Televize se musí změnit úvaha

Televize se musí změnit [úvaha]
2014-01-14T18:53:50+02:00
• 13. 1. 2014
7

Letošní veletrh elektroniky nebyl vesměs zajímavý a výrobci opět ukázali, jak jsou ztraceni. Nejvíc znatelným místem je televizní technika. Pokud se na to podíváme od základu,  během dlouhého časového období se televizní vysílání oproti jiným formám zábavy vůbec nezměnilo. Abych to upřesnil,  vezmu si několik věcí k porovnání.

Začněme hudbou, která prošla velkým vývojem. Od vinylových desek až ke streamování. Hudba je dnes levná nebo zdarma a dělá spíše autorům reklamu na koncerty, které jsou jejich hlavním příjmem. Každá významnější hudba je oficiálně dostupná na Youtube kanále a jiných distribučních sítích, čímž se může stát hitem dříve, než vkročí do rádií. Pokud bychom se měli bavit o hrách: toto odvětví prošlo největším vývojem za nejkratší období a je také nejvýdělečnějším.

Od krabicových verzí, které dnes seženete s obtížemi, se celý obchod přesunul na internet a distribuční systémy vydavatelů nebo soukromých firem zprostředkující prodej. Namátkou Origin, UPlay, Steam, GPlay, iTunes, Xbox Live, Playstation Network a další. Tímto se chci dostat k jádru problému, které mají dnešní televize.

2cGnMv

Je až k neuvěření, k jakým krokům se výrobci ubírají a téměř vždy šlo o slepou uličku. Od dob barevné televize se změnilo pramálo. Kromě očekávaného vývoje kvality obrazu, což je očekávatelné a spíše v pozadí. Pokus o trojrozměrný obraz dopadl hodně špatně a dnes jsou televizory s touto technologii v doprodeji.

Důvodů je mnoho a hlavním je slabý přínos pro diváka a málo obsahu. Myslel jsem, že výrobci na to konečně kápli s chytrou televizí, která ve výsledku znova zklamala. Každý výrobce přišel s vlastním systémem, které jsou navzájem nekompatibilní a samy o sobě neumí nic. Mnohdy mají problém přehrát standardně používané formáty nebo nahrávat. Kdo sakra chce Twitter nebo Facebook na televizi? Jak jsem říkal, opět krok vedle.

Éra vysokého rozlišení 4k a 8k je očekávaný vývoj, a některé zobrazovače mají přesto stále rozlišení 1366 x 768? Mimo to se dočkáme těchto rozlišení na televizi někdy za 10 až 15 let. Člověku je až k neuvěření, co se ve 21. století „ne“děje. Myslíte, že to zachrání ohnuté televizory? Tipněte si, jak to dopadne. Mnoho těchto chyb se projevuje na klesající sledovanosti. Jak možná víte, mladá generace přestává sledovat televizní vysílání a také brzy nahradí tak nebo tak tu starou, což bude pro vysílací společnosti pohroma. Pozor! Existuje lék, který dokáže tento trend zastavit, a je to jednoduché.

bay

Chtěl jsem se dostat k jádru problému televizního vysílání, kterým, podle toho jestli jste správně pochopili předchozí odstavce, je radikální změna, která se dotkla stejným způsobem všech odvětví zábavy. Jen televize se drží a ztrácí. Televizní vysílání se musí přesunout na internet a chybí mu personifikace.

Hudbu, hry, videa, knihy, to všechno je dnes na internetu, kde si tvoříme vlastní knihovny, playlisty a rozhodujeme, kdy, co a jak. Problém televizního vysílání je, že obsahuje zastaralé informace, neumožňuje si přizpůsobit program a je nedostupné. Pojďme si to rozebrat trochu blíže. Popravdě, odkud se dozvíte o smrti významné osoby dříve? Odpověď mnohých z vás je sociální sítě, jako Twitter. Televizi věrní budou rádi, jak se objeví zpráva aspoň v nočních zprávách, pokud je nezastíní pan Hruška svou neuvěřitelnou reportáží o zimě nezimě.

Vidíte, že zpoždění v dnešní době je dramatické a navíc jsou informace všeobecné, mnohdy jednostranně zaměřené bez možnosti volby zdrojů. S tím souvisí nemožnost vytvořit si vlastní televizní playlist, kde si namixujete zpravodajství, jak se vám zlíbí. Co takhle si naservírovat vysílání podle sebe, výběr filmů a seriálů? Nemožné, až k pláči.

Když nejsem zrovna doma, proč bych nemohl sledovat vlastní program na telefonu, tabletu, konzoli nebo notebooku? Proč dodnes nemají televizní společnosti streamování na internetu? Vždyť to je k smíchu! Pokusy Prima Play, Voyo, archiv ČT působí způsobem, aby nám zavřeli ústa, ale skutečná funkčnost je velice bídná.

Pokud chcete těchto služeb využít na přenosných zařízeních, budete na tom jako u klasického vysílání, protože všechny jsou nepoužitelné. Zajímavější jsou pořady typu Indian, Re-Play, Applikace a Show Jana Krause, kde televizní vysílání hraje někdy až druhé housle. Pořad můžete zhlédnout hned po premiéře a hlavně na multiplatformním Youtube.

image03

Pokud stále někdo nevidí východisko, pro toho tu mám shrnutí. Platíme peníze veřejnoprávní televizi, která je oproti ostatním asi nejlepším kanálem ke sledování. Má vlastní obsah, je bez reklam a poskytuje archív na internetu, včetně streamování několika programů. Teď bude vesměs kritika na všechny stanice v České republice a televizní odvětví celkově.

Proč v dnešní době není oficiální streamování stanic na internetu? Vždyť Youtube vás předběhne, stejně jako ostatní internetové služby Netflix, Twitch.tv budou mít nakonec větší sledovanost, než televizní stanice. Je vůbec možné, že některé stanice stále vysílají v SD rozlišení? Jak se chcete rovnat nastupujícímu 4k a 8k už nedoženete vůbec. Proč kromě klasického vysílání chybí možnost vytvořit si vlastní playlist toho, co si chci během dne pustit a na co mám chuť?

U hudby si můžu vybrat mezi rádiem a vlastním playlistem, kdežto u televize ne? Připadá mi to, jako nechuť cokoliv měnit, nezlepšovat, ale rýžovat, jak to dělali operátoři doposud, ale to je zase jiné téma pro diskusi.

matrixreloaded64

Chtěl bych zabrousit do budoucnosti, ale legrační je, že budoucnost je o pár vět zpátky. Někdo zaspal dobu a těžko ji bude dohánět a ještě se bude divit klesajícím tržbám a sledovanosti. A víte, že televize Nova je v těžkém propadu, téměř v krachu?

Pokud chci hovořit o té reálné budoucnosti s tím, že všechny věci, na které jsem poukazoval, jsou dávno zaběhnuté a fungují, mám představu o interaktivitě. Bohužel jsem musel dnešní článek vypotřebovat na hloupostech a neschopnosti lidí od televize, kteří budou jistě jásat, že jim konečně někdo ukázal směr. Myslíte si, že se něco změní? Já jsem skeptický.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

mala by sa zmenit:
1. Ziadne reklamy
2. Ziadne klamné spravy (markiza)
3. Ziadne ko*otiny ako farmari, superstary, talenty a dalsie oblbovaky pre ludi…….
4. Sony 4k by mohla zlacnit…… :D

Lukáš Bělovský

13. 1. 2014, 21:01

Jsem ted na par mesicu v americe a tak muzu trosku poreferovat jak to chodi tady… televizor jako takovy je v podstate jen monitor, coz s prichodem digitalniho vysilani v cesku neni az takovy rozdil… pod nim je tedy ve skrince dalsi velka bedna, ktera ma v sobe satelitni prijimac a hodne velky harddisk… tady se totiz hodne nahrava… proste si v podvecer sednete k telce, podivate se co je zitra, naprogramujete a pak dodivate co ste nahrali doposud… kdyz uz ste teda vsechno projeli a nema co jineho sledovat, prehodite to na kanal s jidlem nebo pawn stars, ktere bezi na history channelu temer nonstop, pripadne utkani americkeho fotbalu, kdyz zrovna neni 30 pod nulou… no a kdyz se sejde vic lidi, tak se proste nahodi netflix a sleduji se filmy az do vycerpani… zpravy pak obstarava internet na laptopu, jenom malokdy se podari je chytnout v normalnim vysilani…

Petr Vaněk

13. 1. 2014, 20:46

Přesně jak píše Vladislav. Televize je, a vždy (díky ergonomii) bude, pouze konzumní prostředek, alespoň co se týče vysílání a tam se nikdy nic nezmění, pouze neustálý přenos. Nic na tom vylepšit nelze, pouze obsah.
Co ale lze vylepšit jsou operační systémy televizí. Jak se píše v článku, bude zapotřebí otevřený systém pro všechny s přizpůsobeným obsahem a speciálními a úplně novými aplikace, ne okopírovanými z mobilních zařízení.
Samého mě ale nenapadá jak televize obohatit.. Čas pro nějakého vizionáře!

Vladislav Kluska

13. 1. 2014, 20:28

S článkem vcelku souhlasím, ale myslím si, že televize zůstane v podobě, jaké je dnes, ještě hodně dlouho a to z jednoho prostého důvodu – člověk netvoří a nereguluje obsah, jen tupě konzumuje, což často nemusí být na škodu. Je plno lidí, co TV používá místo rádia jako živou kulisu. Nebo jen sednou a chtějí se nějak bavit a nechtějí hledat a přemýšlet, co si pustit, maximálně vybrat z 15 kanálů.

ahoj rad vas ctu i s rodinou ale mam otazku myslite si ze se opravdu hodi takoveto amaterske uvahy na takovy seriozni web? radeji si zalozte sekci jako „vykecavani“ a je to. tohle neni vubec dobry napad cpat sem zrovna televizi. ja prisel cist o telefonech ne o televizi od amatera. Diky dotekomanie je fajn ale tohle uz prosim priste ne. nepatri to sem. diky za repsektovani nazoru

Vladislav Kluska

13. 1. 2014, 20:21

Myslím, že naopak. Jedná se o dotekománii – web o chytrých a dotykových zařízení. Neřadí se tam tedy i chytré televize? Navíc je to pěkně napsané a jasně označené jako úvaha, nevydává se tedy za klasický článek a vy se před rozkliknutím můžete rozhodnout, zda číst, či ne.

Michal Novotný

13. 1. 2014, 14:36

Na televizi mám 120 kanálů většina česky. Analyzoval jsem sledování v naší domácnosti.

Dcera 12 roků má zaplé Voyo (které platím jen kvůli ní) sleduje furt dokola seriály Gympl a podobné. Tím Voyo končí – filmy staré dnes už nesledovatelné pouze v krajní nouzi.

Já z manželkou sledujeme filmy které stáhnu warez, nemám možnost za ně zaplatit. Pokud už v televizi dávají nějaký film, tak mě buď odradí reklama – přesouvám se k PC a stahuji, nebo nechytím začátek filmu – přesouvám se k PC a stahuji, platím si Hellshare místo abych platil nějaké solidní službě, kde bych takříkajíc nemusel krást.

Poslední varianta je že na mobilu nacvakám Youtube frontu a koukám v televizi na Youtube.

Občas skouknu nějaký dokument toť vše – 2 hodiny týdně.

Zprávy si přečtu na internetu z více zdrojů.

Podle mě z toho plyne že televizní stanice nejsou schopny diváka zaujmout i když je ochoten si zaplatit. Otázka je proč platit tolik programů? Jednoduše kdyby náhodou někdy něco dávali.

Nicméně podobný názor jsem tvrdil před 5 lety a nemění se nic, nevím jak v zahraničí jsou daleko ale v českých krajích chcípl pes. Je mi 40 a pochybuji že se zde dožiji změny – bude mi 80 když se dožiju a budu furt tahat warez.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat