Projekt Ganesh – Chrome pro Android bude rychlejší

Projekt Ganesh – Chrome pro Android bude rychlejší
2014-11-20T07:50:48+02:00
• 20. 11. 2014

Prohlížení webových stránek na smartphonu může být pro některé uživatele utrpením už jen z toho důvodu, že obsah je tvořen desítkami až stovkami elementů, které potřebují na vykreslení větší výkon. Pokud web není optimalizován pro mobilní telefony, můžete se setkat s pomalejším vykreslováním.

Pokud zadáte URL adresu, první se vše zpracovává na straně procesoru (CPU), který následně vytváří pixely. Ty jsou odeslány do grafického čipu (GPU) a následně dojde k zobrazení na vašem displeji. CPU tak mnohdy musí zpracovat stovky elementů, aby mohl vytvořit obraz. Bohužel je spíše navržen na komplexnější úlohy, proto může mít menší problémy se zpracováním webové stránky, která je tvořena větším množstvím menších elementů.

Google se rozhodl tento proces razantně zjednodušit tím, že z tohoto postupu odebere procesor a vše přenechá na GPU. To je tvořeno mnohdy větším počtem jader, která spotřebují menší množství energie než CPU. Díky tomu se může o vykreslení mnoha elementů postarat větší množství jader. Například Nvidia Tegra K1 má 192 grafických jader, což je více, než má k dispozici dnešní běžný procesor (4-8 jader). Google tento projekt nazval Ganesh (hinduistický bůh – má čtyři ruce, zřejmě analogie s větším počtem jader u GPU).

Screenshot (55)

Prozatím je vše ve vývoji a Ganesha funguje na testovací verzi Chromu pro Android. Bohužel je k dispozici jen pro interní testování. Zatím netušíme, kdy se objeví ve verzi beta. Až se tak stane, můžeme očekávat daleko rychlejší vykreslování webových stránek. Jelikož z celého procesu renderování je vyjmut CPU, může dojít i k redukci spotřebovávané energie.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat