Fenomén Flappy Bird vám může pěkně zavařit

Fenomén Flappy Bird vám může pěkně zavařit
2014-02-12T11:00:03+02:00
• 12. 2. 2014
4

Zajímavý, a vlastně i celkem očekávatelný zvrat nám v posledních dnech předvedla populární aplikace Flappy Bird. Poté, co se stala masově opravdu populární (byla nainstalována více než 50milionkrát),  vývojář ohlásil, že aplikaci z obchodů stáhne. Tím samozřejmě vyvolal ještě masovější vlnu zájmu o aplikaci a bylo zajímavé sledovat, jestli k jejímu stažení opravdu dojde, nebo to byl jen chytrý marketingový tah. Nicméně vývojář v ohlášeném termínu skutečně aplikaci z obchodů pro Android i iOs odstranil.

Samozřejmě se popularity chytili další vývojáři, a tak si v posledních dnech můžeme všimnout prudkého nárůstu aplikací, které jakoby hře Flappy Brid z oka vypadly, až po hry s minimálně stejným principem. Vedle těchto oficiálních „kopií“ se internetem šíří obrovské množství aplikací mimo oficiální obchody.

Ať už se jedná o původní apk soubory hry, tak ve velkém měřítku se na vlně popularity snaží svézt aplikace, které byste do svého telefonu rozhodně instalovat neměli. Největší boom těchto aplikací je patrný na trzích vzdáleného Vietnamu, ale především i nám bližšího Ruska. Co je opravdu nebezpečné pro míně zkušené uživatele, aplikace se tváří popisem i grafikou přesně odpovídající původní verzi.

140212comment01

Všechny falešné verze, nainstalované do telefonu, otevírají jejich tvůrcům možnost řádit v telefonu nešťastníků a mnohé z těchto „her“ i docela zatopit peněženkám těch, kteří brali varování při instalaci na lehkou váhu a aplikaci skutečně nainstalovali.

140212comment02

Poté, co nainstalujete tento „klon“ hry a spustíte jej, bude aplikace odesílat zpoplatněné SMS. Pokud máte dost štěstí a v očekávání rychlé a snadně získané hry jste neodklikli varování, můžete vidět ještě další upozornění.

140212comment03 (1)

A pokud ani to neposlechnete a aplikaci spustíte, rozjede se všechno, pro co byla tato aplikace připravena. A věřte, že ne pro radost z Vaší hry.  Zatímco vy hrajete, malware se tajně připojí k serveru C & C přes Google Cloud a může přijímat pokyny. Analýza malwaru odhalila, že prostřednictvím této rutiny posílá textové zprávy a skrývá upozornění na přijaté textové zprávy s určitým obsahem. Aplikace také může odesílat Vaše soukromá data uložená v telefonu!

V jiném klonu zase můžete narazit na situaci, kdy po instalaci  budete vyzváni k platbě za tuto dříve free hru. Pokud odmítnete, aplikace se sama ukončí.

V případě Flappy Birds Vám zbývá jediné, smířit se s tím, že aplikaci už nezískáte legální cestou. A pokud se rozhodnete najít si ji na vlastní zodpovědnost na různých úložištích, musíme doporučit víc než velkou dávku opatrnosti při její instalaci. Rozhodně se v takovémto případě nevyplatí běžná instalační rutina – „Odkliknu všechno, co mi to píše, aniž bych četl“. Bezpečnostní mechanismy Androidu dokáží ve spoustě případů zabránit nechtěným problémům, nicméně to vyžaduje zdravý rozum a trošku zodpovědnosti i od samotného uživatele.

Zdroj: blog.trendmicro.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Ivan Stloukal

Mobilní maniak, manželka tvrdí že pacient, s neustálou touhou po změnách telefonů. Nepreferuji žádnou platformu, rád adoptuji vše od Androidu až po Tizen (abecedně seřazeno, nic nevyjímaje).

Komentáře

:D :D…a já si přesně říkal..teď to budou všici stahovat..:D jej..to zase se bude šířit to jak sem si stáhla flappy bird a ta zku… hra mi posílala SMS..nebo.. ne to nestahuj..atd..:D

Jan Pittner

13. 2. 2014, 20:09

když to odinstaluju tak je konec sbírání peněz?

Petr Pešek

12. 2. 2014, 12:01

Je taková správná blbina na ukrácení všelikého čekání (někdo mastí čertovy obrázky a někdo honí havrana mezi trubkama), já má uloženou původní verzi díky AppMonsteru.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat