Vodafone pokryje bleskurychle celou zemi LTE sítí, ale…

Vodafone pokryje bleskurychle celou zemi LTE sítí, ale…
2013-11-02T12:23:20+02:00
• 2. 11. 2013
6

Ještě ani neskončila aukce a Vodafone už slibuje hory doly. A má na to plné právo, protože pro svůj aktuální plán nepotřebuje žádné nové frekvence.

vf

Jak už nadpis napovídá, Vodafone chce pokrýt takřka celou zem českou LTE signálem. Číselně řečeno se má jednat o 90% území (nikoliv populace) do konce roku 2014. Cíl je to takřka nesplnitelný, ale společnost se na LTE připravovala už několik let.

Konec výstavby 3G, přestavba dostává zelenou

Píše se podzim roku 2011. Vodafone právě spouští 3G signál v dalších a taky posledních českých městech. Dalšího rozšiřování sítě třetí generace se nedočkáme, ale to zatím nikdo neví. Společnost od té doby zaujímá stanovisko, že síť neustále vylepšují, jen běžný zákazník to nemůže pocítit. Někdo by tento fakt mohl pokládat za marketingový blaf, jiní vše vidí na zrychlování sítě.

Únor 2012 – v našich e-mailových schránkách se objevuje tisková zpráva. Vodafone v ní oznamuje, že právě začíná modernizace jejich 2G (GSM) infrastruktury. Na venek zákazník opět nic nepocítí. Dodavatelem technologie se stává agresivní čínská společnost Huawei a vše by se mělo stihnout do konce roku 2016.

Ve stejném měsíci proběhne internetem ještě oznámení, že se 3G signálu dočkají lidé dalších 60 měst. Faktem je, že se nedočkali.

Během těch 21 měsíců síťového útlumu se toho změnilo více, než by si zákazník mohl myslet. Společnost investovala několik milard Kč do rozšiřování páteřní optické sítě a také se pomalu, ale jistě začaly vyměňovat vysílače v Čechách a nyní se začíná dostávat už i na Moravu.

mapa

Do dneška byla vyměněna technika ve více než polovině GSM sítě. Na obrázku výše můžete vidět mapu České republiky. V červeně vyznačené oblasti je již nová technika. Menší výjimku tvoří Praha, kde je vyměněno přibližně 90% sítě. Data byla převzata z gsmweb.cz.

Zpomalené LTE vpřed!

Nyní se dostáváme do dnešních dnů. Vodafone směle oznamuje své plány s LTE. Pro šíření této technologie chce využít svůj příděl v pásmu 900 MHz. Tedy ten, který aktuálně používá pro šíření GSM (= běžného) signálu.

V Evropě jako celku se pro LTE využívají frekvence 800, 1800 a 2600 MHz. Pásmo 900 je v našich končinách mírně nestandardní, byť plně podporované všemi evropskými zařízeními, co LTE umí (včetně Nexusu 5). Pokud vás zajímá kvalita pokrytí, tak bude naprosto shodná s aktuálním GSM. Jinými slovy řečeno, pokud nemáte signál ve sklepě, nebudete ho tam mít i nadále.

Pro budování LTE sítí se využívá minimálně pásmo o šířce 1,4 MHz, obvykle 5 nebo 10 MHz. Vodafone to zkusí s 3 MHz. V praxi to znamená, že teoretické a praktické rychlosti stahování a nahrávání budou nižší, než jsme zvyklí. Vodafone ale udává, že by měly být srovnatelné s aktuálními rychlosti jejich 3G sítě.

Dle zářijových dat serveru DSL.cz byla průměrná rychlost 3G sítě Vodafonu 6,5 Mbit/s. Chystané LTE zvládne maximálně prý 20 Mbit/s při stahování, reálné hodnoty se pohybují okolo 15 Mbit/s. Rychlost uploadu společnost nikde nezveřejnila, ale dle mých výpočtů by to mělo být maximálně 5 Mbit/s. Jinými slovy řečeno, v praxi to bude stejné jako na 3G.

Vodafone nikde neuvedl, jakým způsobem chce řešit příchozí a odchozí hovory. Aktuálně existují dvě možnosti. Takzvaný CS Fallback využívá například T-Mobile a je jednou z možností. Jakmile někam voláte, tak telefon se automaticky připojí na 2G/3G a hovor proběhne v síti, která ho umí zpracovat. Po jeho skončení se telefon připojí zpět na LTE.

Druhou modernější alternativou je VoLTE. To umožňuje hlasové služby přímo v LTE síti. Nevýhodou je, že implementace této technologie je značně složitější a také je potřeba, aby ji podporovala koncová zařízení.

S rozvojem sítě by se mělo začít v Čechách a důvod je naprosto zřejmý. Vodafone má v těchto místech už vyměněnou techniku a skoro vše je připraveno na spuštění LTE. Vyměna infrastruktury, která probíhá už dva roky byla jen celkovou přípravou na LTE.

Více už asi řeknou mapky, které společnost zveřejnila. Harmonogram spouštění k dispozici není. Vše ale půjde vidět na oficiální mapě pokrytí, která určitě již brzy projde nemalými změnami.

ppt2_png ppt_png

Pokud se podíváte na mapy předpokládaného pokrytí, můžete vidět, že v okolí velkých měst (hlavně Plzně) jsou místa, kde nebude ani 3G, ani LTE. Operátor tato hraniční místa pokrývat nebude. Turbo síť je primárně určena pro obyvatele venkova. Jinými slovy řečeno si na LTE v místech, kde je teď 3G, ještě chvíli budeme muset počkat. Vše bude záviset na výsledcích aukce.

Dalším trnem v oku jak pro operátora, tak pro zákazníky je pokrývání příhraničních oblastí. Vše záleží na domluvě se zahraničními subjekty, protože by Vodafone teoreticky mohl rušit sítě v Německu, Rakousku, Polsku a Slovensku. Předběžný plán tedy nepočítá s pokrýváním těchto míst. Vše se může ale ještě změnit.

Zákazník si snad polepší

Vodafone tímto krokem dohání Evropu. Možná by se dalo říct, že ji svým způsobem i předhání, protože už na konci roku 2014 budeme mít jedno z nejlepších pokrytí LTE signálem vůbec.

Je třeba ale podotknout, že s novou sítí nepřijdou i nové datové tarify. Vše budete moci využívat v rámci svého datového balíčku, což je velkým plusem. V sousedních zemích totiž operátoři tvoří speciální LTE tarify, které jsou několikanásobně draží.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

qwertzuiop9

3. 11. 2013, 14:12

Vodafon zase kecá, jako obvykle. Stačí se podívat na ten obchodní název. Samozřejmě nemůžou zákazníkům říct, že slavný Turbo internet je slepenec ze zastaralých 3g technologií a LTE na nestandartní frekvenci a s uzoučkým kanálem.

Turbo internet nema nic společného s 3G, je to standardní LTE na standardní frekvenci se standardní šířkou pásma.

mimochodem máte chybnou mapku modernizovaného území, minimálně chebsko a sokolovsko beží ještě na siemensu…

No bylo by to super.Jsem dlouho zákaznikem T-Mobile a vesnice kde bydlím má ještě starou 2G síť.Asi 17 km od je malé město kde mají 3G síť.Jakmile vodafone udělá 3G nebo i 4G síť tak hned přecházím k ním protože u t-mobilu to NEHROZÍ.

Jestli to bude jako jejich 3G, tak díky, ale jsem rád, že jsem od nich odešel…

Tak to mate super u nas v SR som cital ze ma byt 50 pokritia v krajne do konca roku 2018 … Hura Slovensko :D nie darmo sa to preziva diera na mape europy

Dobře napsáno. Nejlépe vysvětleno a to tato zpráva koluje všemi servery. Teď jen aby se plány Vodafonu naplnily. Držme palce.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat