Chytré hodinky jako modulární zařízení

Chytré hodinky jako modulární zařízení
2014-07-10T12:00:08+02:00
• 10. 7. 2014

Jedno z prvních „modulárních“ zařízení je vlastně stolní počítač, jelikož součástky v něm můžete obměňovat, či nahrazovat dle svých vlastních potřeb. Tudíž mnohým z nás tato varianta chyběla u mobilních zařízení, hlavně když téměř každý půl rok vychází vlajková loď všech možných společností. Tuto variantu si zatím vzal na starost hlavně Google s projektem ARA.

Ovšem od té doby se začaly na trhu prosazovat i chytré hodinky, nad kterými zatím visí pomyslný otazník. A právě proto byly v Londýně na akci, kterou pořádá Bluetooth Special Interest Group, představeny první modulární chytré hodinky. Zatím je to velmi předčasný prototyp.

swor

Tyto tzv. puzzle z plastu nemusí vypadat moc dobře, ale jako koncept to vypadá velice slibně. Hlavní ovšem je, že vývojáři potvrdili funkčnost komunikace volně usazených komponent. Nyní tedy vývojáři mohou začít s upravováním celkového designu, jelikož tento koncept je zatím příliš veliký na zápěstí. Avšak se již nyní můžete pokochat modelem, jenž má být předlohou pro konečný koncept určený k prodeji.

swkezby

Účel a potenciál těchto hodinek je jasný. Jelikož chytré hodinky, které jsou nyní k dostání, obsahují jakousi všehochuť od každého. Avšak tento nápad by mohl prospět každému uživateli zvlášť. Jednou ze základních představ je například možnost větší či externí baterie, měřič srdečního tepu, snímač kyslíku v krvi, gyroskop, akcelerometr, GPS, NFC čip, SIM karta, mikrofon, kamera a mnoho dalšího. Na jednu stranu má uživatel obrovský výběr, bohužel ne všechny komponenty se vejdou na ruku, a tak se budete muset zamyslet, co v danou chvíli potřebujete více.

Další důležitou částí je software, jež je zatím vyvinut tzv. doma na koleni.  Avšak vývojáři oznámili experimentování s Android Wear, což naznačuje, že uživatelé iOS se možná dočkají později. A to je celkem velký problém, jelikož chytré hodinky jsou ve většině případů součástí mobilního zařízení. Ovšem abych potěšil i uživatele iOS, společnost oznámila, že zvažuje jakési oddělení operačního systému, což by ve výsledku znamenalo, že hardware by byl nezávislý.

Nyní mám pro vás jednu z těch důležitějších novinek. Přínos tohoto zařízení spočívá i ve výměně obrazovky hodinek, tudíž by zde byla možnost vybrat si čtvercový, obdélníkový či kruhový displej. Samozřejmě tato část hodinek bude nejdražší, jelikož v sobě bude mít i ty nejdůležitější součástky, jako je procesor, hlavní baterie a bluetooth čip.

SONY DSC

Zdá se, že vývojáři budou mít celkem dost napilno, jelikož chtějí využít příspěvků od budoucích zákazníků letos na podzim s dodáním již příští rok. Základní balíček se standardními funkcemi by měl stát 200-250 $ (4000-5000 Kč) a balíček s přídavnými moduly, jenž je trochu dražší, 300-350 $ (6000-7000 Kč). Mějte na paměti, že tyto cenu jsou pouze hrubé odhady. Základní koncept je tedy zatím opravdu dobrý nápad, jelikož mobilní modulární zařízení již předvedlo svou životaschopnost, i když zatím není finální verze hotová.

Bohužel je zde i další špatná zpráva a tou je zatím vytvoření hardwarové vrstvy od nuly, včetně všech stavebních prvků. Také je zde potřeba, aby vývojáři třetích stran vřele přivítali tuto novinku a my se dočkali jejich velké podpory. Nicméně funkčnost oba koncepty prokázaly, a tak se můžeme těšit na vcelku úžasná odlišná zařízení, oproti těm, jež momentálně nosíme po kapsách.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat