Windows RT tablety vyrábí už jen Microsoft. Co bude dál?

Windows RT tablety vyrábí už jen Microsoft. Co bude dál?
2013-09-29T09:00:03+02:00
• 29. 9. 2013
1

Když přišel na svět nový systém Windows 8 z dílen Microsoftu, byl představen ve dvou verzích. Windows 8 a Windows RT. Rozdělení vzniklo samozřejmě kvůli potřebě mít systém, který poběží i na tabletech postavených na ARM architektuře. Konceptu se chytilo několik výrobců, kteří kromě tabletů s Windows 8 (s procesory Intel) začali vyrábět i tablety s procesory ARM. Můžeme jmenovat Samsung, Asus, Dell nebo samozřejmě samotný Microsoft, který vyrábí svůj Surface RT. Teď už v tom však Microsoft zůstal sám, jelikož poslední výrobce, Dell, končí s prodejem svého modelu XPS 10 (který v současné době shodou okolností testujeme).

xps10dell

Ostatní výrobci podobné kroky oznámili již dříve, a tak zachovají „pouze“ výrobu tabletů postavených na procesorech Intel a vybavených plnohodnotnými Windows 8, brzy 8.1.

Z jejich strany jde samozřejmě o logický krok. Zájem zákazníků o Windows RT tablety nebyl nikdy moc velký, jelikož většina z nich zamířila spíše k plným Windows 8. Tato zařízení však z druhé strany omezovala jejich cena. Dnes už by se však výrobci k zařízením s procesory Intel přesunout mohli. Intel je schopen dodat řešení, které nabídne slušnou výdrž na baterie, nemá problémy s pasivním chlazením a jeho cena také není závratná.

Příkladem budiž nedávno představený Asus Transformer Book T100. Jedná se o desetipalcový tablet s IPS displejem (rozlišení 1 366 × 768 pixeů), v jehož balení naleznete připojitelnou klávesnici. Je postaven na čtyřjádrovém Intel Bay Trail Atomu Z3740 s frekvencí až 1,89 GHz (v turbo režimu, běžně 1,33 GHz) a operační paměti LPDDR3 o velikosti 2GB. Nechybí ani slot na microSD, microUSB a micro HDMI výstup. Na klávesnici pak najdete USB 3.0. Samotný tablet váží 550 gramů a baterie vydrží 11 hodin. V ceně je i předinstalovaný balík Office 2013.

Nejdůležitější je však cena. Ta by měla startovat na hladině 8300 Kč včetně DPH za levnější, 32 GB verzi, a to už je konkurenceschopné. Za 64 GB provedení si připlatíte  1200 korun. Obě provedení budou dostupné ještě před Vánoci.

Vyvstává tak otázka, jestli stále ještě Microsoft platformu RT potřebuje. Už dříve se spekulovalo o tom, že by měla zaniknout a vlastně se sloučit s plnohodnotnými Windows. RT by tak v historii Windows tvořilo jen takové překlenovací období. Nepředpokládám však, že by se tento plán naplnil během nejbližšího roku či dvou. Zatím však ještě RT mrtvé není, a tak je možné, že se nějaký ten tablet s tímto systémem zase časem objeví.

Zdroj: businessinsider.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Jen blázen může jít do Win RT. A je dobře, že tenhle bazmek zanikne.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat