Motorola – patenty u Googlu, mobily u Lenova komentář

Motorola – patenty u Googlu, mobily u Lenova [komentář]
2014-02-11T20:36:05+02:00
• 30. 1. 2014

Ze včerejška na dnešek se objevila vskutku zajímavá informace, kterou jste nemohli nepřehlédnout. Google prodal mobilní divizi Motoroly čínskému výrobci Lenovo. Sledoval jsem reakce nejen u českých článků, ale také u zahraničních. Všiml jsem si, že tato událost se nesetkala s kladným ohlasem.

Dosti často zaznívali komentáře, že uživatelé začali mít opět rádi mobily od amerického výrobce a nyní je zničí nepovedená nadstavba od Lenova. Jedná se o první reakce na celkem důležitý obchod, který můžeme považovat za hlavní událost roku 2014.

Google před dvěma lety odkoupil celou Motorolu za 12,5 miliardy dolarů. Již tehdy se spekulovalo o důvodu, kterým mělo být samotné patentové portfólio. Larry Page v tomto ohledu nijak nemlží a přímo ve svém příspěvku na blogu Googlu uvádí, že to byl jeden z hlavních důvodů. Silné patentové portfólio napomohlo k posílení systému Android, což zajisté potřebuje vzhledem k neustálým sporům s jinými společnostmi.

google-ceo-larry-page-with-lenovo-ceo-after-motorola-sale

Cena za mobilní divizi Motoroly byla stanovena na 2,91 miliardy dolarů. S tímto faktem se objevují zprávy o tom, že Google prodělal 10 miliard, ale ve skutečnosti si nechává zmíněné patenty, jenž mají větší hodnotu. Pokud k tomuto byznysu připočítáme nedávný prodej Motorola Home za 2,35 miliardy, tak se dostává v součtu na částku 5,26 miliard dolarů. Tudíž se Googlu v podstatě vrátila polovina investic.

Otázkou zůstává, proč Motorola nezůstala pod křídly Googlu? Zřejmě si gigant příliš nevěřil, že by zvládl výrobu mobilních zařízení v silně konkurenčním prostředí. To by byl jeden pohled, jenž vychází opět z příspěvku Larryho Page. Co když ale Google nikdy neměl v plánu si nechat mobilní divizi a již od začátku plánoval prodej, stejně jako tomu bylo u Motorola Home? Možná na tom něco bude.

14.01.29-Lenovorola

Co nyní vlastní Google z Motoroly? Pokud nebudeme počítat velmi silné patentové portfólio, tak tu zbývá Advanced Research Group (ARG). Jedná se o výzkumnou jednotku v rámci bývalé společnosti, která zůstává u Googlu. Vede ji Regina Dugan, jenž kdysi šéfovala organizaci DARPA. Nově se ARG včlení do týmu kolem Androidu a bude pokračovat ve výzkumu. Mohu připomenout, že zde vzniká například projekt ARA nebo elektronické tetování.

Dalo by se říci, že Google vytěžil maximum z nejstaršího výrobce mobilů na světě. Co se stane nyní se smartphony pod vedením Lenova? S největší pravděpodobností dojde na mírné změny, ale nemusíme očekávat kompletní zrušení značky Motorola, jako tomu bylo v jiném případě u zařízení Ericsson.

Yang Yuanqing , CEO Lenova, vydal prohlášení, kterým chce uklidnit rozbouřené vody. Značku Motorola a její mobily hodlají ochránit a hlavně posílit. Prý máme očekávat stejný postup, jako byl nasazen u ThinkPadů. Tuto divizi Lenovo koupilo v roce 2005 od IBM a do dnešního dne si drží svůj standard. Například u modelů Moto X a Moto G máme očekávat posílení jejich dostupnosti, což by naznačovalo, že Lenovo chce pokračovat v našlápnuté cestě Motoroly, kterou pomáhal vytyčit Google.

Lenovo posts first loss in three years; founder Liu Chuanzhi returns in management changes

CEO vidí získání Motoroly jako možnost, jak si otevřít cestu na americký trh a posílit svou výrobu zařízení o znalosti a zkušenosti firmy, jenž vytvořila trh s mobily. Navíc součástí dohody je také balík 2000 patentů, jenž napomůže rozvoji.

Co se tedy ve výsledku stalo? Mobilní divize Motoroly získala vlastníka, který již delší dobu dokazuje, že má co nabídnout a že má dobré zkušenosti s výrobou smartphonů a tabletů. Pokud bychom porovnali Google a Lenovo, tak větší možnosti jsou u společnosti, která se věnuje výrobě zařízení již několik let. Google zde prakticky nemá velkou historii a mohu dodat, že ne každý produkt vyrobený Googlem se setkal s úspěchem. Jako příklad mohu uvést Nexus Q.

V Mountain View zůstává silné patentové portfólio společně s výzkumnou jednotkou ARG, Google navíc získal podíl v akciích Lenova. Mobily Motorola nevymizí z trhu a navíc společnost získá dobrý základ u Lenova, které chce prorazit na americkém trhu. Možná stojí za zmínku, že i letos máme očekávat nové modely od Motoroly.

Ze svého pohledu tedy říkám, že se jedná o dobrý obchod a nejstarší výrobce na světě nebude řízen společností, která se primárně zaměřuje na prodej reklamy a vytvářením systému Android.

Zdroje: investors.com, investor.google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat