ARM zavádí novou technologii Intelligent Power Allocation

ARM zavádí novou technologii Intelligent Power Allocation
2014-10-16T09:50:21+02:00
• 16. 10. 2014

Společnost ARM si zřejmě představíme nejčastěji jako tvůrce procesorů a mikroprocesorů. Kromě toho se tato britská společnost věnuje také technologiím zabývající se nízkou spotřebou energie. Všimnout si můžeme také architektury big.LITTLE. Speciálně na tuto architekturu se ARM zaměřil a začal vydávat patche pro jádro Linuxu, které mají za úkol zvýšit účinnost procesorů big.LITTLE. Nová technologie se jmenuje Intelligent Power Allocation – zkráceně IPA.

Je zcela přirozené, že při větším vytížení procesory produkují větší teplo. V současnosti kernel Linuxu disponuje jednoduchým alogritmem, který v případě přehřátí procesor zpomalí. Moderní ARM procesory jsou však mnohem složitější. Samotný procesor se skládá z efektivních jader založených na architektuře big.Little (např. Cortex-A7) a zároveň na výkonných částech (např. Cortex-A15). Kromě toho je procesor doplněn o GPU. A právě tyto tři jednotlivé komponenty mohou být kontrolovány nezávisle a úsporněji.

ARM-IPA

Nová technologie, která se zabývá teplotou procesorů, umožňuje chápat jednotlivé části. V případě, že jedna část CPU produkuje moc tepla, může docházet k upřednostňování úsporných částí, a tím tak snížit spotřebou. V případě, kdy je příliš vytěžována grafická jednotka, ale CPU nepracuje na maximum, pak dochází k tomu, že grafická jednotka bude pracovat na plné obrátky až do té doby, dokud nedojde k plnému využití CPU. To platí ale i v opačném případě. Takto to samozřejmě funguje až do té doby, dokud se teplota nevyšplhá přes předem stanovené hodnoty. Technologie kontroluje teplotu u SoC průběžně. Dochází k dynamickému řízení výkonu.

IPA byla testována společností ARM a ta zaznamenala také první čísla. Zavedením této novinky by mělo dojít k nárůstu výkonu SoC až o 36 %. Nárůst výkonu je zaznamenán především proto, že každá část je řízena dynamicky a pracuje na maximum v přímé závislosti na teplotě.

ARM-IPA-3-runs-of-trex

Jak jsem zmínil v úvodu článku, ARM vydává update pro kernel Linuxu. V současnosti je vše ve stavu, kdy byl kód zveřejněn a programátoři jej mohou prozkoumat a komentovat. Partneři ARMu mají ke kódu již přístup a mohou ho začít implementovat do svých zařízení.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat