O2 a T-Mobile budou společně budovat LTE nejen na venkově

O2 a T-Mobile budou společně budovat LTE nejen na venkově
2014-02-25T17:09:57+02:00
• 25. 2. 2014
1

Po úspěšné výstavbě 3G sítí a oznámené spolupráci při konsolidaci vlastních infrastruktur nyní přichází další rozšíření spolupráce. Mluvíme o společnostech T-Mobile a O2. Ty nyní budou společně budovat českou LTE síť.

P1060342-e1385159282860

Výstavba sdílené 3G sítě začala už před více než třemi lety. Obě společnosti investovaly nemalou částku a výsledkem je nyní něco přes 950 3G vysílačů.

Před pár měsíci společnosti společně oznámily, že budou sdílet i pasivní prvky jejich sítí. K dispozici zatím nebyly žádné bližší informace. Nyní si ale už můžeme udělat menší představu o tom, jak bude vše probíhat. Během následujících pěti let by se mělo vybrat přibližně 60% vysílačů (obou operátorů) s nejvýhodnější lokalitou a následně na ně bude přesunuta infrastruktura jednoho nebo druhého operátora.

Pokud má tedy T-Mobile vysílač na Moravě jen pár metrů od O2, pravděpodobně se přestěhuje ke svému partnerovi. A tato migrace nebude probíhat jen na venkově. V plánu jsou všechna města ČR! Nejjednodušeji řečeno zde budeme mít do 5 let dva nezávislé operátory, kteří budou mít většinu vysílačů na stejném místě. A taky budou mít stejně špatné pokrytí v určitých lokalitách.

Bude se zde opět uplatňovat rozdělení země do dvou sektorů – do východního a západního. Zde se nic nebude měnit a T-Mobile bude zajišťovat nejen pokrytí na západě a O2 na východě České republiky. Zatím neexistuje žádná oficiální mapa, kde by byly vytyčeny přesné hranice. Vše se dá ale odvodit z již postavených 3G sítí obou operátorů.

mapa CR-TM a O2

Samozřejmě, že tato hranice je jen orientační. V běžném provozu má O2 několik sdílených vysílačů na západě a naopak. Oba operátoři se snaží volit nejvhodnější lokaci, tak aby dosáhli lepšího pokrytí. A je velký rozdíl, jestli pokrýváte lokalitu z vysílače na kopci nebo z věžáku v centru obce.

Pokud byste chtěli kompletní seznam 3G vysílačů, navštivte GSMweb.cz. Můžete si tam nechat zobrazit sdílenou část sítě od T-Mobile nebo O2.

Pokračujeme s LTE

Spolupráce při budování LTE se dala očekávat. Dá se i říct, že po oznámení o sdílení pasivních prvků sítě to už bylo jasné. Pokud by spolu tyto dvě společnosti nebudovaly LTE, byly by samy proti sobě.

Hlavní výhodou teď bude skutečnost, že náklady na výstavbu sítě budou o dost nižší. Ušetří se hlavně na optice, kterou operátoři budou muset dříve nebo později dotáhnout až k vysílači. Optika totiž znamená vyšší přenosové rychlosti.

Otázkou je především, jak to operátoři vyřeší ve velkých městech. Společnost T-Mobile stihla už oznámit své plány ohledně Prahy (100% pokrytí do konce října 2014) a v Brně O2 už začalo se svou vlastní výstavbou. Dá se tedy předpokládat, že v těchto městech bude mít každý operátor vlastní infrastrukturu. V dalších městech republiky bude platit rozdělení do východního a západního bloku. Ostravu tedy pokryje O2, Plzeň T-Mobile.

V případě venkovských oblastí se růžovo-modrá dvojka zaměří především na okresy zařazené do kategorie A. Těch je v „západním bloku“ téměř dvakrát více, takže přibližný postup budování T-Mobile lze jednoduše odhadnout.

V případě východu bude výstavba více méně omezena regulemi ČTÚ. Do kategorie A patří celkem 32 okresů – zde je krátký přehled i s garantem pokrytí:

  • T-Mobile (21) – Benešov, Česká Lípa, Český Krumlov, Cheb, Domažlice, Jičín, Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Klatovy, Kutná Hora, Louny, Písek, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Prachatice, Příbram, Rakovník, Rokycany, Strakonice, Tábor, Tachov
  • O2 (11) – Bruntál, Havlíčkův Brod, Jeseník, Jihlava, Pelhřimov, Rychnov nad Kněžnou, Šumperk, Svitavy, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Znojmo

Aktuálně probíhá interní testování a ladění. Jedno je už jisté – smlouva byla podepsána.

Jde spolupracovat ještě více?

Pokud by oba hráči chtěli dotáhnout spolupráci ještě dál, můžou podepsat smlouvu o národním roamingu. Zákazníci O2 by se pak mohli připojit do sítě T-Mobile a naopak. Jestliže si myslíte, že něco takového není možné, opak je pravdou. Tato situace nastala před pár lety ve Spojeném království, kde se dohodly společnosti Orange a T-Mobile. Vznikl tak nový „megaoperátor“ s názvem Everything Everywhere (EE). Dle mého názoru je ale podobný scénář v Česku nepravděpodobný.

Problémem spolupráce této dvojky by mohl být nový vlastník českého O2 – Petr Kellner. Každý podnikatel má své vize a v případě PPF i dostatek finančních prostředků na rozdrcení českých poboček  T-Mobilu a Vodafonu dohromady. Sám si ale myslím, že Kellnerovy záměry sahají spíše za hranice naší republiky. Raději bude pokračovat v dobře rozjetém sdílení, byť nemusí souhlasit s ještě větší integrací. Nechme se překvapit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Ještě že spolu spolupracují… třeba to dopadne dobře a jsem rád, že tam patří i okresek Bruntál :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat