Dokonce, když vymažete všechny karty, pak opětovným vstupem do seznamu se zobrazí karta.

Poslední funkce není chybou systému nebo nedodělkem jakéhokoliv vývojáře. Jedná se o součást systému, kdy můžete na uzamknuté obrazovce vysunout roletku s rychlým nastavením i bez znalosti hesla. Následně můžete provést odpojení od WiFi/Bluetooth, přepnutí zařízení do režimu letadlo nebo zapnout svítilnu. Toho může využít případný zloděj, aby odpojil zařízení od internetu, s čímž majitel ztrácí možnost jakkoliv ovládat své zařízení na dálku.

Tato vymoženost se nachází i u Androidu 4.4 KitKat, jen je ukryta jinde. Stačí dlouze stisknout tlačítko pro vypnutí displeje/zařízení a objeví se vám nabídka, odkud můžete provést stejné úkony jako u Androidu 5.0. Stačilo by přidat vyžádání hesla při manipulacemi se sítěmi. Zatím nevíme, jestli Google toto hodlá vyřešit.

Možná se oprava bude nacházet u Androidu 5.1, který byl zachycen na jedné konferenci. Je možné, že dočkáme i menší aktualizace na Androidu 5.0.x.

Zdroje: androidpolice.com, ubergizmo.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, plus.google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Tony Bany Výborný

30. 12. 2014, 9:10

Nexus 5: Do aktualizace na Lollipop jsem neměl jediný problém, po aktualizaci padají aplikace během pouřívání, systém se seká (od té doby asi 10 restartů), některé aplikace nefungují… Po designové stránce je to hnus, ale to je jen můj subjektivní názor. Co se možností a nastavení týká, tak to mi příjde také nepřehlednější a pracnější. Je tam pár vychytávek, co se mi líbí, ale to je jen minorita! Jak ude čas, vracím se zpět na starou verzi…

Zalezi, jak clovek aktualizuje. Kolujou informace, ze pri kompletne novy instalaci 5.0(napr z factory image) je ten system absoutne bez problemu, rychlej, krasnej a funkcni (osobni zkusenost s Nexus7 II wifi). Kdezto kdyz clovek upgradne pres OTA, tak na tech N5 to dela divny veci.
Jinak 5.0 se mi dost libi, staci odladit par detailu a bude to skvelej a stabilni system :)

Vždyť kalkulačka funguje jak má, komu tady uchází že 0,599999… = 0,6 ?

A že nezobrazuje 0,6 je čistě kosmetická vada.

Vždyť kalkulačka funguje jak má, komu tady uchází že 0,59 = 0,6 ?

Presne to som spozoroval, ako nexus 5 ide ako blesk na lollipope ale aj na kitkate tak isiel ale napriklad po celom dni vecer zacne presne to robit ze otvorim napr. Fb instagram a google+ a minimalizujem a spustim z multitaskingu a ich obnovuje odznova nacitava a ked minimalizujem a zase pustim zase odznova nacitava takze sa to spomali dost neni to načitane v pamäti. Takže dufam coskoro opravu. Inak ziaden problem krasne rychly je

Tak to vypadá že Google se zaměřil hlavě na vzhled a na funkčnost asi zapomněl.

Nexus 10 po aktualizaci skoro nepoužitelný. Startuje mnohem déle, aplikace se spouštějí dlouho (občas vůbec), některé se trhají (můj oblíbený Stick Tennis). Doufám, že se to nějak spraví, jinak mohu tablet zahodit.

Celeste Cartier

20. 11. 2014, 23:37

Mate někdo chybovou hlášku _505?

Lubomír Čáslava

19. 11. 2014, 9:52

Na Nexusu 10 mi to také blbne. Chod systému není plynulý jako byl. Prodleva při kliknutí je někdy poměrně zdlouhavá. Nefunguje mi Sketchup mobile viewer

Tomáš Procházka

19. 11. 2014, 9:51

Já mám zase problém s klávesnicí, nepamatuje si to jinou jako výchozí, pořád se to vrací ta tu od Googlu.

Zbyněk Polívka

19. 11. 2014, 8:06

Že budou nedodělky na ostatních značkách jsem celkem čekal, ale že bude tolik problémů i na Nexusech? Pffff taky je vidět, jak na to dlabou…

Nexus měl vždycky problémy. Pokaždý museli dělat update na základní chyby. Neidealizujte si to.

Vladimír Jícha

19. 11. 2014, 9:50

Vždyť jde o naprosto marginální problémy, které se projeví někdy někomu. Vezmi si, co problémů a úplně jinýho kalibru měl Apple s iOS 8. A to mají pouze pár zařízení kompletně ve vlastní režii.

Radim Kopřiva

18. 11. 2014, 13:41

No ja akualizoval vcera a parada vse rychle mega dobre libive se svitilnou zadny problem na nexusu 5

David Korcak

18. 11. 2014, 11:45

Je ten problém se svítilnou i na nexu 4?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat