TomTom Multi-Sport – chytré hodinky pro sportovce recenze

TomTom Multi-Sport – chytré hodinky pro sportovce [recenze]
2014-07-31T12:20:57+02:00
• 31. 7. 2014
2

Kategorie chytrých hodinek se čím dál víc rozšiřuje a už i výrobce proslulý svými navigacemi – TomTom se pouští do tohoto oboru. Chytré hodinky ale pojal trochu jinak než například Samsung či Sony. Jsou čistě zaměřeny na sportování a nějaká synchronizace s vaším telefonem prakticky neexistuje. Pojďme se tedy podívat, na co jsou vlastně TomTom Multi-Sport dobré.

20140705_171753

Obsah balení

Na začátek je důležité zmínit, že samotné hodinky je možno z pásku na ruku vyndat. Tím pádem samotný modul hodinek lze umístit i na kolo. V balení tak nalezneme samotný modul hodinek, pásek na ruku, kabel pro připojení k počítači, který slouží zároveň i k nabíjení, a v neposlední řadě také držák na kolo. Adaptér do zásuvky v balení není a tak musíte použít vlastní od telefonu. Dle balení různých cenových kategorií najdeme u hodinek jako bonus také měřič tepové frekvence kolem hrudníku a měřič kadence na kolo.

20140706_113310 20140706_113333

Konstrukce

Jak jsem již v předchozím odstavci načal, samotný modul hodinek je možno z náramku vyjmout. Tento modul je tvořen z displeje, který není dotykový. K ovládání totiž slouží čtyřsměrné navigační tlačítko pod ním. Toto řešení vzhledem k určení hodinek chválím, díky tomu lze hodinky za běhu, jízdy na kole či při plavání dobře ovládat. Hodinky jsou voděodolné, a jelikož standardní dotekové displeje pod vodou nefungují, je toto vskutku optimální ovládání. Vedle displeje se potom nachází senzorové tlačítko k aktivaci podsvícení displeje.

 20140706_113209 20140706_113302

Zpracování hodinek je velmi dobré, nikde nic nevrže a vše pevně drží. Výhradně jsou hodinky vyrobeny z plastu včetně krytu displeje. Zde bych raději uvítal tvrzené sklo, jelikož se zde lehce chytají škrábance. Gumový řemínek má několik nastavitelných velikostí a dobře drží na ruce. Jeho délka je potom 230 mm. Jelikož váha činí 55 gramů, hodinky vás výrazně nezatíží a nejsou tak výrazně těžší než klasické kovové hodinky. Tloušťka se zastavila na hodnotě 11,5 mm. Výrobce slibuje odolnost vůči vodě do hloubky 50 metrů po neomezenou dobu.

Displej má rozměry 22 x 25 mm a rozlišení 144 x 168 pixelů. Jemnost v tomto případě ani nemá cenu zmiňovat, jednotlivé pixely jednoduše uvidíte. Není to ale výrazný mínus, je dobré si uvědomit, že na něm budeme zobrazovat jen údaje o času a popřípadě o dané aktivitě. Plusem je poté jeho použitá technologie. Jedná se o obdobu e-inku, čímž je tedy viditelnost na slunci perfektní. Také zde platí stejné parametry jako u čteček knih. Bez světla nic neuvidíte. Proto je zde možnost aktivovat podsvícení již zmíněnou klávesou.

20140705_154635 20140705_154811

Co to umí

Jedná se o hodinky zaměřené na sport a již z názvu slyšíme, že ne jen na jeden. Konkrétně jsou zaměřeny na běhání, cyklistiku a plavání. Tyto aktivity hodinky sledují pomocí vestavěné GPS a GLONASS. K zaměření vaší polohy je k dispozici ještě QuickGPSFix pro rychlou fixaci GPS signálu. Navzdory tomu ale není vyhledání satelitů vždy rychlé a občas sem pár minut čekal, než jsem chytil signál. To je mnohdy otravné, takže pokud chcete vyrazit, je dobré nechat hodinky chytat signál pár minut před  vyběhnutí/výjezdem.

IMG_0133

Ze senzorů zde nalezneme Bluetooth s přídomkem Smart. Jaká je to verze, se mi dohledat nepodařilo, pravděpodobně však 4.0. Tato bezdrátová technologie slouží k párování s vaším telefonem s dodávanou aplikací. Zde ale narážíme na kámen úrazu a tou je kompatibilita.

Aplikace totiž existuje jen na iOS, a kdy se dočkáme Android verze, není známo. Výrobce ji již několik měsíců slibuje a je stále v nedohlednu. Na platformě iOS je potom podporován iPhone 4s a novější a iPad 2 a novější. Musím také zmínit, že aplikace slouží jen k přenosu informací z hodinek. Pokud iOS zařízení nemáte, není to takový problém, zařízení funguje i bez toho a párovat jde samozřejmě přes PC.

logo-app TomTom Golfer Developer Zdarma iOS

TomTom Multisport dále disponují vibračním motůrkem, který dobře poslouží také jako tichý budík. Při běhu či chůzi hodinky dokáží sledovat vaši polohu, spálené kalorie a rychlost. Je však škoda, že neumí počítat kroky a také dnes celkem populární funkci u konkurence, kterou je sledování vašeho spánku. S přídavným senzorem kolem pasu, který lze dokoupit, potom zvládnou monitorovat srdeční tep. Dokoupit si můžete také senzor kadence na kolo.

Výdrž baterie a spolehlivost

Výdrž baterie udávaná výrobcem je 10 hodin aktivního sportování se sledováním polohy přes GPS. To opravdu není mnoho a na delší výlety do přírody bez zásuvky to není. Pokud ale vyrazíte například na víkend na kolo, hodinky to vydrží. Pokud nebudete sportovat, tak vám jen při zobrazování času poslouží minimálně týden. Ukazatel baterie si z vás mnohdy dělá legraci, protože jednu chvíli ukazuje vybitou a poté zase nabitou baterii, takže mu nelze věřit.

IMG_0150

Větší problém ale představuje celková spolehlivost. Ta je totiž vyleženě špatná. Nevím, zda to byla jen vada testovaného kousku, ale v průměru jednou za čtyři dny se z ničeho nic na displeji zobrazilo bílo a nešlo s hodinky nic dělat. Pomohlo až připojení k napájení. Přitom baterie vybitá rozhodně nebyla. A věřte, že při jízdě na kole je toto velmi nepříjemné, najednou ani nevíte, kolik je hodin. Během testování se mi jednou hodinky také kompletně resetovaly včetně celého nastavení. Sportovní aktivity naštěstí ale zůstaly uloženy.

Software

Hodinky nemají žádný systém, čili na nějaké rozšiřování funkcionality můžete zapomenout. Jejich software se mi hned po připojení k počítači a nainstalování příslušného programu pro jejich obsluhu zaktualizoval na nejnovější verzi. Rozšiřování ale vzhledem k účelu není nutné. Menším mínusem pro některé uživatele může být absence českého jazyka. Systém je jako celek velmi svižný a odezva je velmi dobrá. Ovládání bych zhodnotil jako pohodlné a intuitivní. Základní výchozí obrazovka ukazuje hodiny a datum. Následně se dle pohybu navigační klávesou dostanete do další nabídky.

20140705_154656 20140705_154802

Směrem doleva vás přivítají informace o aktuálním stavu hodinek, jako je baterie, úložiště, fixace GPS a verze firmware. U úložiště je také dobré zmínit, že hodinky dokáží uložit jen určitý počet záznamů vaší aktivity, za celou dobu testování jsem ho ale nevyčerpal. Pohybem navigační klávesy směrem dolů se dostanete do nastavení. Tam lze nastavit čas, připojení monitoru srdečního tepu a senzoru kadence, propojení s telefonem, režim letadlo a nakonec také vaše osobní údaje, jako je váha či věk. Ty ale také nastavujete při prvotním připojení k počítači. Pohybem směrem doleva se v nabídce vracíme zpět.

20140705_154755 20140705_154743

A nakonec pohyb doprava z domovské obrazovky s hodinami aktivuje to hlavní, tedy sportování. Na výběr máme celkem pět režimů – běh venku, běh na běžícím páse, jízda na kole, plavání a také obyčejné stopky. Při každém sportu vám pak hodinky budou zobrazovat klíčové informace. Při běhu to bude vaše tempo, uběhnutá vzdálenost a třeba spálené kalorie. Na kole naopak zobrazí rychlost v km/h, čili poslouží dobře jako tachometr. U dat o plavání to pak bude efektivita a délka jednotlivých temp.

20140705_154710 20140705_154723

U každého tréninku lze potom nastavit také jeho cíl. Buď nemusí být žádný nebo máte na výběr ze stíhání vaše předešlého tréninku, intervalový trénink a běhání okruhů či zón. K dispozici je zobrazení již absolvovaných tréninků. Zde uvidíte celkovou dobu, vzdálenost, spálené kalorie a průměrnou rychlost.

Synchronizace s PC

Po připojení k počítači je třeba nainstalovat program s názvem TomTom MySports Connect. Ten vás provede úvodním tutoriálem nastavení hodinek a posléze zajistí párování s webovou službou MySports. Tam si potom prohlížíte svoji veškerou aktivitu. Program nainstalovaný do počítače se mimo synchronizace také stará o aktualizaci softwaru hodinek a další nastavení. Propojení hodinek s webovou službou MySports zpočátku dělalo problémy, nešlo se mi zaregistrovat, po asi hodině se mi to ale konečně podařilo.

 Untitled 5

Služba MySports vám potom nabízí přehledně data z vašich hodinek i s různými grafy. Na úvodní obrazovce vidíte seznam vašich posledních aktivit a souhrn celkově naběhaných/najetých kilometrů. Po rozkliknutí vidíte na detailu vaši trasu na mapě, spálené kalorie, průměrnou rychlost a celkový výškový rozdíl. Pokud se posunete níže, naleznete tam také graf vaší rychlosti a výškového rozdílu.

tomtom2 tomtom3

Pokud ale nechcete využívat tuto službu od TomTomu, tak nemusíte. Exportovat data z hodinek lze i do jiných služeb. Podporovány jsou následující webové služby: MapMyFitness, RunKeeper a Strava. Dále lze data také exportovat do počítače v těchto formátech: KML pro Google Earth, CSV pro tabulky, GPX, FIT a TCX pro fitness programy.

Zhodnocení

Jak jsem již zmínil v úvodu, TomTom Multi-Sport nejsou chytré hodinky, jak je známe třeba od Sony nebo Samsungu. Ony se nesnaží být prodlouženou rukou vašeho telefonu, nýbrž samostatným pomocníkem při sportování. Dokáží přesně zachytit vaši trasu, přehledně zobrazí aktuální informace při běhu či dalším sportu a posléze můžete i závodit sami se sebou. Na kole se jedná poté o výborný tachometr. Viditelnost na displej na slunci je výborná a ovládání včetně odezvy systému jsou také dobré. Zaráží však jejich spolehlivost a nepotěší ani výdrž baterie. Mínusem je i párování jen s iPhony.

20140706_113145 IMG_0013

Otázkou také zní, zda tyto hodinky nenahradí sport tracker pro telefon jako například Endomondo. Výhodou hodinek oproti tomuto je, že je máte neustále na ruce a nemusíte nic tahat z kapsy. Okamžitě víte, jakou rychlostí právě běžíte. Nejeden uživatel by se ale možná s telefonem spokojil. Kde ale MultiSport vedou, je jízda na kole a především plavání, to váš telefon nezvládne. Za cenu přesahující 5 tisíc korun si myslím, že konkurence pohybující se ve stejné cenové hladině nabídne víc funkcí mimo sportu. Pokud jste ale vášnivý sportovec a chcete hodinky jako samostatný přístroj, TomTom MultiSport se vám budou možná líbit.

Klady

  • Displej na slunci
  • Použití jako tachometr na kolo
  • Pohodlné ovládání při sportu

Zápory

  • Spolehlivost
  • Výdrž baterie
  • Kompatibilita aplikace jen s iOS

alza

Za zapůjčení hodinek TomTom Multi-Sport  za účelem této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

takovou věc sháním ale je tu několik ale./pokud někdo vyvrítí ,budu rád/ 1/ nevyměníte baterku, takže 6000 kč po cca 3 letech vyhodit / garmin se chová šíleně, právě mi odpověděli,že gumičku do hrudního pásu nelzw samostatně koupit/,2/ na rungu píše člověk,že vypadávají z řemínku hodinek, 3/ dle dcrainmaker problém s gps,z hodinek co testoval měly dost velký problém chytit signál/

Kamil Kamča

25. 11. 2014, 8:55

Pro golfisty dělají taky hodinky http://www.vzdy.cz/magazin-vzdy/outdoor-a-sport/tomtom-golfer-uz-aj-golfisti-maju-svoje-inteligentne-hodinky Akorát jsem nepřišel k čemu tak významnému jsou :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat