Aukce číslo dvě nepřinesla žádné překvapení komentář

Aukce číslo dvě nepřinesla žádné překvapení [komentář]
2013-11-25T19:05:18+02:00
• 23. 11. 2013

Aukce s pořadovým číslem 2 se úspěšně dostala ke svému závěru. Mnohými očekávaný nový operátor nakonec na českém trhu nevzniknul. A dá se říct, že se tento výsledek dal očekávat.

P1060342

Do aukce se přihlásilo celkem 5 subjektů. První tři z nich byli aktuálně působící operátoři na našem trhu – O2, T-Mobile a Vodafone. Jejich účast byla očekávaná, byť někteří z nich hrozili žalobami. Vadily jim totiž podmínky, ,které dávaly přednost potencionálním novým hráčům. Mezi zbylé dva subjekty patřily bývalá PPF Mobile a taky, jednoduše řečeno, Sazka.

PPF, nePPF

Povězme si něco o prvním subjektu. Podle spekulací se mělo jednat o jakousi zálohu pro PPF. Již delší dobu se na internetu šířily informace, že Kellner má zájem o české O2. Částečně se i potvrdily tím, že se společnost PPF Mobile Services neúčastnila aukce číslo dvě. Důvodem byla podmínka o slučování frekvencí.

Původní Kellnerův plán byl asi totiž, že pod záštitou PPF vydraží část spektra a následně odkoupí O2. Maximální limit v pásmu 800 MHz byl 2×10 MHz na subjekt. Celková šířka pásma je 2×30 MHz.

Představte si, že by O2 a PPF každá vydražily 2×10 MHz. Po sloučení by měly 2×20 MHz, tedy drtivou většinu spektra. Tomu chtěl ČTÚ pravděpodobně zabránit a povedlo se mu to.

K těmto nepotvrzeným informacím se vyjádřil Tomáš Budník, hlava Revolution Mobile, a řekl, že vše probíhalo nezávisle na PPF. Spekulace uvedené výše by tedy měly být mylné.

Sazka: dělali jsme si z vás srandu

Když jsem se zamýšlel nad výsledky aukce, nejvíce mne pobavilo vyjádření tiskového mluvčí společnosti Sazka Telecommunications, které bylo umístěno na serveru mobil.idnes.cz.

„Sazka Telecommunications, člen skupiny KKCG, respektuje výsledky ukončené aukce. Cena za kmitočty nebyla v souladu se strategií společnosti pro vybudování čtvrté mobilní sítě…“

Počáteční ceny za jednotlivé bloky byly zveřejněny v podmínkách aukce. Přihlášky se podávaly až následně. Sazce tedy musela být jasná minimální cena. Proč se do aukce vůbec hlásila? Možná jen její vedení chtělo donutit jednoho z operátorů ke spolupráci při tvorbě virtuála…

Výsledky samotné aukce

Začněme nejlukrativnějším pásmem definované 800 MHz frekvencemi. To bylo rozděleno na tři bloky – A1, A2 a A3.

První blok (A1) je tzv. hraniční blok. Byl nejlevnější a zároveň jeho pronajímatel může mít problémy s rušením. V případě českého území by to nemělo být nic neřešitelného. V pohraničí s Polskem by pak ale mohly nastat menší komplikace a 4G síť by se zde mohla dostat s mírným zpožděním. To vše bude muset nakonec řešit T-Mobile.

Blok A3 měl původně sloužit novému hráči českého trhu. Bohužel ani jeden z potencionálních zájemců do aukce nepřihodil a blok tak nakonec získal Vodafone.

Screenshot_66

Všichni tři operátoři tedy získali stejně po 2×10 MHz. Z tabulky můžete vidět, že jediný T-Mobile nemá souvislou část spektra. To vše vyřeší až další část aukce – samotné přerozdělení frekvencí, kde T-Mobile získá pravděpodobně bloky A1 + A2(1), O2 A2(2) + A2(3) a Vodafone A3.

V pásmu 1800 MHz získal každý z operátorů jiné množství frekvencí. Konkrétně O2 3 MHz, T-Mobile 2 MHz a Vodafone 4 MHz. Tyto nové části spektra tak přidávají ke svým stávajícím.

V 2600 MHz každý si každý vydražil maximum, co mohl. Všichni tři operátoři tak získávají po 2×20 MHz.

Výstavba může započít

13 - 1Všichni tři operátoři už dávno spustili LTE na frekvencích, které měli z předchozích aukcí. Zákazníci T-Mobilu se k LTE navíc mohou připojit bez speciálního datového tarifu, potažmo datové karty. Samotná společnost zatím ještě nepředstavila konkrétní plány ohledně výstavby.

O2 začne v prvním kvartálu příštího roku. Přesné lokality ještě nejsou známy, ale operátor pravděpodobně zamíří do velkých měst a do krajů skupiny A, jak mu to přidělují podmínky přídělu.

Vodafone se zatím drží svého sebevědomého plánu, že pokryje 90% území ČR do konce příštího roku. První vysílače by měly být spuštěny už za pár týdnů a do konce března bude pokryta polovina Čech. Někteří zákazníci mohou mít ale problémy s připojením k síti, protože poběží na frekvenci 900 MHz.

Mohlo to dopadnout líp

Sám si myslím, že aukce mohla dopadnout líp. Nejde mi primárně o nového operátora. Ten by dříve nebo později zaniknul kvůli konsolidaci evropského trhu. Slučování operátorů na evropském trhu je dle mého názoru otázkou až na příští desetiletí, ale už teď je třeba počítat se všemi varianty.

V aukci jsme se nedočkali žádných bojů „o moc“, což může podle některých značit o nízké konkurenci na trhu. Sám jsem čekal, že si jeden z operátorů  utrhne 2×15 MHz v nejnižším, osmimegahertzovém, pásmu. Nestalo se tak a nyní mají všichni tři stejné podmínky pro vybudování sítí.

Otázkou zůstává, jestli se někteří dva opět nespojí a nebudou stavět novou síť společně. Rozhodně by to nebylo na škodu, jak pro ně, tak pro zákazníky. Doufám, že se tak i stane.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat