HTC Desire 500 Dual SIM – dvousimková střední třída recenze

HTC Desire 500 Dual SIM – dvousimková střední třída [recenze]
2014-04-02T14:00:12+02:00
• 2. 4. 2014

Společnost HTC ve své střední třídě měla donedávna úspěšný model HTC Desire X, který se ještě dnes doprodává v nabídce operátorů. Nedávno jsme se však dočkali nepřímého nástupce v podobě HTC Desire 500 a posléze také jeho dvousimkové varianty, na kterou se dnes podíváme. Jak obstojí mezi svými konkurenty této cenové kategorie, se dozvíte v následující recenzi.

IMG_1190

Obsah balení

Krabička, ve které zařízení dorazilo, se nijak neliší od jiných modelů. Jedná se o kvádrovou zaoblenou krabičku s etiketou okolo obvodu s logem HTC a obrázkem telefonu. Po otevření krabičky vidíme hned samotný telefon. Pod ním nalezneme uspořádané vedle sebe microUSB kabel, který s přibaleným adaptérem tvoří nabíječku, a také obyčejná sluchátka s logem výrobce. Ta jsou naprosto identická s většinou modelů od HTC a jejich zvukové podání je velmi průměrné.

Konstrukce

Ačkoli název Desire 500 naznačuje podobnost s dalšími modely z řady Desire či s původním HTC Desire, není to tak a s těmito modely má společný pouze název. Design totiž vychází spíše z předloňské vlajkové lodi HTC One X. Oproti tomuto modelu zde ale máme použit lesklý plast po celém těle zařízení. Odlišením jsou také pouze dvě senzorové klávesy pod displejem po vzoru naopak loňské vlajkové lodi. Toto příliš nechápu, jelikož první dny jsem pro návrat domů hledal tlačítko uprostřed. Časem si ale zvyknete. Tlačítko domů pak zastává kromě své primární funkce jednoho stisku pro návrat domů, také při dvojkliku multitasking, při podržení vyvolání nabídky a při táhnutí nahoru se objeví Google Now.

IMG_1164

Právě díky použitému lesklému plastu bude na telefonu i na zadním krytu ulpívat celkem dost otisků a snadno se upatlá. Zadní kryt lze sejmout a pod ním se nachází vyměnitelná baterie, slot na dvě microSIM a paměťovou kartu. Co se kvality zpracování týče, je na vysoké úrovni. Konstrukce telefonu je pevná a kvalitní, avšak ke konci testování bylo při pevnějším stisku cítit jemnější vrzání v bocích. Menším mínusem může také být náchylnost k jemným škrábancům na povrchu zad přístroje.

Čelní straně dominuje kvalitní 4,3 palcový displej. Nad ním nalezneme přední 2MPx kamerku pro videohovory, telefonní reproduktor, senzor přiblížení a senzor okolního světla. Záda přístroje okupuje fotoaparát s přisvětlovací diodou. Mimo to zde nalezneme také logo výrobce a Beats audio a také hlasitý systémový reproduktor. Jeho kvalita je však spíše průměrná. 

IMG_1175 IMG_1168

Pravý bok disponuje  pouze dvěma tlačítky pro ovládání hlasitosti, spoušť fotoaparátu ani nelze očekávat. Na druhém boku nenalezneme zhola nic. Za to horní strana už je na obsah bohatší. Obsahuje klasický 3,5mm jack a tlačítko pro zapnutí. To je umístěno nalevo, čímž je pro praváky hůře dostupné. Vzhledem k menší velikosti telefonu to ale nebyl větší problém. Vespod telefonu nalezneme již jen konektor pro připojení microUSB kabelu.

Celkové rozměry přístroje činí 131,8 mm na výšku, 67 mm na šířku a tloušťka je 9,9 mm. Telefon není nějak těžký a váží 123 gramů.  Na test jsme obdrželi černou variantu, v prodeji je ale i v bílé variantě s modrými prvky.

IMG_1171 IMG_1179

Displej

Displeje u telefonů střední třídy nebývají moc povedené. Většinou zde nalezneme nepěkné zašedlé displeje. Tak tomu však není u tohoto modelu. Ten nabízí opravdu povedený TFT LCD displej. Jeho barvy a pozorovací úhly jsou opravdu velmi dobré a v této cenové kategorii byste stěží hledali telefon s lepším displejem. Tedy až na rozlišení. To je bohužel jen WVGA – 800×480. Je škoda, že výrobce nesáhl alespoň po qHD displeji, takto lze totiž celkem snadno pozorovat mřížku pixelů. Jemnost zde činí 217  PPI.

IMG_1185

 

Hardware

Desire 500 pohání čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 200 na frekvenci 1,2 GHz. Jedná se o čtyři úsporná jádra Cortex-A5 vyrobené 45nm technologií. Grafickým čipem je Adreno 203. Ačkoli se jedná o nejnižší model procesoru v řadě od Qualcommu, v benchmarcích je jeho výkon srovnatelný s vlajkovými loděmi před dvěma lety. Paměť RAM má dostatečnou kapacitu 1 GB, kdy je dostupných 780 MB. Po prvním startu měl telefon volných okolo 300 MB na další aplikace. Celkový výkon telefonu pro bezproblémový chod telefonu plně dostačuje, nejnovější herní pecky si však samozřejmě nezahrajete.

Screenshot_2014-02-24-16-59-02 Screenshot_2014-02-24-16-56-15

Vnitřní paměť má kapacitu 4 GB a lze ji dále rozšířit paměťovými karty microSD. Zde je ale Android s nadstavbou od HTC docela nenažraný a ze 4 GB vám zbyde pouze 1 GB paměti pro vaše data. Investice do paměťové karty je zde nutností i z toho důvodu, že některé aplikace bez ní nefungují či fungují jen částečně. Jako příklad uvedu Instagram, kde bez karty nenahrajete fotku. Vzhledem k ceně karet, kdy nejlevnější stojí pár šupů, bych toto příliš ani nevyčítal.

Konektivitu datových sítí zajišťuje WiFi  802.11 b/g/n a 3G HSDPA, LTE pochopitelně v této cenové relaci chybí. Dále zde nalezneme také Bluetooth verze 4.0, a GPS. Dual SIM varianta tohoto telefonu navíc obsahuje NFC čip. Je celkem nepochopitelné, proč chybí u jednosimkové verze. Telefon také disponuje FM rádiem s RDS a DLNA. Ze oblasti senzorů zde máme senzor okolního osvětlení a senzor přiblížení, tedy nic nestandardního.

Jelikož se jedná o dual SIM variantu, telefon disponuje dvěma sloty na microSIM karty. Jen jeden slot na SIM kartu je však schopen přijímat 3G signál, čímž je předurčen pro datové přenosy. Druhý slot totiž zvládá pouze GSM, a tak je vhodný pouze na telefonování a psaní zpráv.

Výdrž baterie

Než si samotnou výdrž baterie zhodnotíme, řekneme si fakta. Li-polymerová baterie obsažená v telefonu má kapacitu 1800 mAh. Výrobce slibuje délku hovoru ve 3G síti až 12,1 hodin a pohotovostní doba až 435 hodin. Telefon disponuje vcelku úsporným procesorem a i přesto, že musí udržovat aktivní dvě SIM karty, je výdrž mírně nadprůměrná. Jak můžete vidět níže na statistikách z vynikající aplikace Battery Widget Reborn, baterie obvykle vydrží téměř 24 hodin. V tomto použití jsem měl obvykle celý den zapnuté internetové přenosy a telefon jsem aktivně používal a baterii nějak extra nešetřil.

Screenshot_2014-02-20-10-06-18

Prostředí

Telefon pohání Android ve verzi 4.1.2 Jelly Bean s nadstavbou HTC Sense 5. Aktualizace na verzi 4.2 již na některé telefony dorazila, na námi testovaný kousek však bohužel ne. Ohledně dalších aktualizací na Android 4.3 či 4.4 společnost HTC zatím nezveřejnila žádné informace. Samotné uživatelské rozhraní se skládá z domovské obrazovky, kde úplně nalevo nalezneme BlinkFeed. Ten shromažďuje novinky z různých sociálních sítí a serverů. Jejich výběr je ale velmi omezený.

Screenshot_2014-02-20-09-58-06 Screenshot_2014-02-20-10-00-23 Screenshot_2014-02-20-09-58-23

Prostředí je plynulé a na žádné výraznější záseky jsem nenarazil. Občas při spuštění náročnějších aplikací se telefon trochu zadýchal, to je ale vzhledem k výkonu pochopitelné. Celá grafika prostředí je stejná jako u loňského HTC One díky použití stejné nadstavby. Na uzamčené obrazovce nalezneme dole čtyři zástupce, které lze v nastavení konfigurovat. Povytažením jednoho z nich telefon odemkneme rovnou do dané aplikace.

Screenshot_2014-02-20-09-58-48 Screenshot_2014-02-20-09-59-22 Screenshot_2014-02-20-10-04-50

Jak jsem již zmiňoval, dvojstiskem tlačítka home se aktivuje přepínání aplikací. Ty jsou zobrazeny v matici 3×3 a ukončují se tahem nahoru. Nevýhodou je, že nelze zavřít více aplikací najednou, neboli nelze vzít dvě vedle sebe naráz. Menu telefonu pro mě nepochopitelně obsahuje velké hodiny a počasí, jako by nebyly na domovské obrazovce. Naštěstí jen na první stránce.

Screenshot_2014-02-20-09-59-51 Screenshot_2014-02-20-10-02-15 Screenshot_2014-02-24-15-11-49

V telefonu nalezneme předinstalované samozřejmě různé aplikace od Googlu, dále Dropbox, PDF Viewer a Polaris Office. Ten se zde ale nachází jen ve verzi pro prohlížení.

Fotoaparát

Velkým překvapením je fotoaparát. Ten nabízí rozlišení 8 MPx s přisvětlovací LED diodou. Velikost snímač BSI činí snímače 1/3,2′. Objektiv se dále chlubí světelností F2.0 a ohniskem 28 mm. Samotné focení zpracovává speciální obrazový procesor HTC ImageChip. Výsledné fotky z telefony jsou na střední třídu velmi nadprůměrné a na snímky je radost pohledět. Při maximálním přiblížení je ale celkem znát komprese a mírné rozpití barev. Noční snímky jako celek nevypadají vůbec špatně, je zde ale patrný vyšší šum. Velmi mě překvapilo, jak si zařízení poradilo se světly, což lze dobře pozorovat například na fotce níže první zprava. Telefon velmi dobře zachytil i světla v tramvaji.

IMAG0440 IMAG0539 IMAG0149 IMAG0076

IMAG0263 IMAG0307 IMAG0356 IMAG0206

IMAG0178 IMAG0282 IMAG0160 IMAG0186

Nahrané video už ale takovým překvapením není a svou kvalitou je velmi průměrné. Nabízí rozlišení 1280 x 720, avšak to se mnohdy trhá. Ve výchozím nastavení je proto přednastaveno rozlišení 854 x 480, které zvládá telefon bez problémů.

Zhodnocení

Model HTC Desire 500 má všechny ambice na to se stát populárním telefonem. Na střední třídu nabízí velmi povedený fotoaparát, který kazí kvalita natočeného videa. Vynikající je také zobrazovací panel, který mě svými pozorovacími úhly a barvami mile překvapil. Menším mínusem může být jeho nižší rozlišení. Samotné zpracování zařízení není úplně špatné, ale mohlo být i lepší. Námi testovaná dvousimková verze nabízí navíc ještě NFC. Svým výkonem díky také nepřekvapí, ale pro plynulý chod to postačuje. Desire 500 cílí spíše na nenáročnější uživatele, kterým si, myslím, bude dobře sloužit.

Klady

  • fotoaparát
  • pozorovací úhly a barvy displeje
  • dvě simky fungují bez problémů
  • atraktivní povedený design

Zápory

  • některé aplikace vyžadují paměťovou kartu ke svému chodu –> malá dostupná vnitřní paměť
  • lesklý plast je velmi náchylný na otisky a škrábance
  • kvalita nahraného videa

alzaZa zapůjčení telefonu HTC Desire 500 Dual SIM pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 5 590 Kč.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat