Nokia Lumia 530 – skvělý systém a silné reproduktory recenze

Nokia Lumia 530 – skvělý systém a silné reproduktory [recenze]
2014-10-19T12:50:47+02:00
• 19. 10. 2014
1

Pro dnešek jsem si pro vás připravil recenzi Nokie Lumie 530. Zařízení má v sobě nejnovější operační systém pro mobilní zařízení od Microsoftu, je jím Windows 8.1.

dt-nl-fotecka

Balení + obsah

Malé balení, které už před samotným otevření samo indikuje prázdnotu, není příliš velké a při vysouvání menší části, ve které se nalézá ono zařízení, si musíte dát pozor. Mohlo by se totiž snadno stát, že vám zařízení vypadne, jelikož jej vůbec nic nedrží. Po opatrném otevření naleznete samotné zařízení, hromádku důležitých papírů a nabíječku, toť vše. Ačkoliv je to prakticky vše, co potřebujete, například USB kabel by nebyl na škodu.

dt-nl-baleni

Vzhled a konstrukce

Při prvním pohledu a vlastně i dalších pohledech ze všech stran, vypadá zařízená velmi tlustě, přičemž bílá barva zadního krytu k tomuto efektu jen napomáhá. Ovšem díky tomu zařízení padne skvěle do ruky. Zadní kryt je bílý a nádherně plochý, což párkrát zapříčinilo vyklouznutí telefonu z mé ruky. Přední strana je ovšem černá a při prvním dojmu je to jako pěst na oko. Zadní kryt je k dostání v oranžové, zelené, tmavě šedé a bílé barvě.

Co musím pochválit, je umístění tlačítek a jejich funkčnost. Za celou dobu testování se mi nestalo, že bych měl problémy s jejich, byť trochu menší, vzdáleností od sebe, a na všechny jsem tedy perfektně dosáhl.

Na přední straně nalezneme 4palcový displej a na spodní straně zařízení, pečlivě ukrytý, mikrofon. Zadní strana obsahuje pouze 5Mpx fotoaparát a reproduktor. Konektory jsou tu pouze dva, a to jack 3.5 mm umístěný na vrchu a vespod microUSB.

dt-nl-back2 dt-nl--back1 dt-nl-top3 dt-nl-side

Výbava

Jak můžete čekat, výbava zařízení není nijak obrovská, spíše se jedná jen o hlavní základ a tím to končí. Hlavní přednost toho zařízení je jistě displej, operační systém a reproduktor. O displeji a operačním systému se dozvíte dále v článku více, nyní si probereme celkovou výbavu s předností zařízení, kterou je hlavní reproduktor.

Celé zařízení pohání SoC Snapdragon 200 od Qualcommu taktovaný na 1.2 GHz s grafickým čipem Adreno 302. Máte zde k dispozici 512 MB operační paměti s 4 GB vnitřní paměti, kterou si můžete rozšířit o až 128GB za pomoci microSD karty. Také je zde funkce Dual SIM, bohužel oba sloty jsou určené jen pro Micro SIM. Zařízení obsahuje i další funkce jako Bloutooth, Wi-Fi, GPS a FM rádio. Jako jediný senzor zde máte k dispozici akcelerometr, což opravdu není žádná sláva. To samé se v podstatě dá říci i o baterii o kapacitě pouhých 1430 mAh.

Kompletní technické specifikace:

  • Dotykový 4″ TFT displej s rozlišením 480 × 854 px (245 ppi)
  • Rozměry – 62,3 mm x 119,7 mm 11,7 mm
  • Operační paměť 512 MB
  • Fotoaparát – 5 Mpx (2592 x 1936 px)
  • Vnitřní uložiště 4 GB a slot na microSD kartu (až 128 GB)
  • Funkce – Wi-Fi, 3G, BlueTooth, GPS, Dual SIM, FM Rádio, Kalendář/Budík, Hudební přehrávač
  • Senzory – akcelerometr
  • Hmotnost – 129g
  • Baterie – Li-Ion 1430 mAh
  • Operační systém – Windows 8.1 (na platformě Windows Phone 8)
  • Chipset – Qualcomm Snapdragon 200, CPU – Quad-core 1.2 GHz
  • GPU – Adreno 302

Systém

Je snad téměř samozřejmé, že zařízení má v sobě nejnovější verzi operační systému, kterou je Windows Phone 8.1. Ačkoliv samotný systém zabírá více jak 50 % místa v interním úložiště, brzy pochopíte, že tomu tak i musí být. Systém je díky tomu velmi dobře vyladěný a i při větším zatížení RAM i vnitřní paměti se zařízení vůbec neseká.

Hlavní obrazovka je velmi přehledná a téměř se nestane, že byste přehlédli aplikaci, kterou v danou chvíli hledáte. Na obrázcích níže je vidět, že po přejetí do dolů v hlavní menu, je horní lišta průhledná, a jsou jen zdánlivě vidět její ikonky. Další zde máte task manager, ve kterém vidíte celé okno aplikace, ale na druhou stranu při více než 10 spuštěných aplikacích, je trochu problém se zde vyznat. Velkým problémem je také kalendář, ve kterém není vidět téměř nic. Ačkoliv když se pozorně zadíváte, uvidíte nastavené připomenutí ve čtvrtek 9. října, ale naneštěstí je zde zobrazena jen malá modrá čárka v horní části data.

Samotné nastavení je pak téměř pravý opak. Máte zde k dispozici neskutečně mnoho možností, přičemž některé jsou opravdu užitečné. K nastavení mám jen jednou připomínku a tím je zobrazení nadpisů záložek. Tento problém se vyskytuje v celém systému, ale zde je to vidět nejlépe. Text zajíždějící za okraj je opravdu ošklivý, přičemž když narazíte na delší text, tak je velká pravděpodobnost, že jej nepřečtete celý.

dt-nl-plocha dt-nl-plocha2 dt-nl-mt dt-nl-menu dt-nl-kalendar dt-nl-nastaveni

Nakonec jen musím dodat, že jsem připojil zařízení USB kabelem s notebookem a vyzkoušel jsem si zrcadlení obrazovky zařízení  na můj monitor. Vše fungovalo neskutečně plynule a jen s menšími opožděními, která ovšem byla zanedbatelná. Prakticky jsem byl stále nad hranicí 25 snímků za vteřinu a i při hraní náročnějších her bylo vše  v pořádku.

dt-nl-mirror-desktop dt-nl-mirror-game

Displej

Jak jsem již zmínil, 4″ displej o rozlišení 480 × 854 px a hustotě pixelů 245 ppi, je jedna z výhod tohoto zařízení. Jemnost displeje je více než dobrá, takže pixely tu téměř neuvidíte.

Co mě obzvlášť potěšilo, jsou pozorovací úhly. Při pohledu seshora a zdola jsem zaznamenal změnu barev až na téměř 180°. Avšak o trochu horší už to bylo u pohledu ze stran. Zde se barvy začaly měnit na černo-bílé schéma už na přibližně 165°, avšak při běžném používání to prakticky nezaznamenáte.

 dt-nl-fotecka

Baterie

Zde narazíme na jednu z nevýhod tohoto zařízení. Baterie má velmi nízkou kapacitu a při tloušťce celého zařízení bych čekal ještě o třeba třetinu více. Nicméně výdrž je věc druhá. Na tak malou kapacitu se Lumia drží s úctou.

Testoval jsem plnou zátěž, tj. test výdrže při téměř nepřetržitém používání a poté i test výdrže při používání v obvyklém dni. Zprvu jsem čekal, že při nepřetržitým hraní, puštěnou hudbou, stahováním aplikací a brouzdáním po internetu vydrží baterie méně, ale překvapila mě. Na hodnotu 1 % jsem se dostal po 7 hodinách. Na druhou stranu při obyčejném dni jsem ráno v 6:00 vyndal zařízení z nabíječky a vydrželo s 20 % do mého návratu domů okolo 18:00. Během této doby jsou si cca 2,5 hodiny pouštěl hudbu, občas si zahrál nějakou tu hru, permanentně koukal na hodiny a občas si zavolal či psal esemesky.

Fotoaparát

Opět tu máme jednu nevýhodu, kterou bohužel musím zmínit. Fotoaparát s rozlišením snímače 5 Mpx (2592 x 1936 px) má problém při focení bližších předmětů. Další nevýhoda je chybějící přisvětlovací dioda, který by jistě napomohla při focení v temnějším prostředí. Tedy pokud chcete si jen občas něco vyfotit jako vzpomínku, kde jste byli nebo co jste viděli,  je fotoaparát dostačující, ovšem rovnou můžete zapomenout na výbornou kvalitu. Jen na okraj, přibližování v tomto zařízení není podporováno.

dt-nl-foto4 dt-nl-foto3 dt-nl-foto2 dt-nl-foto1

Závěr

Nokia Lumia 530 je zařízení určené spíše pro ty, kteří chtějí dotykové zařízení, na kterém si sem tam něco vyfotí nebo zahrají nějakou tu hru. Zároveň potěší ty, již prahnou po plynulosti za nízkou cenu. Určitě se hodí říci, že díky nejnovějšímu systému od Microsoftu, pro telefony na platformě Windows Phone, si budete moci stáhnout téměř jakoukoliv aplikaci v oficiálním Windows Phone Obchodě. Na alza.cz můžete nalézt celkem 4 barevné verze Nokie Lumie 530, přičemž cena tohoto zařízení lehce přesáhne 2 500 Kč.

Za zapůjčení Nokie Lumie 530 za účelem této recenze děkujeme obchodu alza.cz, kde jej můžete zakoupit.alza

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Ladislav Polický

19. 10. 2014, 21:29

…zařízení padne skvěle do ruky. Zadní kryt je bílý a nádherně plochý, což párkrát zapříčinilo vyklouznutí telefonu z mé ruky…a to je jako co??? Tak padne skvěle do ruky, nebo z ruky?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat