Omezené profily v Androidu 4.3 – stvořeno pro rodiče

Omezené profily v Androidu 4.3 – stvořeno pro rodiče
2013-08-05T13:30:39+02:00
• 5. 8. 2013

Android 4.3 byl představen před dvěma týdny, přičemž v tuto chvíli se z něj nejvíce radují majitelé Nexus zařízení, kteří jej obdrželi již v minulém týdnu. Systém nepřináší moc viditelných změn, ale jednou zajímavou novinkou jsou Omezené profily. Jedná se vlastně o rozšíření dřívější funkce (uživatelé), která je dostupná jen na tabletech již nějakou dobu od verze Androidu 4.2. Ovšem Google je stále nezačleňuje do verze pro smartphony. Hlavním důvodem je to, že mobil je osobní zařízení, ale tablet může sloužit celé rodině.

2013-08-05 11.10.40

Zatím jsme mohli tablet využívat i s několika lidmi, přičemž každý z nich měl plná práva, ale s tím souviselo provázání s účtem. Pokud jsme chtěli někomu na chvíli zapůjčit zařízení, tak jsme nikdy neměli jistotu, jestli nám nesmaže data, nezneužije účet nebo nezmění nastavení tabletu. Díky Omezeným profilům dostává tak zcela novou možnost, díky které můžeme v klidu nechat používat na kratší dobu zařízení bez strachu, že by něco dotyčný změnil nebo by něco zakoupil v Obchodě Play.

Samotné nastavení je poměrně jednoduché, ale je zde nutnost, aby každý profil s plnými právy měl zabezpečenou odemykací obrazovku. Pokud nemáte, nic se neděje. Při nastavování Omezeného profilu budete vyzváni, abyste tak učinili. Nyní se pojďme podívat, jak nastavit speciální profil.

Pro vytvoření Omezeného profilu musíte jít do Nastavení > Uživatelé. Zde najdete svůj profil a případně další, které jsou na tabletu registrované a provázané s účty. Zde zvolíme položku Přidat uživatele nebo profil. Následně se zobrazí nabídka a vyberete Omezený profil.

2013-08-04 19.11.13

2013-08-04 19.11.21 2013-08-04 19.11.32

Ihned se vám otevře nastavení Omezeného profilu, přičemž u první položky je vidět název, který lze změnit po kliknutí na ikonu nastavení v pravé části. Pod názvem profilu se nachází seznam všech aplikací a možností ve vašem zařízení. Jednoduchým kliknutím na ikonu vpravo můžete danou položku povolit nebo ji zakázat. Některé aplikace mají další možnosti, přičemž jsem narazil na takovou jen u Nastavení. Zde můžete zvolit navíc možnost přístupu k GPS (poloze).

Ne všechny položky můžete aktivovat pro Omezený profil. Příkladem může být aplikace Hangouts nebo Google+. Důvod je poměrně prostý. Omezený profil nemůže mít vlastní účet, přičemž lze využívat jen váš. Proto můžete zvolit jen aplikace, které nevyžadují svůj účet. Ovšem to neznamená, že nemůžete povolit například aplikace Aktuality, Hry Play nebo Hudba Play. Ale v tomto případě musíte počítat s tím, že bude využíván váš účet.

 2013-08-04 19.13.09 2013-08-04 19.12.03 2013-08-05 10.39.58

Po tomto nastavení je vše připraveno. Při odemykání zařízení se vám zobrazí Omezený profil ve spodní nabídce. Přístup do něj není nijak chráněn. Pokud tedy půjčíte tablet dítěti, kterému jste vybrali jen hry, nikam jinam se nedostane. Navíc do vašeho účtu nemá přístup, jelikož nezná vaše zabezpečení.

Screenshot_2013-08-05-13-06-31

Pokud by ovšem návštěvník chtěl jít do aplikace Obchodu Play, tak sice může souhlasit s podmínkami, ale následně se mu objeví hláška, že dotyčný nemá oprávnění pro používání. Ačkoliv je obsah účtu řízen vlastníkem zařízení, tak v Omezeném profilu lze odinstalovat vybrané hry nebo aplikace. Ovšem jedná se jen o lokální záležitost a zmizí jen z nabídky Omezeného profilu. Ve vašem účtu nedojde k žádné změně.

Screenshot_2013-08-05-13-06-21

Měl jsem možnost si nějakou dobu zkoušet tento typ účtu a mohu jednoznačně říci, že si jej zamilují rodiče. Mohou zvolit, kam bude mít dítě přístup, přičemž nemusejí povolit internetový prohlížeč. Navíc se nemusí bát, že by jejich dítě utrácelo peníze skrze in-app nákupy. O kupování aplikací ani nemluvě. Pokud něco bude dítě chtít, tak si bude muset říct rodičům.

Rozhodně se jedná o dobrou funkci, která by neměla chybět na žádném tabletu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat