Apple – další závody ve zbrojení, na řadě jsou baterie?

Apple – další závody ve zbrojení, na řadě jsou baterie?
2014-02-03T09:28:02+02:00
• 3. 2. 2014

Už při představení prvních smartphonů před několika lety volali zákazníci po delší výdrži na jedno nabití. Jednalo se o dosti razantní změnu, jelikož obyčejný mobil dokázal vydržet týden používání, ale nové chytré hračky mají problém s celodenní výdrží. Za celou dobu vývoje smartphonů můžeme pozorovat neuvěřitelné navyšování specifikací, ale technologie baterií se mění docela pomalu.

Apple Batteries

V tomto ohledu nejde jen o malé investice do nových technologií. Samotné baterie musí procházet rozsáhlým testováním, jestli nejsou poruchové. Výrobci nemohou jen tak pustit mezi lidi baterii, která by mohla v některých situacích explodovat. Samozřejmě to neznamená, že vývoj nejde kupředu.

The New York Times (NYT) uvedl, že Apple již několik let testuje nejrůznější technologie, aby zvýšil kapacitu baterie nebo výdrž na jedno nabití. Sice u jeho produktů můžeme pozorovat, že kapacita zásobníků energie nejde nahoru, ale výdrž i přes zvyšující se specifikace zůstává na stejné hodnotě.

Právě vývoj softwaru a převážně hardwaru se zaměřením na efektivitu využívání energie vylepšují délku na jedno nabití. To do budoucna nebude stačit. Již tento rok na veletrhu CES 2014 jsme se dočkali nejrůznějších nositelných zařízení v podobě hodinek nebo fitness náramků, u kterých zůstává taktéž největším problémem dostatek energie.

Víme, že Apple plánuje vlastní hodinky. Bude se muset taktéž vypořádat s kapacitou baterií. Web NYT získal informace, že v laboratořích Applu probíhá testování několika technologií. V jednom případě by se mělo jednat o vylepšené nabíjení – konkrétně elektromagnetická indukce (bezdrátově).

Kromě toho má jít ještě dál, jelikož se pracuje na speciální solární vrstvě, která by měla být na povrchu zařízení. Další možnost vychází z Faradayova zákona.

Pokud Apple představí vlastní „smartwatch“, tak asi můžeme očekávat, že jejich výdrž na jedno nabití bude delší. Mnozí doufají, že se pochlubí délkou v řádech dnů nebo týdnů. Pokud by se tak stalo, můžeme očekávat, že odstartuje nový závod v oblasti baterií a výdrže na jedno nabití.

8810958818_0ddfc2a144_o

Ostatně už nyní mají mnohé společnosti projekty, jenž se zabývají zdokonalením baterií nebo nalezením alternativních možností. Kupříkladu i Google hledá technologie na prodloužení délky používání chytrých zařízení. Navíc se objevují technologie založené na pohybu nebo i vzduchu.

Budeme si muset počkat, co vlastně Apple hodlá představit. Pokud by se rozhodl udělat díru do světa přes výdrž na jedno nabití, můžeme očekávat odstartování nového závodu ve zbrojení. Ostatně představa chytrých hodinek s bezdrátovým a solárním nabíjením nezní zrovna nejhorší. Pokud by se výdrž pohybovala v řádech desítek dnů, tak si zajisté najdou dostatek zákazníků.

Zdroj: nytimes.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat