Tunely metra v Praze zřejmě nabídnou mobilní připojení k internetu

Tunely metra v Praze zřejmě nabídnou mobilní připojení k internetu
2014-03-14T07:57:35+02:00
• 14. 3. 2014
3

Pokud bydlíte v hlavním městě, nebo jej navštěvujete, tak jste si mohli všimnout, že ve stanicích metra máte k dispozici mobilní signál všech operátorů. Je zde i dostupnost mobilního připojení k internetu, bohužel jen ve formě 2G sítě – EDGE. V samotných tunelech signál není, což je dosti omezující.

metro

Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) vydala tiskovou zprávu, která přináší potěšující informace. Mobilní operátoři zasedli k jednacímu stolu a dohodli se na společném vybudování mobilní sítě v rámci tunelů celého metra. Samozřejmě nemůžeme očekávat okamžité nasazení. Nyní nás má čekat pilotní provoz na nově stavěných stanicích a tunelech linky A pražského metra, kde by měl být dostupný mobilní signál.

Dle vyjádření chtějí zajistit i mobilní připojení k internetu pomocí modernějších technologií, tudíž bychom se mohli dočkat 3G nebo rovnou LTE.

Samotné vybudování infrastruktury je poměrně drahou záležitostí, proto by chtěli snížit investice tím, že zabudují nové technologie při samotné stavbě metra. Zde ale záleží na tom, jestli se včas dohodnou na platbách za umístění vyzařovacích kabelů, které umožní pokrytí tunelů mobilním signálem.

Pokud se pilotní projekt osvědčí, budou následovat zbylé stanice všech linek. Zde je nutné podotknout, že jedna stanice s tunely přijde na investici okolo 10 miliónů korun. Při celkovém počtu 56 stanic se pak dostáváme na stovky miliónů korun.

Dopravní podnik hlavního města Prahy se na celém projektu nechce přímo účastnit. Na druhou stranu operátorům byly poskytnuty běžné komerční podmínky.

Pokud jednání rychle nepokročí, mohou být dodatečné investice až dvojnásobné. Případně by mohlo dojít na ohrožení celého projektu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Pro operátory je to „pár korun“ a pokud se spojí a budou danou infrastrukturu mezi sebou sdílet, tak „drobné“. Avšak takovou spolupráci bych čekal u O2+T-Mobile, Vodafone asi s nimi péct nebude.

Přemysl Vaculík

VIP 15. 3. 2014, 0:59

Jsou zapojeni všichni operátoři a záleží na poplatcích, kterého stanoví DPP.

Viktor Beran

14. 3. 2014, 8:26

Už by bylo na čase ;)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat