Canonical uvolnil Ubuntu 13.10 s podporou chytrých telefonů

Canonical uvolnil Ubuntu 13.10 s podporou chytrých telefonů
2013-10-21T10:00:54+02:00
• 21. 10. 2013

Minulý týden nepřinesl pouze Microsoft novou aktualizaci pro operační systém Windows ve verzi 8.1. Aktualizace se také dočkala platforma Linux a jejich systém s názvem Ubuntu, který byl ve čtvrtek 17. října oficiálně uveden ve verzi 13.10. Jedná se o první verzi určenou jak pro stolní počítače, tak i pro uživatele chytrých zařízení.

Canonical Ubuntu 13.10

Nová verze přináší zjednodušené jádro operačního systému a mobilní uživatelské rozhraní, což dovoluje nahrání nejen do stolního počítače. Společnost Canonical uvedla, že momentálně spolupracuje s hardwarovými výrobci na tom, aby Ubuntu bylo nasazováno do chytrých telefonů nejpozději v následujícím roce.

Aktualizace kromě zlepšení výdrže baterie a paměťové efektivity nabízí širokou škálu mobilních aplikací vytvořených základní vývojářskou komunitou. Za zmínku stojí například prohlížeč, hodiny, počasí, kalendář nebo kalkulačka. Dále také obsahuje kompletní SDK balíček včetně sady nástrojů pro vývoj dalších aplikací pro zařízení s Ubuntu.

Mezi nástroji naleznete šablony, různá rozšíření, motivy nebo snadno použitelné uživatelské rozhraní pro rychlý vývoj aplikací. Dostupné nástroje jsou navrženy tak, aby vývojáři mohli vyvíjet aplikace pro telefony, tablety a počítače s jediným kódem.

Co se týče mobilní verze, ta je oficiálně podporována pouze na několika zařízeních, kterými jsou některé modely od LG, Samsung Galaxy Nexus a Nexus 4. Nicméně zbylí uživatelé jej mohou také nainstalovat, ale na vlastní nebezpečí, jelikož aktuální sestavení je určeno pouze pro vývoj a testovací účely. Nakonec návod k instalaci naleznete na oficiálních stránkách společnosti.

Zdroje: engadget.com, gsmarena.com, slashgear.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat