Konec bloatwaru ve smartphonech? Přelomové rozhodnutí v Jižní Koreji

Konec bloatwaru ve smartphonech? Přelomové rozhodnutí v Jižní Koreji
2014-01-25T11:03:48+02:00
• 25. 1. 2014

Při koupi smartphonu nebo tabletu vás zajisté zajímá, jak velká je interní paměť. Kupříkladu zařízení s udávanou velikostí 16 GB nenabízí kompletně celý prostor uživateli. Ve výsledku musíte překousnout absenci několika gigabajtů. Mnohdy v takovém zařízení najdete předinstalované aplikace od výrobce nebo operátora.

V tomto týdnu se dokonce objevila statistika, kolik máte volného prostoru v top modelech od nejrůznějších výrobců. U 16GB variant vede iPhone 5c, který nabízí 12,6 GB a na posledním místě je Galaxy S4 s 8,5 GB.

2-Mobile-storage-space-01

Kromě velikosti samotného operačního systému zde musíte započítat i aplikace navíc. Za svou kariéru jsem si z běžného používání smartphonů všiml, že mnohé aplikace mi spíše v zařízení překáží a byl bych někdy spokojenější, kdyby tam nebyly. Samozřejmě je zde možnost jejich odinstalování, ale ve většině případů to nelze udělat jednoduchým postupem. Musíte přikročit k rootu a následně složitějšími postupy je odstraňovat ze systému.

Kromě velikosti v interní paměti mohou způsobovat i rychlejší spotřebu energie, nebo v některých případech mají vliv na výkon zařízení. Doposud si výrobci s umisťováním takového obsahu navíc nelámali hlavu a zákazník se nemohl bránit.

Nyní zde máme přelomové rozhodnutí z Jižní Koreje. Tamější Ministerstvo pro vědu, ICT a budoucí plánování vydalo rozhodnutí, které nařizuje výrobcům úpravu systému, nebo spíše aplikací. Musí umožnit zákazníkům odinstalování bloatwaru, který je v zařízení.

Bloatware – termín pro počítačové programy (software), který přináší uživateli minimální (či žádný) užitek, ale využívají výpočetní kapacitu počítače/zařízení. Jedním z typických příkladů bloatware jsou zkušební verze antivirových programů, kancelářských balíků a dalších utilit výrobců, které jsou předinstalované na nových počítačích/zařízeních. Uživatelé je většinou nepoužívají a pouze zpomalují daný stroj.“, via slovnik-cizich-slov.net

Ministerstvo si od toho slibuje, že uživatelé získají možnost, jak zvětšit velikost dostupné interní paměti. Mimo to se může prodloužit výdrž na jedno nabití. V nařízení je dodatek, který umožňuje výrobcům, aby ve smartphonu nebo tabletech byly neodinstalovatelné aplikace. Ty se dělí do čtyř kategorií: nutné pro práci s WiFi, NFC aplikace, zákaznické centrum a obchod s aplikacemi.

samsung-rollout-galaxy-s4-software-update-new-firmware-resolves-bloatware-issue

Nařízení by mělo začít platit v dubnu tohoto roku. My zatím můžeme jen závidět, ale snad se nebude jednat o ojedinělé rozhodnutí. Zajisté by se našli další uživatelé po celém světě, kteří by uvítali možnost odinstalování bloatwaru.

Zdroje: blogs.which.co.uk, zdnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat