Fleksy Keyboard – agresivní klávesnice s gesty

Fleksy Keyboard – agresivní klávesnice s gesty
2014-04-02T12:00:04+02:00
• 2. 4. 2014
1

Dnes si trochu rozebereme aplikaci Fleksy Keyboard od vývojářského studia Fleksy. Momentálně tato klávesnice nemá velkou podporu jazyků, například čeština není podporována, ale o jazycích se budeme bavit později. Chtěl bych ještě na úvod dodat, že nyní klávesnice stojí pouze 40 Kč díky 50% slevě. Pro vyzkoušení si můžete stáhnout trial verzi na jeden měsíc. Aplikaci lze stáhnout pro zařízení iOS, Android nebo i do chytrých hodinek.

fleksy_1

Vzhled

Nyní se podíváme na jedinečný vzhled Fleksy Keyboard. Při prvním pohledu vypadá tato aplikace chudě. Nenechte se ale zmást, vše je pouze ukryto a jednotlivé funkce se aktivují gesty. Díky tomu byla odebrána přebytečná tlačítka a celkově layout vypadá jednoduše. Ze začátku vám nejspíše bude dělat problém nezvykle umístěné tlačítko pro mazání, které nahradilo tečku, jež se obvykle nachází vedle mezerníku.

Screenshot_2014-03-29-19-28-11

Dalším detailem jsou jednotlivé znaky, které jsou rozděleny pouze do tří řad, nikoliv jednotlivě znak po znaku, jak jsme na to zvyklí. Vzniklé mezery poté slouží k zajímavým barevným efektům (když mažete písmena, pruhy problikávají. nebo například pokud píšete jen velké znaky, pruhy intenzivně svítí).

Screenshot_2014-03-29-17-29-02   Screenshot_2014-03-29-17-29-08

U aplikace Fleksy Keyboard je možné nastavit 3 výšky kláves nebo režim „mini“

Nedílnou součástí je podpora vzhledů. Fleksy v současné době obsahuje čtyři témata. Klasický tmavý a světlý vzhled. Za sdílení aplikace a získání odznaků (Badgets) můžete získat modré a zelené schéma.

Screenshot_2014-03-29-17-29-14   Screenshot_2014-03-29-17-27-34

Psaní – gesta a oprava

Klávesnice má velké množství různých gest, které využívají plnou kapacitu klávesnice. Níže je jejich výčet, zvýší rychlost psaní.

Gesta:

  • Pohyb vpravo simuluje klepnutí na mezerník.
  • Pohyb doleva simuluje backspace.
  • Pohybem dolů můžete změnit návrh slova. Toto gesto mění i interpunkci.
  • Pohybem dvou prstů směrem dolů aktivujete „mini“ režim klávesnice, kdy se mezerník a klávesy kolem schovají a dají prostor pro zvětšení zbylé části klávesnice. Stejným gestem režim deaktivujete. (Toto gesto mi funguje jen když telefon položím na bok)
  • Pohybem nahoru vrátíte zpět autokorekci slova, opětovným pohybem slovo přidáte, nebo odeberete ze slovníku.
  • Přetažením tlačítka „123“ na ikonu mikrofonu, která se objeví vedle něho, aktivujete převod řeči na text.

Speciální gesta pokud máte puštěný „mini“ nebo „neviditelný“ režim:

  • Pohybem z písmenka „Z“ do rohu aktivujete psaní velkého písmene, pokud chvíli podržíte prst v rohu, spustí se Caps Lock.
  • Pohyb nahoru z rohu u písmenka „M“  simuluje „Enter“.
  • Pohyb nahoru z rohu u písmenka „M“, kde opět chvíli podržíte prst, spustí převod řeči na text.
  • Pohybem doleva z rohu u písmenka „M“ otevřete kartu se symboly.
  • Pohybem doprava z rohu u písmenka „Z“ otevřete výběr emotikonů.

Vím, že gest je trochu více než-li u jiných aplikací. Chce to jen trochu cviku a budete psát jako v tomto reprezentačním videu.

Funkce jsou podobné jiným klávesnicím v obchodě. Dvojklik na mezerník vyvolá tečku, dlouhé podržení na klávesy vyvolá psaní znaků, čísel nebo písmen s diakritikou.

Screenshot_2014-03-29-17-33-23   Screenshot_2014-03-29-17-33-29

K psaní textu na telefonu neodmyslitelně patří automatická oprava slov, neboli autokorekce. Kvůli absenci češtiny nemůžeme prozatím vyzkoušet, jak si klávesnice poradí s opravou českých slov a vět. Zkusil jsem tedy něco napsat anglicky. Autokorekce je trochu agresivnější, avšak přesná. Pokud mi něco opravila špatně, rychlým gestem jsem vyměnil slovo za to správné, které často bylo druhé nebo třetí v pořadí. I na menších zařízeních, kde často psaní dělá problém, napíšete i delší a složitější slova dobře.

Další novou funkcí, která není obvyklá, je „neviditelný režim“ klávesnice. Ve chvíli, kdy tento režim aktivujete, klávesnice změní svou průhlednost a stane se „neviditelnou“, vidět zůstane pouze řádek s mezerníkem, abyste věděli, že Fleksy je aktivní. Poté můžete začít psát. Stačí klepat na pravděpodobné místa písmen a agresivní automatická oprava se postará o zbytek. Samozřejmě i zde stále fungují gesta.

Odznaky

Za používání klávesnice a jejích funkcí dostáváte odznaky, neboli „badgety“. Své úspěchy můžete sdílet na sociálních sítích se svými přáteli. Například vám stačí získat 5 odznaků a můžete použít zelené schéma.

Závěr

Fleksy Keyboard má celkem velký potenciál. Aplikace je na začátku své cesty, na které má dobře našlápnuto. Absence jazyků se řeší, nové stále přibývají a preferovány jsou ty, které dostanou více hlasů na této stránce. Na ni stačí napsat svůj e-mail a zaškrtnout jazyk, pro který chcete hlasovat. Proto tímto vyzývám všechny, které tato aplikace nějakým způsobem zaujala, hlasujte pro náš mateřský jazyk, ať se ho dočkáme co nejdříve.

logo-app Fleksy Klávesnice - Zdarma Fleksy Zdarma ANDROID logo-app Fleksy- GIF, Web & Yelp Search Fleksy, Inc. Zdarma iOS

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Roman Pöschl

Vysokoškolák obor IT, nadšenec nových technologií a nejen mobilních, začínající audiofil... Kontakt viz FB.

Komentáře

Oldřich Mládek

2. 4. 2014, 19:06

Osobne tuto klavesnici pouzivam asi 10 dnu a je super. Hned jsem ji zakoupil a hlasoval pro CZ. Hlavne minimalizovany rezim s velkymi pismeny se mi libi, gesta jsou taktez super. Jeste CZ opravy a nebude mit chybu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat