Startuje druhý ročník soutěže Společně otevíráme data

Startuje druhý ročník soutěže Společně otevíráme data
2014-09-06T10:30:48+02:00
• 6. 9. 2014

Fond Otakara Motejla spouští druhý ročník soutěže, která oceňuje nejlepší aplikace postavené na otevřených datech. Autoři mohou hlásit své aplikace do 31. října 2014, vítězové získají finanční i věcné ceny. Soutěžící také mohou využít odborné konzultace mentorů předních IT společností, které jsou partnery soutěže.

SpolečněOtevírámeData (1)

Státní úřady, kraje i města postupně zpřístupňují informace ve strukturovaných a strojově čitelných formátech, které umožňují další využití. Cílem soutěže je podpořit tento trend a ocenit kvalitní aplikace, které na otevřených datech vytváří nové služby prospěšné pro veřejnost. Mezi loňskými vítězi byl například projekt Vozejkmap, jenž vozíčkářům usnadňuje hledání bezbariérových míst, služba Najdilékárnu, která umí najít nejbližší lékárnu a porovnat ceny léčiv, nebo aplikace Smogalarm měřící znečištění ovzduší v místě, kde se právě nacházíte.

“První ročník soutěže ukázal, že aplikace vytvořené na otevřených datech umí usnadnit život občanům či třeba zprůhlednit hospodaření institucí. I letos proto chceme inspirovat nejen vývojáře k novým projektům, ale především další veřejné úřady, aby svá data otevřely,” říká manažer FonduOtakaraMotejla Jiří Knitl.

Zpřístupňování dat veřejné správy podporují i české firmy.  Partnery soutěže se staly např. CZ.NIC, NadaceVodafone, AbraSoftware, Deloitte, Dobrýweb nebo RedHat. Soutěžícím nabízí technickou podporu a konzultace v oblasti business inteligence, UX či digitální reklamy.

Na zahájení soutěže se 2. září 2014 setkali zástupci úřadů, které již data otevřely, vývojáři aplikací i IT firmy a společně nabídli soutěžícím inspiraci, jaké nové služby by veřejnost mohla ocenit. Například na datech České obchodní inspekce lze vytvořit aplikaci varující před nepoctivými restauracemi. Z kompletních výsledků voleb za poslední léta, které publikuje Český statistický úřad, zase mohou vzniknout vizualizace, usnadňující orientaci v české politice.

Aplikace lze přihlašovat do 31. října 2014 na webu www.otevrenadata.cz. Soutěžit mohou české webové a mobilní aplikace, které pracují s otevřenými daty nebo část použitých dat poskytnou v otevřeném formátu. Na vítěze čekají odměny ve výši 10 – 20 000 Kč, chytré telefony i odborná školení. Studentské projekty mohou navíc získat zvláštní cenu ve výši 10 000 Kč. V porotě zasednou ředitel CZ.NIC Ondřej Filip, podnikatel a ústavní právník Marek Antoš, IT konzultant Jiří Peterka a další osobnosti. Při hodnocení budou přihlížet zejména ke společenskému přínosu aplikací, originalitě řešení a uživatelské příjemnosti. Kompletní pravidla soutěže naleznete zde.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat