iPhone jako nástroj pro zloděje

iPhone jako nástroj pro zloděje
2014-09-02T09:30:15+02:00
• 2. 9. 2014

Předem upozorňuji, že tento článek nemá za úkol naučit lidi nový zlodějský trik, ale naopak, jak se proti němu bránit. Svět, ve kterém žijeme, je nebezpečný. A riziko s novými technologiemi stále narůstá. Každý si chrání svůj PIN kód platební karty různými způsoby, například zakrytí klávesnice rukou při zadávání čísel. Nyní se však objevuje další nebezpečí a tím je vaše vlastní tepelná stopa, kterou zanecháváte.

FLIR-590x330

Každé lidské tělo generuje určitou teplotu, přesněji se pohybuje mezi 35,8 °C až 37,3 °C. Ta je důležitá pro správný chod organismu. Teplotu lidského těla a jiných věcí je možné vidět pomocí termovizní kamery. Takže pokud se na chvíli něčeho dotknete, například sklenice, pomocí fyzikálních zákonů jí předáte své teplo a zanecháte na ní svůj tepelný otisk. Termovizí kamery jsou velké a drahé. Technologie se posunula dál a na trhu se objevil FLIR One, speciální kryt na iPhone s infračervenou kamerou. 

Představte si situaci, nakupujete ve svém oblíbeném obchodě, blížíte se k pokladně a chcete zaplatit svou kreditní kartou. Netušíte, že člověk stojící frontu za vámi, je záškodník a jediné, co mu chybí, aby vás okradl, je váš PIN kód. Zloděj je chytrý a vyzbrojil se svým iPhonem s krytem FLIR One. Při placení postupujete jako vždy a odcházíte z obchodu spokojeni se svým nákupem. Poté přichází na řadu náš pan zloděj, na chvíli namíří svůj telefon na ciferník čtečky karet a má váš pin. A to vše díky termovizi a zbytkovému teplu z vašich prstů. Vše je názorně ukázáno ve videu níže.

Způsob je to vskutku geniální. Ve zbytku videa můžete vidět, jak se proti tomuto útoku bránit. Stačí když při zadávání kódu přiložíte ruku na klávesnici a zahřejete více tlačítek než mačkáte. Tak lehce zmatete kameru, protože se budou jevit všechna tlačítka stejně. Ve videu je také poukazováno na nefunkčnost termovize u kovových klávesnic. Kov totiž odvádí teplo rychleji a vaše stopa se ztratí dříve, než někdo bude mít možnost ji oskenovat. Fascinující je, že tepelný otisk na gumové klávesnici může vydržet až jednu minutu.

FLIR je známá firma na výrobu termovizí, jejich kryt FLIR One neobsahuje jen kameru, ale i baterii o kapacitě 1400 mAh, což vystačí na chod iPhonu po přibližnou dobu dvou hodin. Cena se vyšplhala na 350 dolarů (7,075,- Kč) a k dostaní je ve zlaté, bílé a černé barvě.

Zdroj: geek.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Roman Pöschl

Vysokoškolák obor IT, nadšenec nových technologií a nejen mobilních, začínající audiofil... Kontakt viz FB.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat