Swarm a Foursquare po pár měsících používání komentář

Swarm a Foursquare po pár měsících používání [komentář]
2014-10-25T09:00:39+02:00
• 25. 10. 2014
3

Uplynulo již měsíců od rozdělení Foursquare do dvou aplikací. Celý herní princip získávání bodů za check-iny byl zahozen a k hlášení vaší polohy byla vytvořena zcela nová aplikace se jménem Swarm. Původní aplikace Foursquare se rovněž dočkala zcela nové podoby, která je plně zaměřená na hledání podniků a má konkurovat službám, jako je Yelp. Jak hodnotím tuto změnu po dlouhodobém používání a kolik lidí v mém okolí přestalo dávat check-iny?

Swarm_Foursquare

Budete se divit, ale všichni moji přátelé přešli z původního Foursquare na nový Swarm. Je důležité ale zmínit, že nikdo z nich není nějaký zapálený geek, kterého by tato změna nějak zásadně rozzuřila. Mně osobně se změna nelíbila, ale dal jsem Swarmu šanci, protože jsem nechtěl o možnost dávat check-in přijít. A to je podle mého názoru také důvod, proč všichni přátelé přešli na Swarm. Nechtěli přijít o tuto možnost. Dokonce se nedávno jeden člověk na Swarm připojil jako nový uživatel.

Ačkoli všichni na Swarm přešli,  celková aktivita již není tak častá, jako dříve. Herní mechanismus původního Foursquare jednoduše více motivoval dát check-in. Bojovat o body v týdenním žebříčku nebo o majorství na daném místě byla tehdy trefa do černého, která dle mého názoru pomohla službě vyrůst. Jenže samotné společnosti se stejným jménem tento koncept nenesl žádné finance. Celá služba prakticky nevydělávala, a to byl problém. A tak musela přijít změna.

 IMG_2549 tumblr_inline_nblbkzYNZA1qzxhga tumblr_inline_n94z04mEWI1qzxhga

Ta se ale nepovedla. Foursquare zahodil všechny herní mechanismy a čistě jen k dávání check-inů vytvořil aplikaci novou se jménem Swarm. Ta byla ze začátku velmi jednoduchá, postupem času se ale vypracovala. Přibyla možnost přidávat k check-inům samolepky, které získáváte právě za samotné checkování na různých místech. S tím také souvisí nová podoba majorství. To již probíhá jen mezi přáteli a ten, kdo se na daném místě zapsal nejčastěji, získá dokonce zlatou samolepku. Novinkou je také možnost neustále sdílet čtvrť, ve které se nacházíte, a možnost rychle vytvořit událost. To jsou ale podle mě úplně zbytečné věci, které sám ani nevyužívám.

Z původního Foursquare vývojáři nakonec přidali i hlášky typu „Welcome back! You haven’t been here in 2 months“ nebo „This place is swarming!“ Za ty se dříve dostávaly body, které dodnes nebyly přidány a již asi nikdy nebudou. Odznáčky jsou také nenávratně pryč. Nejednoho uživatele včetně mě nejvíce rozzuřilo jejich odstranění. Navzdory tomu v jedné z posledních aktualizací přibyla možnost zobrazit na mapě, kde všude jste byli. Toto zobrazení se mi velmi zamlouvá. Na iOS 8 také umí Swarm využít notifikační lištu k rychlému check-nutí.

tumblr_inline_nblf07g3VK1qzxhga IMG_2550 IMG_2551

Nová aplikace Foursquare pak slouží jen k hledání nových podniků a psaní tipů. Bohužel si myslím, že toto oddělení službě velmi uškodilo, protože já sám již Foursquare nepoužívám a otvírám již jen čistě Swarm. A myslím si, že nejsem sám. Dřívější aktuální databáze podniků a jejich recenzí postupem času stárne. Přesto aktualizace přinesla zajímavé funkce. Můžete si zadat své chutě a podle toho vám pak budou zobrazovány tipy. Ty samozřejmě můžete i psát, a pokud jich budete mít hodně, získáte za to něco jako odznáček. Mě tento koncept ale nezaujal.

Myslím si, že pokud mělo k tomuto rozdělení dojít, mělo se to udělat jinak. Dle mého názoru měli původní checkování nechat v dřívější aplikaci Foursquare. Pro to byla taky tato aplikace známá, byla to „ta, kde se dávají check-iny“. A pro hledání podniků se měla vyrobit aplikace zcela nová s jiným jménem, nebo třeba jen s názvem Foursquare Places.

tumblr_inline_n9y5zdlTxD1qzxhga tumblr_inline_n9y60xfy3Z1qzxhga tumblr_inline_nam4kceGMG1qzxhga
Nová podoba aplikace Foursquare

Abych to nějak shrnul, k dávání check-inů už chybí motivace. Navzdory tomu stejně stále Swarm používám, protože jsem mu dal šanci, lidé v mém okolí také, a tak tento přechod služba u mě z poloviny přežila. Samotnou aplikaci Foursquare jsem totiž po aktualizaci neotevřel, už ani nepamatuji, za což může i její nový nepřehledný vzhled.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ladislav Vondráček

26. 10. 2014, 17:11

Z rozdělení aplikace jsem měl hrůzu od první chvíle, kdy jsem o ní slyšel. Bohužel se mé obavy vyplnili a obě aplikace ztratili velký díl mého nadšení. Swarm sice do dnes používám, ale je to jen z důvodu, abych se mohl checkovat. Přičemž je pro mě méně zábavná a pochopitelná. Foursquare jsem si ze začátku ponechal, ale velmi brzy mi jen zabíral místo.
Je to tragédie, aplikace, která pro mě dříve byla zábavou, už je jenom „nutným zlem“.

Nevidim už důvod Foursquare a s ním i Swarm používat.

Lucie Budínová

VIP 25. 10. 2014, 12:16

Já osobně Swarm používám skoro od začátku a jsem spokojená. S tím že samozřejmě na Notebooku používám Foursquare. Stím že bych rozhodně neměnila.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat