Apple představil iOS 8

Apple představil iOS 8
2014-06-13T06:53:16+02:00
• 2. 6. 2014
2

Apple dle očekávání dnes v podvečer představil na úvodní keynote vývojářské konference WWDC novou verzi operačního systému iOS – verzi 8. Jelikož velké změny designu jsme se dočkali vloni s iOS 7, letos se jablečná společnost zaměřila především na nové funkce. Pojďme se podívat na osmý iOS podrobněji.

8

iOS-8-features

Na začátek se Apple tradičně pochlubil statistikami. Za celou dobu prodal 500 milionů iPhonů. Za poslední rok přibylo pak Applu 130 milionů nových uživatelů. Celých 89 procent uživatelů již dnes běží na iOS 7. Zhruba polovina zákazníků iPhonů v Číně přešlo z Androidu. Zmínil také, že 99 procent mobilního malwaru je na Androidu.

DSC_1089 DSC_1093

Notifikační lišta se dočkala změn. Velkou novinkou je především možnost hned po vyskočení dané notifikace na ní reagovat. Například pokud vám přijde nová zpráva, můžete na ní hned odpovědět bez nutnosti otevírat aplikaci Zprávy. Do panelu multitasking přibyly oblíbené kontakty. Ty lze upravovat v nastavení.

DSC_1103 DSC_1107

Aplikace Emailu na iPadu se naučila gesta tažením přes email. Přepracovaný vzhled dostalo Safari při přepínání panelů. Opět pouze na tabletech. Novinkou je chytřejší klávesnice QuickType, která umí našeptávat slova. Něco podobného jako známe například s klávesnic z Androidu. Vyhledávání Spotlight umí nyní vyhledávat inteligentněji, velmi podobně jako Siri. Jen to stačí napsat a nemusí se nic vyslovovat.

DSC_1151 DSC_1156

Skupinové konverzace iMessage jdou nově pojmenovat. Navíc si můžete v dané konverzaci nastavit režim nerušit, přidávat lidi či opouštět chat. Můžete také přes iMessage zasílat hlasové zprávy, video přímo ve zprávě nebo svou lokaci. Tablety iPad umí nově pokročilejší zaheslování.

ios_3

Velkou novinkou je sada pro vývojáře HealthKit. Ta umožňuje shromažďovat data do aplikace Healthbook. Ta uchovává informace o vašem zdraví z dalších různých náramků a dalších zdravotnických zařízení jiných firem. Celkem bude umožňovat sledovat údaje týkající se proudění krve v žilách a tepnách, srdeční frekvence, hydratace, krevního tlaku, fyzické aktivity, vaší výživy, hladiny cukru v krvi, spánku, dýchání, nasycení kyslíkem a hmotnosti. Další detaily o Healthbooku naleznete v našem starším článku.

DSC_1254 DSC_1261

Novinkou je také Family sharing. To umožňuje sdílet kreditní kartu až se šesti členy rodiny. Vaše dítě vás například může požádat o koupi dané aplikace. Aktualizovaná aplikace fotek bude umět chytře upravit fotku, aby vypadala lépe. Ty bude zároveň možno ukládat na iCloud drive v plném rozlišení.

DSC_1295 DSC_1305

Siri se dočkala také novinek. Můžete jí aktivovat slovy Hey Siri. Má vylepšenou navigaci, počasí a především umí rozpoznávat hudbu pomocí Shazamu. Umí také 22 nových jazyků, není známo jakých. Významnou novinku je pokročilejší sdílení dat mezi aplikacemi. Pro vývojáře je dostupných více než 4000 nových API. Například lze nově sdílet fotky do aplikací třetích stran.

DSC_1350 wwdc2016

Notifikační lišta umí nově widgety. Velkou novinou je také podpora klávesnic třetích stran. Takže si budete moci doinstalovat třeba klávesnici SwipeKey. Senzor TouchID bude nově také dostupný dalším aplikacím. Rozšířené API získá i fotoaparát a novinkou je podpora chytrých domácností takzvaný HomeKit.

DSC_1409 DSC_1438

Pochlubili se také novým grafickým vylepšením nazvaným Metal. To umožňuje využít větší potencionál čipu Apple A7. EA games zároveň uvedla Frostbite engine právě pro nový iOS.

DSC_1482 DSC_1480

DSC_1572

Betaverze nové verze bude dostupná již dnes, finální verze potom na podzim. Nový iOS 8 bude možné nainstalovat na následující zařízení:

  • iPhone 4s a novější
  • iPad 2 a novější
  • iPad mini a novější
  • iPod Touch 5.gen.

io8d

Zdroje: live.theverge.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

David Korcak

3. 6. 2014, 18:02

stejně je android nejlepší

Tak nám iOS začíná hezky kopírovat Android, že :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat