Android Wear 5.0, Facer, nová API a mnoho dalšího

Android Wear 5.0, Facer, nová API a mnoho dalšího
2014-12-11T07:00:54+02:00
• 11. 12. 2014
1

Aktualizace na nejnovější Android 5.0 na mobilních zařízeních je u mnoha výrobců v plném proudu a i když Google pracuje na opravách chyb, které se zatím objevily, ani trochu nezanevřel na svůj „vedlejší“ projekt. Android Wear oficiálně povyšuje na verzi 5.0, přičemž s touto aktualizací přichází mnoho dalších novinek, jenž nejsou jen od Googlu.

Android Wear povyšuje na verzi 5.0 a přináší nové ciferníky

Už delší dobu nebylo slyšet o systému pro chytré hodinky od Googlu a nyní je zřejmé proč. Aktualizace přináší větší či menší změny, které se týkají asi většiny uživatelů, kteří mají chytré hodinky s Android Wear. Další docela výrazná novinka, jež byla slíbena už delší čas, je nové API pro vývojáře, které usnadní například tvoření nových ciferníků. Na ciferníky, které jsou pro vás již připraveny, se můžete podívat níže, dále je pak budete moci najít v Obchodu Play, kde Google zřídí speciální kolonku jen pro ně.

Watch Face - square

Představení novinek v podání Motoroly (po kliknutí je vidět animovaný gif)

Nyní trochu k dalším novinkám v systému Android Wear 5.0. Ačkoliv je zde mnoho změn, Google druhým dechem dodává, že to není ani z daleka vše a už v prvním čtvrtletí roku 2015 se uživatelé mohou dočkat dalších mnoha změn, úprav či novinek. Například navigace systémem se dočkala aktualizace v podobě jednoduššího používání – rychlé vrácení zpět zavřené karty nebo uživatelem použité akce se zobrazují v horní části seznamu.

Další na řadě bylo rychlejší zobrazení nastavení, do kterého se nyní dostanete pouhým přejetím prstem na displeji ze shora dolů. Nezapomnělo se ani na „divadelní mód“, jež umožní vypnout vibrace a snížit jas na opravdové minimum. Následující vylepšení jsou už spíše funkční než vzhledové. Jedná se o lehčí zablokování oznámení jakékoliv aplikace přímo z hodinek a o lepší zobrazení využití baterie.

Nejnovější verzi systému by měly dostat všechny hodinky s Android Wear v následujících dnech pomocí OTA aktualizace přímo od Googlu. Zatím bohužel není jisté datum uvolnění, ovšem všechna zařízení by měla dostat v přibližně stejnou dobu a bez nijak velkých odlišností. Od nynějška tedy můžete zběsile klikat na kontrolu aktualizací ve vašich hodinkách, ovšem ještě chvilku to bude asi k ničemu.

nexus2cee_UnPetitMonde_FeatureImage-1024x500 nexus2cee_Surfline_FeatureImage-1024x500 nexus2cee_Specialized_FeatureImage-1024x500 nexus2cee_SantaTracker_FeatureImage-1024x500 nexus2cee_RedbullFeatureImage-1024x500 nexus2cee_CiaoManhattanFeatureImage-1024x500 nexus2cee_CraigWardFeatureImage-1024x500 nexus2cee_DespicableMe_FeatureImage_1024x500 nexus2cee_PacManFeatureImage-1024x500 nexus2cee_PVZ2_FeatureImage-1024x500 nexus2cee_AndroidWear_thehundreds_241118-1024x500 nexus2cee_AndroidWear_rebeccaminkoff_24121-1024x500 nexus2cee_AndroidWear_medicom_1126-1024x500 nexus2cee_AndroidWear_hughturvey_141118-1024x500

Aktualizace aplikace Facer

Aplikace Facer je jedna z populárnějších, hlavně díky všem svým možnostem. Pro ty, co ji neznají, si ji trochu uvedeme. Aplikace Facer, stejně jako mnohé další, umožňují uživateli si poměrně dost přizpůsobit ciferník chytrých hodinek bez větší námahy. Ovšem i zde byli doposud vývojáři trochu semknutí jen k pár funkcím. Ačkoliv to není jediná funkce aplikace, je ale pravděpodobně ta nejdůležitější. A právě díky aktualizaci systému a nové API nám vývojáři přichystali takový menší předvánoční dáreček.

Aktuálně si tedy můžete aktualizovat svou aplikaci na nejnovější verzi, avšak je zde problém. Nejnovější verze je schopna pracovat jen s nejnovější verzi Android Wear, tedy s 5.0. Tudíž ještě by nebylo moc chytré aktualizovat, jelikož byste ztratili možnost používat tuto aplikaci a všechny její výhody.

logo-app Facer Watch Face Jeremy Steckling 1,00 US$ ANDROID

Konec pro všechny aplikace s ciferníky – pokud nepoužívají novou API

Jak jsem již ve článku zmiňoval, pro Android Wear je již připravená API, kterou mělo možnost zatím získat jen pár vývojářů. Mezi ty patří i vývojáři aplikací Facer nebo Speeds Watch Face, kteří již aktualizovali a připravili se na nástup nové verze systému. V Obchodu Play je ale spousta aplikací, které novou API teprve získají. Všechny aplikace bez podpory nové API budou smazány nebo zakázány do konce ledna roku 2015.

Jakmile bude vše kompletní, prosíme, abyste vaše aplikace, jež umožňují změnu ciferníků hodinek, předělali do nové API do 31.1.2015. Těm aplikacím, které toto míti nebudou, oficiálně zrušíme podporu.“ – Google

Google tedy upozornil všechny vývojáře téměř 2 měsíce předem, což znamená, že případné výmluvy budou pravděpodobně k ničemu. Nicméně mají vývojáři mnoho času si pohrát s novinkami a případně své aplikace doladit odpovídajícím způsobem.

Nová API pro vývojáře je venku

Nová API pro všechny vývojáře je venku, a tak se všichni budeme moci tetelit z nových či aktualizovaných aplikací. Tato informace se objevila na blogu Android Developers, kde můžete najít podrobný článek a navíc i užitečné rady. Prakticky se zde dočtete, jak lze využít API pro ciferníky a znovu je zde na začátku vypíchnuto upozornění na termín určený Googlem, tj. že všechny aplikace musí mít do konce ledna podporu nové API, jinak budou z Obchodu Play vyřazeny. Ovšem zajímavé i pro nevývojáře je to, co vše se nyní bude moci dát dělat s ciferníkem hodinek.

Zkráceně řečeno – vše! Po pár větičkách se dočtete, že aplikace od vývojářů budou moci přistupovat k dalším aplikacím, například měnit vzhled dle počasí nebo času. Dále pak je zde řečeno, že „vývojáři mohou vytvářet 12, 24hodinové, digitální nebo vynalézt úplně nové ciferníky, které svět ještě neviděl.

Shrnuto a podtrženo, vývojáři a vlastně i uživatelé dostali od Googlu pěkný dárek k vánocům a mohou se společně těšit na mnoho radovánek. Nicméně si však uživatelé budou muset počkat, až vývojáři dokončí aktualizace svých aplikací, se kterými se asi v novém roce doslova roztrhne pytel.

Video od Googlu k nové API a jejím mnoha možnostem pro uživatele i vývojáře.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, android-developers.blogspot.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Jestli dostanuou aktualizaci OTA všechny zařízení a ne jenom Moto 360, tak rozhodně palec nahoru pro Google!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat