Acer Aspire R7 – obrovská obratnost kloubů recenze

Acer Aspire R7 – obrovská obratnost kloubů [recenze]
2014-01-19T17:24:56+02:00
• 13. 1. 2014
4

Ve světě dotykových displejů jsme zvyklí na velikost do dvanácti palců. Ovšem na trhu se začínají objevovat i větší uhlopříčky dotykových displejů a dnes se můžeme setkat už i s notebooky, které touto vlastností vynikají. Zatím je stále jasné, že normální, „nedotykové“, displeje u notebooků, převyšují počet těch dotykových. Ovšem bude tomu tak na dlouho?

DSC_0379

Na recenzi mi došel notebook Acer Aspire R7, který výše zmíněnou funkci ještě vylepšuje. Hlavní kouzlo je v přidaném kloubu, který dokáže váš notebook změnit na tablet s patnáctipalcovou obrazovkou.

BALENÍ A JEHO OBSAH

Notebook byl zabalen ve dvou krabicích. První „obyčejná“ krabice, která je polepena nálepkami na upozornění, skrývá druhou krabici, která je vzhledově upravena. Je tedy potištěna fotkami notebooku a popsána jeho názvem a jeho předními vlastnostmi. Krabice jsou velmi podobné jako ty, ve kterých jste určitě našli i svůj vlastní notebook.

DSC_0352

Obsah tohoto balení byl však obrovský. U ostatních balení notebooků najdete většinou pouze samotný přenosný počítač a nabíječku (samozřejmě nepočítám manuály a další různé papíry). Zde je tomu ale jinak. Nejen že dostanete dvě dříve zmíněné věci, ale také i příslušenství, které určitě použijete. Určitě se vám bude hodit bezdrátová myš a také redukce přes USB na konektor RJ-45. Pokud vlastníte starší projektor či monitor, tak určitě budete rádi i za redukci z mini DispleyPortu na VGA port.

DSC_0350

Ovšem to ještě není vše. Také je v balení ještě stylus, který od byste od luxusnější propisky nepoznali. Je celý kovový a nese pouze jednoduché logo firmy Acer. Jeho koncovka je však pofidérní, a tak rozhodně nedoporučuji tento stylus používat. Raději už použiji prst, který je dokonce i přesnější.

DSC_0353

Výše zmíněná myš také láká na svou jednoduchost. Je celkem malá, a proto se vejde kamkoli. Přímo v ní se nachází malé USB, které přijímá bluetooth. Myš je poháněna jednou AA baterií a musím říct, že se jedná o solidní a plně funkční myš, kterou jsem nevyměnil ani při nenáročném hraní her.

DESIGN A KONSTRUKCE

Hned po vytažení notebooku jsem se rozjařil jako malé dítě. Byl jsem nadšený jeho vzhledem a jeho výjimečností. Výjimečností, jelikož touchpad je úplně na jiném místě, než jsme zvyklí. Také se zde setkáme ještě s další zvláštností. Tím myslím už dříve zmíněný druhý kloub, který dokáže otočit monitor skoro o 360 stupňů a udělá z notebooku jak tablet, tak i „stojan“.

DSC_0365

Notebook je vyrobený napůl z hliníku a napůl z plastu. Je to škoda, ale plast je na monitoru použitý z jednoho prostého důvodu. Je tam kvůli tomu, aby se notebook nepřevážil na monitor, když ho budete mít v pozici stojanu. Funkčnost to plní skvělou, ale celkový dojem to bohužel kazí.

DSC_0356

Pokud po otevření notebooku budete hledat zapínací/vypínací tlačítko, tak ho tam nenajdete. Všechna hardwarová tlačítka, kromě podsvícené klávesnice, najdete na boku tohoto zařízení. Tlačítka jsou uzpůsobena k tomu, aby se dala používat, i když budete mít notebook v tablet módu. Ovšem není to nejlepší, jelikož vedle zapínacího/vypínacího tlačítka je i kolíbka hlasitosti. Zmiňuji to proto, jelikož jsem si párkrát tato tlačítka spletl a omylem jsem si vypnul zařízení.

DSC_0359

Na pravé straně tedy nalezneme výše zmíněná tlačítka a dále ještě čtečku karet a konektor na napájení celého notebooku. Dále také jeden USB konektor ve verzi 2.0, výdech reproduktoru a v poslední řadě bezpečnostní zámek. Na přední straně najdeme pouze pár diod, které nám oznamují, jestli je zařízení zapnuté a jestli se napájí, či naopak je vybité.

DSC_0357

Na levé straně najdeme další výdech reproduktoru a zbývající konektory, které mají důležitou funkci na noteboocích. Přesněji je zde 3.5mm jack pro sluchátka i mikrofon, dva USB konektory ve verzi 3.0, výstup HDMI a poslední výstup na mini DispleyPort. Výfuky jsou skvěle umístěny vzadu a tak se nemusíte bát, že by vám zahřívala ruka, když ji položíte na myš umístěnou vedle zařízení. Notebook se přehřívá však minimálně, a to i kvůli použitému broušenému hliníku, který skvěle chladí.

DSC_0358

Přejděme však na hlavní důvod, proč mi byl tento typ zařízení vypůjčen. Je to kvůli tomu, že se dá příjemně ovládat v tabletovém položení. Za touto vlastností stojí přidaný druhý kloub na ramenu, které drží celý monitor. Rameno nevypadá vůbec robustně, ale monitor na něm drží jako přibitý. Na ramenu se také nachází menší magnet, který lépe přichytí celý monitor, ať se nějak neviklá či neskřípe.

DSC_0360

Zespodu zařízení najdeme pouze poslední dva stereo reproduktory, které mají jak skvělé basy, ale také skvělé výšky. Musím uznat, že všechny čtyři reproduktory hrají velice hlasitě už od 40 procent z celkové hlasitosti. Z vlastní zkušenosti musím dodat i to, že když jsem zkusil zapnout hudbu na 100 procent, dokázal jsem probudit dobrou náladu v celém domě. V tomto případě tady má co do činění zřejmě i značka reproduktorů, které pochází z firmy Dolby Laboratories.  Z vrchní strany nalezneme pouze logo firmy a zvláštní černou pogumovanou díru, která je zde kvůli správnému fungování otáčení monitoru.

DSC_0366

Kolem displeje najdeme pár čidel, které nám například upravují automaticky jas. Také je zde kamera s HD rozlišením, která je určená hlavně pro videohovory. Pod displejem se však nachází poslední tlačítka na tomto přístroji. Je to senzorové tlačítko se znakem Windows, které reaguje na dotyk prstu. Toto tlačítko vás vždy přenese do Modern User Interface (původní název je Metro), kde si budete moci jako na ostatních zařízeních se systémem Windows 8, spustit aplikace, či se vrátit na plochu.

HARDWARE

Firma Acer vyrábí tento notebook ve více hardwarově odlišných variantách. V některém z nich nalezneme procesor i7 a v některých jeho slabšího brášku i5. U nás v České republice jsou k dostání dvě odlišné verze – Acer Aspire R7 – 571 a Acer Aspire R7 – 571G. Tyto dvě verze se liší pouze grafickou kartou a velikostí operační i uživatelské paměti.

DSC_0349

Já jsem měl možnost recenzovat dražší model, který jak se ukázalo, není žádné ořezávátko. Podle parametrů však není ani to druhé. Oba dva mají stejně taktovaný, výše zmiňovaný, dvoujádrový procesor na úctyhodných 1.7GHz. Ovšem s Core Boostem se hodnoty zvětší až na 2.8GHz.

Zde se však už začínají lišit. „Géčko“ má silnější grafický čip nVidia GeForce GT750M, 8GB operační paměť, ale zároveň menší uživatelskou paměť, která je „pouze“ 256GB na SSD disku. Levnější bráška má integrovanou grafickou kartu Intel HD Graphics 4000, o 2 GB menší operační paměť, ale naopak větší uživatelskou paměť, u které se zastavila hodnota na 524 GB.

DSC_0372

Další hardware je už dříve zmiňovaný monitor na ramenu. Dotykový displej o velikosti 15.6“ má rozlišení FullHD. Displej je vyroben pomocí technologie IPS, to znamená, že barvy se nemění i z větších úhlů. Musím uznat, že displej Acer řešil asi nejvíce. Jak už kvalita, tak kvalita (a i ten nápad) ramene je úžasná.

Samozřejmě nechybí modul na připojení k WiFi sítím a Bluetooth, které je zde v nejnovější verzi. Baterie se není oddělávací, což je škoda, ale tomu se výrobci snaží v dnešní době většinou vyhýbat. Podle udávaných hodnot by vám mělo zařízení vydržet nabité v plnohodnotném režimu zhruba 4 hodiny. Když však přepnete na úsporný režim, dostanete se i na hodnoty kolem 6 hodin, což je velmi dostačující.

DSC_0368

Velké mínus však musím dát za chybějící numerickou klávesnici, která má sice pomocí zkratky Fn náhradu na normální klávesnici, ale její hardwarovou variantu to však nenahradí. Další mínus musím dát za touchpad, který od továrního nastavení není moc citlivý a jeho tlačítka mi nepřišla dobrá.

SOFTWARE

Když se mi notebook dostal do ruky, měl předinstalovanou starší verzi „osmičky“. Zhruba až v půlce prosince dostal notebook aktualizaci na nejnovější verzi systému – Windows 8.1. Bohužel při aktualizaci, nebylo na notebooku už tolik předinstalovaných aplikací. Bohužel, nebo bohudík?

Pro mě určitě bohudík, jelikož nativní aplikace většinou spustím jen jednou a to abych se podíval, co vlastně dělají a proč je výrobce do svého zařízení dal. Zbytek je obyčejný Windows, který se nijak neliší od dalších zařízeních s tímto systémem. 

ZÁVĚR

Na závěr bych rád zmínil jednu věc. I když notebook je skvělý a je něčím výjimečný, sám bych si ho nikdy nekoupil. Mám rád novinky a rameno s monitorem musím rozhodně pochválit. Ale absence numerické klávesnice je v dnešní době obrovská nevýhoda. Materiálově a výkonnostně je stroj plně dostačující na dnešní požadavky. Ovšem i na tyto předpoklady se mi zdá notebook předražený, a dokonce vím, že za lepší cenu, seženete i více muziky.

DSC_0382

Za zapůjčení Acer Aspire R7 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 37 690 Kč s DPH .

alza

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zaměstnán v IT oboru v Praze. Zajímám se o svět moderní techniky. Vlastním a jako primární telefon používám Ulefone Power, ke kterému používám tablet Apple iPad Air 2. Dříve zastánce Androidu, nyní se chystám na přechod na systém iOS.

Komentáře

Ten „zaver“ me opravdu dostal, dlouho jsem se tak nezasmal. Kazdy ma
jine pozadavky, ja osobne vybiram notebook bez num. klavesnice, vypada
mnohem lepe a pridrzet Shift + cisilko neni neco co by me nejak
obtezovalo. Rozhodne to nevidim jako neco tak zavazneho jak z toho
delate.

a veta u popisu stylusu
„Jeho koncovka je však pofidérní, a tak rozhodně nedoporučuji tento stylus používat.“
take
komedie, stylus je tam prilozeny pro lidi co potrebuji delat nakresy –
sledoval jsem spoustu jinych jak video tak psanych recenzi a AJ a
nemohli si to vynachvalit, dokonce i clovek co dela digitalni kresby.
Takze doporuceni nepouzivat stylus mi prijde nemistne.

Nevím, radši bych za ty peníze klasickej ultrabook, s normální klávesnicí a touchpadem. Tohle mě moc neláká.

Jan Pittner

19. 1. 2014, 17:19

pod fotkou se stylusem je nepoznalY…

Přemysl Vaculík

VIP 19. 1. 2014, 17:25

Autor dostane přes prsty. Díky.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat