Recenze Dell Venue 11 Pro (5130) s Windows 8.1 Pro

Recenze Dell Venue 11 Pro (5130) s Windows 8.1 Pro
2014-06-23T12:00:08+02:00
• 23. 6. 2014

Jestliže jste se rozhodli koupit tablet a stále nevíte, jaký operační systém pro vás bude ten nejlepší, možná vám v tom pomůže dnešní recenze. Zařízení, které jsme pro vás testovali, je Dell Venue 11 Pro, který běží na operačním systému Windows 8.1 a svými parametry patří mezi to nejlepší, co se dá na trhu sehnat.

tablet dell

OBSAH BALENÍ

  • Nabíječka
  • USB Kabel 2.0
  • Uživatelská příručka
  • Záruční list
  • Samotný přístroj

Zdá se, že už není „in“ přibalovat k zařízením sluchátka, přičemž ani zde jsme žádné nenalezli.

20140612_192740 20140612_192712

DESIGN A KONSTRUKCE

Dell Venue 11 Pro je zpracován naprosto špičkově a výrobce DELL na zařízení vůbec nešetřil. Celá přední strana je chráněna sklem, které zaručuje skvělou ovladatelnost přístroje. Rozměry Venue 11 jsou 297,7 x 176,8 x 10,2. Váha zařízení je poněkud větší díky 11″ uhlopříčce a je to přesně 771g. Během používání je váha docela znát a před uživatelem stojí otázka, zdali si zvykne na takto vysokou váhu, jelikož zařízení po pár minutách držení velmi ztěžkne a je nevhodné na dlouhé držení v rukách.  Displej přístroje má rozlišení 1920 x 1080 p.

20140612_190248 20140612_190415

Jak jsem již zmínil, přední strana je celá pokryta sklem, přičemž zde najdeme jeden ovládací prvek v podobě senzorového tlačítka Windows. Okraj celého přístroje trochu vyčnívá, což uživateli zpříjemňuje úchop.

20140612_190456 20140612_190517 20140612_190526 20140612_190815

Na okrajích toho najdeme dost. Na levé straně přístroje je umístěn konektor pro sluchátka 3.5″, tlačítka pro ovládání hlasitosti, micro USB pro nabíjení a USB 3.0 port. Za tento port DELL velice chválím, jelikož jsem mohl vzít flash disk a jednoduše jej bez problémů do tabletu připojit. Ještě se zde nachází audio reproduktor, který je umístěn i na druhé straně. Pravá strana obsahuje port pro připojení HDMI a slot pro paměťovou MicroSD kartu.

Na zádech se nachází skvělá protiskluzová vrstva, což jsem velmi uvítal, jelikož jsem se s takovýmto provedením setkal poprvé a musím říci, že by se tato skutečnost měla stát standardem pro všechny tablety a telefony. Čočka fotoaparátu umístěna na zadní straně mírně vyčnívá, ale v používání nijak nepřekáží. Jas displeje patří mezi špičku, ačkoliv bych ještě trochu přidal při nastavení na maximální hodnotu.

PROSTŘEDÍ, FUNKCE A SOFTWARE

Nyní se dostáváme k velmi důležité stránce tabletu. Tablet běží na operačním systému Windows 8.1 Pro, přičemž při prvotním zapnutí na uživatele vyskočí vše v angličtině, přičemž bychom zde český jazyk hledali marně. To může být obrovským problémem pro uživatelé s neznalostí anglického jazyka. Po všemožném povinném nastavování se ocitnete na stránce s dlaždicemi (známé též jako metro), zde není vůbec žádný problém s orientací, jelikož se můžete ihned přepnout do plochy známé z PC Windows.

Po několika minutách nadšení se mi tablet zaseknul a vyskočila na mě BSOD obrazovka, což je u tabletu úsměvné, když v něm nebylo vůbec nic nainstalováno. Po restartu se tablet připojil do recovery menu, kde bylo opět vše v angličtině. Jazyk celkově může být velkým problémem, pokud chcete zařízení, které koupíte a hned používáte bez nastavování. Já jsem si dal tu práci s vyhledáním přídavného balíčku češtiny a po několika minutové instalaci jsem tablet úspěšně restartoval, přičemž byl systém konečně kompletně v češtině.

Mnohé by určitě napadla ta samá myšlenka jako mě, a to jestli půjdou nainstalovat programové klasiky, jako jsou např. ccleaner, avast apod. S klidným svědomím mohu konstatovat, že všechny programy nainstalovat šly a taktéž perfektně bez jediného zaváhání fungovaly. Pokud jste tedy závislí na nějakém programu z PC, na tabletu jej můžete mít také. Nesmím zapomenout na aktualizace, které se vám nabídnou ihned po zapnutí tabletu. První balíček záplat měl zhruba 550MB, což může někoho s pomalejším připojením obtěžovat, na druhou stranu je to lepší než aktualizace nemít vůbec.

Pod displejem je umístěno tlačítko Windows, které slouží hlavně pro přepínání se do režimu desktopu a dlaždic. Další funkce tlačítka je i přepínání mezi uživateli, to se Microsoftu povedlo, jelikož mi tlačítko ušetřilo mnoho času.

Musím taktéž poznamenat, že se tablet za celou  dobu nijak výrazně nezpomalil a to ani v případě nainstalování desítek programů. Start zařízení byl vždy okolo 8 až 9 sekund, což je skvělé.

20140612_190617

PROCESOR A PAMĚŤ

Pod „kapotou“ tabletu nám běží výkonný procesor Intel Atom Z3770 s frekvencí 1.46GHz, což na všechno plně postačuje. Paměť RAM je osazena 2GB DDR3 s frekvencí 553MHz. Během používání jsem tablet neviděl ani jednou zaváhat, tím mám, namysli nějaké prodlení po příkazu apod. Tablet pro mou recenzi je ve verzi 64GB úložiště. Tato velikost plně dostačuje i náročnějším uživatelům, a kdyby snad náhodou ne, máte stále možnost využít váš flash disk (filmy, hudba,…).

FOTOAPARÁT A KAMERA

Parametry zadního fotoaparátu jsou 8 MPx, a výsledné fotografie mají rozlišení 3264 x 1836 px. Na přední straně se nachází, jak je zvykem 2MPx kamera. Výsledné fotografie hodnotím velmi kladně. Focení s přístrojem však není vůbec jednoduché a spíše bych řekl, že je k této činnosti naprosto nevhodné. Za co však musím pochválit, je rychlost a velmi dobrá funkčnost auto zaostření. Ze zhruba stovky fotografií jsem našel pouze pár, které byly rozmazány. Nutno podotknout, že jsem se pokoušel i o rychlé momentky, se kterými tablet neměl vůbec žádný problém. Fotografie jsou velmi hezké a líbivé, přičemž bych řekl, že patří mezi ty velmi dobré.

Fotky z testování fotoaparátu:

 WIN_20140608_150220 WIN_20140608_150239 WIN_20140608_150334 WIN_20140608_150415 WIN_20140608_150508 WIN_20140608_150603

MULTIMÉDIA

Jestliže hledáte všestranný tablet pro sledování filmů, mohu jej doporučit. Na Venue 11 jsem zkoušel spousty různě kvalitních nahrávek a s žádnými nebyl problém. Obraz byl skvělý bez jakýchkoliv šumů apod. Zvuk zařízení byl perfektní a umístění reproduktorů je zdařilé, jelikož se mi vůbec nestávalo, že bych si při držení  některý z nich zakryl. Hlasitost je plně postačující a byla slyšet i v plně obsazeném autobuse hlučících lidí. Při nastavení na maximální hlasitost jsem se kupodivu nesetkal s žádným rušivým praskáním atd. Jde vidět, že si DELL dal opravdu záležet.

HRY

Ve Windows 8 je, jak jistě víte, Windows store, což je obdoda Play store z androidu a z iOs iTunes. Zde se nachází mnoho her a nepřeberný počet aplikací, na které jsme zvyklí z ostatních systémů. Z her mám na mysli např. Angry Birds, Fifa 14 (tablet verze) a spousty dalších. V aplikacích se nachází spousta kvalitních nástrojů, ačkoliv by měl Microsoft tento systém v tomto ohledu trochu doladit. Používání Windows store není ani zdaleka takovým luxusem jako u Androidu a iOs. Během her tablet opět nezaváhal a setkal jsem se pouze s bleskovou rychlostí načítání, což je rozhodně velké plus.

BATERIE

Baterie tabletu má velikost 32Wh, což mi umožnilo nadstandardní dobu používání, která se blížila 13 hodinám plného zatížení. Sám jsem byl překvapen, jak dlouho jsem nepotřeboval nabíjet. Zvyk mě uháněl tablet večer zapojit do nabíječky, což bylo při pohledu na zbylá procenta zbytečné, jelikož normální uživatel bude tento tablet nabíjet zhruba každý 3. den. Tato záležitost je ovšem velmi individuální, proto ji prosím berte s nadhledem.

SHRNUTÍ

Tablet DELL Venue Pro 11 je velmi zdařilým počinem této společnosti a mohu jej doporučit všem uživatelům, kteří musí mít aktuálně to nejlepší na trhu. Zařízení je vhodné pro všechny činnosti včetně hraní her, upravování fotografií ve vámi oblíbených programech z PC a taky pro sledování filmů v plném fHD rozlišení. K Tabletu si můžete pořídit dok s klávesnicí, čímž se z tabletu stává malý přenosný počítač. Zařízení je skvěle zpracováno a výrobce na ničem nešetřil a je to na tabletu opravdu znát.

KLADY:

  • Nadstandardně kvalitní zpracování
  • Podpora rozšíření paměti pomocí MicroSD karet
  • Dobrá výdrž
  • Kvalitní displej
  • Skvělá protiskluzová záda
  • Rychlost nabíjení

ZÁPORY:

  • Občasné úplné zamrznutí a následný restart (BSOD)
  • Po několika minutách velmi ztěžkne
  • Systém bez češtiny při zakoupení (následně jde doinstalovat)

 alza

Za zapůjčení Dell Venue 11 Pro (5130) pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Guhl

Student Vysoké školy IT. Fanoušek operačních systémů Android, iOS a všech mobilních zařízení celkově. Testuje pro čtenáře desítky aplikací týdně, které doporučuje ve svém seriálu Dotekománie doporučuje. Často lidem zdarma opravuje telefony a rád šíří informace o skvělých fintách pro Android. Na svém G+ profilu často zvěřejňuje tipy a vychytávky včetně slevových kódů a slev obchodů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat