Smartphony mohou poškodit zrak – chirurg mluví o epidemii

Smartphony mohou poškodit zrak – chirurg mluví o epidemii
2013-08-19T09:30:17+02:00
• 19. 8. 2013
1

Možná si ještě vzpomenete, pokud nepatříte mezi nejmladší, různá varování, abyste neseděli před televizí nebo monitorem moc blízko. Hrozilo poškození zraku z dlouhodobého působení. S příchodem LCD a plasmové technologie se toto varování pomalu vytratilo a dnešní mládeži se již nepřipomíná, aby za obrazovkami neseděli příliš dlouho. S novými technologiemi je menší riziko trvalých následků na našem zraku, ale nyní přední chirurg Dr. David Allamby varuje, že by se mohlo schylovat k epidemii kvůli nadměrnému používání smartphonů.

r-SMARTPHONE-EYE-large570

Chytré mobily nás sice oprostily a daly nám volnost, takže můžeme vyrazit do přírody a být neustále připojení k internetu. Navíc výkon dnešních zařízení je dostatečný i na základní práci. Dr. David Allamby vypozoroval, že od příchodu smartphonů se zvětšuje počet pacientů s krátkozrakostí. Uvádí, že nárůst pacientů je až 35% od roku 1997, kdy se začaly smartphony objevovat na trhu. Navíc varuje, jelikož by v roce 2033 mohlo trpět až 50 % lidí ve věkové hranici kolem 30 let.

Poukazuje také na celkem zajímavé zjištění v oblasti držení smartphonu. Většina uživatelů jej má 30 cm od očí, ale najdou se jedinci, kteří nepohrdnou vzdáleností i 17 cm. Ve srovnání s držením novin nebo knih – 40 cm – se jedná o dosti malé číslo. Dr. David Allamby doporučuje, aby normální člověk držel svůj smartphone minimálně 40 cm od obličeje, ale tohoto docílíte jen tehdy, když budete mít dostatečně velký displej, abyste mohli pohodlně přečíst obsah.

stock-footage-pretty-young-woman-using-mobile-phone-smartphone

V této oblasti probíhají další výzkumy a některé univerzity již pracují na tomto problému. Například vypozorovali, že někteří lidé mohou mít problém se zaostřením předmětu, který se objeví blíže, než když se díváte na displej smartphonu. Možná by se mohlo jednat o jeden z prvotních příznaků.

Samozřejmě tu jsou různá doporučení, přičemž jedno již zaznělo v článku. Dále se doporučuje minimálně delší odpočinek od displejů – aspoň několik hodin denně. K oddálení problémů by také mohla napomoci oční jóga.

Zdroj: dailymail.co.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Adam Kováč

20. 8. 2013, 0:59

Mám vrozenou vadu rohovky… Čím víc tlemím do PC/mobilu, tím míň se mi to rok co rok zhoršuje… divné

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat