Představuje se Android 4.4 KitKat

Představuje se Android 4.4 KitKat
2013-10-31T19:38:25+02:00
• 31. 10. 2013
3

Nový operační systém od společnosti Google měl nést původně označení Key Lime Pie, ale začátkem tohoto roku došlo k přejmenování na KitKat. Důvodem má být oblíbenost této sladkosti u vývojářů Androidu. Ovšem v některých únicích figurovalo předešlé jméno, ale nyní se nám novinka ukazuje v celé své kráse.

Zatímco o Nexusu 5 jsme věděli takřka vše, Android 4.4 KitKat byl zahalen pod rouškou tajemství. Skoro se objevovaly jakékoliv informace, byť jsme měli tušení, co vše systém přinese. Dnes jsme se konečně dočkali oficiálního odhalení, takže se můžeme podívat na novinky.

Nový vzhled

Už od verze 4.0 můžeme pozorovat, že Google nijak zásadně neexperimentuje s designem systému. Uživatelská podoba zůstávala přibližně stejná a jen přibývaly funkce. Android KitKat ale nese několik vylepšení, přičemž nejzásadnější a nejviditelnější změna proběhla u softwarových tlačítek. Nově je jejich podklad průhlednější, takže můžeme vidět tapetu pod nimi. Dříve jsme se museli spokojit s černým proužkem.

To samé proběhlo i u horní lišty, ale zde si můžeme všimnout, že ikony nemají modrou barvu. Někteří jsou potěšení z bílého zpracování.

Optimalizace  v první řadě

Google za poslední rok uskutečnil několik nákupů menších společností a jedna z nich se zabývá optimalizací systému. Jen v náznacích a poměrně nedávno jsme se dozvěděli, že tým spolupracoval na novém systému. Z toho vyplývalo, že Android 4.4 KitKat nebude určen jen pro top modely.

Screenshot_27

Největší změna proběhla v náročnosti na paměť RAM. Nově již nepotřebujete minimálně 1 GB, ale systém by měl normálně a svižně fungovat i na slabších strojích, které mají například 512 MB RAM.

Díky těmto krokům se nový systém dostane i na poměrně slabší stroje, což zejména uvítají méně movití lidé, kteří kvůli novějšímu systému nechtějí investovat do dražšího hardwaru.

NFC na steroidech

Android 4.4 obsahuje Host Card Emulation pro placení. Jedná se o emulaci NFC karet, které lze následně použít v telefonu pro placení nebo pro jakékoliv další účely. Zřejmě dojde k jednoduchému načtení například platební karty a mobil můžete použít pro placení.

Tiskneme

Další novinka je možnost tisknutí prostřednictvím WiFi nebo služby na bázi cloudu. Díky tomu již nebude potřeba dalších aplikací třetích stran nebo samostatné aplikace od Googlu. Vše je nově zabudováno do systému.

kk-print-land-n5

Krokujeme se systémem

KitKat nově podporuje další řadu senzorů, které najdeme většinou u příslušenství. Konkrétně se jedná například o detektor kroků a následní i samotný čítač kroků.

kk-sensors-moves-n5

Další várka funkcí

Nově systém umožňuje, aby aplikace mohly být jednoduše zobrazitelné v celo-obrazovém módu. To znamená, že se skryjí všechny ovládací prvky i horní status bar.

kk-immersive-n5

Došlo i na nové animace a různé přechody. Nejenže je obsahuje sám systém, ale jsou nabídnuty i vývojářům pro začlenění do jejich aplikací.

Vývojáři budou dále potěšeni implementací nového WebView Chromium, které nese sebou podporu nových standardů. To zajisté uvítají i sami uživatelé, jelikož aplikace budou moci mít lepší zobrazení nejrůznějšího obsahu.

Android 4.4 sebou nese i podporu zachytávání dění na obrazovce v podobě videa. Nejenže aplikace budou mít snazší přístup, ale i systém bude moci vytvářet taková videa.

Nově jsme se dočkali i podpory IR Blaster, což je infraport pro ovládání například televizí.  Tato starší technologie se pomalu vrací a naštěstí si nachází podporu u nového systému.

Napříč celým systémem najdeme dále nejrůznější vylepšení nejen v oblasti funkcí nebo vzhledu. Jsou zde i bezpečnostní prvky, přičemž došlá řada i na SE Linux.

kk-proc-device-overview-n5

Systém Android 4.4 KitKat bude dostupný pro Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 a Google Play Edice Galaxy S4 a HTC One. O Galaxy Nexus nepadla zmínka.

Zdroj: developer.android.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zajimavé novinky v novém androidu…

KOUKNI SEM http://www.hraj.to/soutez/?ref=7551

Pavel Škoda

31. 10. 2013, 20:05

Pokud Host Card Emulation bude fungovat tak,že jen načtu kartu a budu mobil moci používat misto ní, v což doufám. Tak bych jako první načetl
svou studentskou kartu, abych nemusel vytahovat peňěženku pokaždy, když
si chci otevřít nějaky dveře ve škole, nebo platit za oběd.
Jinak tým CM doufám nezklame a 4.4 bude brzo k dispozici.

Ak som spravne pochopil Host Card Emulation, ze len bezkontaktu kartu prilozim k mobilu a mobil si ju nacita tak to je super vec. Konecne netreba cakat na NFC na Slovensku.
Co ma sklamalo, je priehladnost pod software tlacidlami a hornou listou. :( Kazdopadne sa tesim i ked moj N4 ide uz druhy krat do servisu tak snad sa mi vrati v case ked vyjde 4.4. :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat