Co přinesou Windows Phone 8.1? spekulace

Co přinesou Windows Phone 8.1? [spekulace]
2013-10-12T10:20:14+02:00
• 12. 10. 2013

Operační systém Windows Phone 8 je již nějakou tu dobu na trhu, a už se vyhlíží jeho první větší aktualizace s označením 8.1. Samozřejmě se již za pár dní dočkáme aktualizace GDR3, která přinese mimo jiné podporu výkonnějšího hardware, větších displejů s FullHD rozlišením a pár dalších novinek. My se ale v dnešním článku zaměříme na chystanou aktualizaci, které se pravděpodobně dočkáme na začátku příštího roku. Veškeré dnes uvedené informace pocházejí z jednoho ověřeného zdroje, avšak nutně nemusí být vše pravda, a tak si také uvedeme trochu spekulací.

wp81-rumors-hero

Systému Windows Phone 8 se již pomalu, ale jistě naplňuje obchod s aplikacemi a dále přibývají nové. Oficiální klienti pro některé služby (Google+, Instagram…)  však stále chybí. Mobilní „osmičky“ však také trpí zbytečnými chybami, jako je například společná hlasitost pro vyzvánění a média nebo nemožnost ukončit aplikace v multitaskingu. Mnoho věcí se ale s novým updatem má změnit.

Sdílené API pro Windows RT a Windows Phone

První velkou novinkou má být částečné propojení tabletových Windows RT a Windows Phone. Obě tyto platformy nyní sdílí zhruba 33 procent zdrojového kódu, nově tomu má být až 77 procent. To usnadní vývojářům při vývoji značnou práci. Nedávno také unikla na svět informace o plánovaném spojení Windows Store pro tyto dva systémy. A dávalo by to smysl, protože konkurence to má úplně stejně – jeden systém se stejným obchodem pro mobily a tablety.

wp81a

S tím souvisí i další zajímavá informace – 8.1 mají údajně podporovat 7-palcové a 10-palcové úhlopříčky obrazovek. Momentálně není jasné, co přesně společnost zamýšlí, ale teoreticky se můžou úplně skloubit obě ARMové platformy, tedy Windows RT a Windows Phone.

Multitasking

Microsoft má údajně označen multitasking jako největší technický problém současných Windows Phone. Již aktualizace GDR3 přinese uživatelům možnost manuálně ukončit jednotlivé aplikace. Problémy s procesy na pozadí a i se samotnými notifikacemi mají být ale vyřešeny až právě ve verzi 8.1. Ohledně ntifikačního centra se toho také spoustu napsalo, ale o jeho přítomnosti můžeme jen spekulovat.

cort2 cort1

Odstranění tlačítka pro krok zpět

Velice kontroverzní změnou, o kterou se firma nejspíše pokusí, je odebrání tlačítka pro krok zpět. Uživatelé ho prý příliš nepoužívají a pro ukončení aplikace stejně využívají tlačítka start, kde spustí další aplikaci, tedy podobné řešení jako na iPhonech. Ono i současné opakované stisknutí tlačítka zpět není příliš pochopitelné, mnohdy se při přepínání ztratí nějaká aplikace a musíte přejít stejně na nabídku start. O druhém tlačítku pro vyhledávání nepadla žádná informace, osobně mi přijde toto tlačítko zbytečné (nejen kvůli v Česku nepoužitelném Bingu), ale i kvůli jeho častému stisknutí omylem.

Větší zaměření na high-end

Poslední informace hovoří o větším oddělení vyšší třídy a low-endů. Windows Phone byl původně vyráběn jako konkurent pro iPhone a Microsoft předpokládal podobně vysoké marže. Bohužel se ale systému v současnosti daří spíše v nižších třídách – taková Lumia 520 je dokonce nejprodávanější zařízení s Windows. Pozici mezi high-endy by měl posílit nový hardware a FullHD displeje. Mimo to se do 8.1 chystá i určitá hlasová asistentka pod jménem Cortana.

Tak to byl kratší výhled a spekulace nad budoucností Windows Phone, kdy se systém posune zase o kousek dále. Momentálně spíše očekáváme první zařízení s Windows Phone 8 GDR3 – Lumia 1520. Jeho představení bychom se měli dočkat již 22. října na tiskové konference Nokie.

Zdroj: winsupersite.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat