Smartphony za 20 dolarů možná ještě letos

Smartphony za 20 dolarů možná ještě letos
2014-05-07T11:30:31+02:00
• 7. 5. 2014

Největší výrobci se snaží upoutat pozornost světa na nejnovější top modely. Nabízejí ohromující výkon, vysoké rozlišení, prémiové materiály nebo zajímavé funkce v podobě čteček otisků prstů nebo voděodolnosti. Tyto specifikace se odrážejí v cenách, které se rok od roku zvyšují.

Kromě těchto top modelů je zde sektor zařízení, jež lákají především na nízkou cenu. Samozřejmě na trhu najdeme velmi levné smartphony, ale ve většině případů jejich výkon nedostačuje nárokům softwaru. I tak se najdou výrobci, kteří dokáží skloubit nízkou cenu a dostatečně plynulý systém. Příkladem může být Motorola, jež se více zaměřuje na zařízení s nižší cenou. Příkladem může být úspěch modelu Moto G a v brzké době se asi dočkáme levnějšího modelu Moto E.

ARM odhaduje, že v následujících letech se nejvíce rozšíří smartphony, jejichž cena bude nižší než 150 dolarů. Již nyní na trhu můžeme najít mobily s cenovkou kolem 40 dolarů – například modely s Firefox OS. Dle ARMu můžeme ještě letos očekávat mobily s cenovkou 20 dolarů se systémem Android.

Screen Shot 2014-05-06 at 2.45.45 AM_575px

Výkon u nich bude zajišťovat zejména architektura Cortex A5. Taková zařízení nabídnou konektivitu 2.5 G a jedno jádro. Vše by měl podpořit systém Android, u kterého jsme se nedávno dočkali snížení nároků na paměť RAM.

ARM dále odhaduje, že právě tento sektor nejlevnějších zařízení s cenou pod 150 dolarů naroste v roce 2018 na 1 miliardu dodaných kusů – dvojnásobek než dnes.

Screen Shot 2014-05-06 at 2.45.30 AM_678x452 (1)

Mohu připomenout, že jsou stále ve vzduchu plány Motoroly, která chce vyrobit mobil s cenou kolem 50 dolarů. Tudíž realita smartphonu za 20 dolarů je pravděpodobná. Otázka je, jak se k tomu postaví výrobci.

Web AnandTech poukázal i na fakt, že smartphone s Cortex A5 za 20 dolarů bude výkonnější než původní iPhone s ARM11 za 599 dolarů.

Zdroj: anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat