České 3G pod lupou: ČTÚ odhaluje lži o pokrytí

České 3G pod lupou: ČTÚ odhaluje lži o pokrytí
2014-07-20T09:26:37+02:00
• 20. 7. 2014
8

Dalo by se všeobecně říct, že většina zákazníků není spokojena s aktuálním stavem českých 3G sítí. Nikdy nebyla a troufám si říct, že ani nebude. Fakt o nedostatečném pokrytí potvrzuje i nová mapa pokrytí v režii ČTÚ.

ctumapa

Ještě před aukcí LTE kmitočtů se z Úřadu ozývaly názory, že bude potřeba vytvořit nezávislou mapu pokrytí. ČTÚ si pak v podmínkách zmiňované aukce vydobyl právo znát umístění a konfiguraci chystaných LTE („4G“) a stávajících UMTS (3G) vysílačů. Dnes už existuje mapa pokrytí, ze které lze vyčíst spoustu zajímavých dat.

Podívejme se například na obec Přeštice (okres Plzeň-jih). Všichni tři operátoři zde mají 3G a v blízkém okolí je jen EDGE. To v naší malé vizualizaci zajistí, že se v okolí bude vyskytovat minimum přesahů z vysílačů v jiných lokalitách.

  • MODRÁ vrstva zobrazuje pokrytí deklarované mapou od ČTÚ
  • ČERVENÁ vrstva zobrazuje pokrytí udávané jednotlivými poskytovateli

prestice

Na první pohled můžeme vidět, že na mapě si nejvíce vymýšlí Vodafone. Pokrytá plocha dle oficiální mapy společnosti je zhruba dvakrát větší, než dle mapy ČTÚ. T-Mobile se na své mapě pokrytí přibližně shoduje s ČTÚ a O2 si zase drasticky ubírá. Dalo by se možná říct, že na své mapě uvádí jen pokrytí uvnitř budov.

Všichni tři si data částečně upravují, aby dané místo vypadalo naprosto pokrytě. V případě Vodafonu můžeme mluvit o centru, severu a východě města. U O2 a T-Mobile jen o severní části. Holt, díry na mapě nepůsobí dobře.

Zajímavější jsou ještě data o procentech pokrytého obyvatelstva. ČTÚ je bez ostychu uveřejňuje u map, a tak si je můžeme porovnat s těmi od operátorů.

pokrytíprocenta

O2 udává že pokrývá 78 % obyvatelstva 3G signálem, dle ČTÚ to je ale 79,6 %. Vodafone a T-Mobile si pár procent přidávají k dobru (což ostatně jde vidět i na mapce výše). V případě Vodafonu je rozdíl roven skoro 16 %, což je celkem drastický rozdíl.

Konečný závěr nechám na vás. Porovnejte si 3G pokrytí ve vašem okolí a udělejte si obrázek o svém poskytovateli internetu v mobilu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Otakar Biňovec

22. 7. 2014, 21:34

Na můj dotaz odpověděli následovně ( tak nevím kde je zakopaný pes, když jsem jim dal odkaz na tento článek).
Pěkný den, Otakare,
mapy, které zveřejnil ČTÚ, neobsahují LTE na 900 MHz, na kterém běží většina naší LTE sítě. Proto není možné srovnávat pokrytí mezi operátory, jelikož údaje nejsou kompletní. Mapa na http://lte.ctu.cz ukazuje pouze ty frekvence, které byly součástí LTE aukce nebo se počítají do plnění kritérií. Katka

Michal Mroček

VIP 25. 7. 2014, 19:46

Srovnávané pokrytí je pouze UMTS (3G) na 2100 MHz, nikoliv LTE. Porovnávat LTE a UMTS (což navrhuje Katka z Vodafonu) by bylo zavádějící.

Karel Bodlak

30. 10. 2014, 18:15

V zaprdlem krateru je dobry dual sim a v kapse tretiho vzdy predplaceneho operatora…a pruzne menit nabidky virtualu..Twist on line,Kaktus,Oskarta,Bleskmobil..

Danny Macho

22. 7. 2014, 15:04

Nevím tedy, odkud získává data ČTÚ, ale bez chyb rozhodně není. Zkusil jsem si na té jejich mapě místa kde mám se signálem problém. A přestože mapa ukazuje zaručené 3G, doopravdy chytnete Edge a jste rádi, že jste rádi… A těch míst jsem našel nejméně deset jen v okolí Chomutova. Mapa samotného O2 mi tady přijde přesnější :-)

Radim Václav Mihalik

23. 7. 2014, 9:40

Už jsem viděl – 2 různé typy telefonů, 1 operátor, stejné místo – na jednom telefonu 3G, druhý byl rád, že vůbec chytl EDGE (ano, uměl 3G). Takže kdo ví, třeba s jiným telefonem bys 3G chytil ;)

Danny Macho

23. 7. 2014, 14:03

To si tak úplně nemyslím. Věřím tomu, že některý telefony můžou mít rozdílnou citlivost antény, ale za ta léta co pracuji v současném zaměstnání, kde tyhle rozdíly pozoruju nejvíc, jsem vystřídal asi pět telefonů, od samsungu, přes htc, nokii až po lg… všechno telefony nejvyšší třídy, takže tam by se signálem být problém neměl. A ta mapa O2 je víc než jenom přesná (alespoň co se mého měření týče)…

Radek Němec

20. 7. 2014, 10:08

Vodafone dělá klamavou reklamu, měl by dostat pořádný flastr.

Lucie Budínová

VIP 20. 7. 2014, 9:50

Radči ať operátoři ukazují méně pokrytí než co je, protože aspoň pak je člověk více mile překvapen, když někde chytne 3G kde např. na mapě operátora není.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat