Google představil Android 4.3 a Nexus 7 II

Google představil Android 4.3 a Nexus 7 II
2013-07-25T10:11:54+02:00
• 24. 7. 2013

Konečně jsme se dočkali a Google vše potvrdil. Bohužel se mu tentokrát nepodařilo udržet tajemství, jelikož jsme mohli v poslední době už otestovat Android 4.3. Dokonce se objevovaly informace o novém tabletu a dnes jsme se dočkali kompletních v předstihu kompletních specifikací, přičemž se objevily předobjednávky u některých obchodů.

BP8sGUNCUAAwiH8

Hned na začátku se Sundar Pichai pochlubil čísly, která jasně říkají, že trh s tablety rekordně stoupá. Například tabletů bylo aktivováno k dnešnímu datu více jak 70 miliónů. V tomto ohledu se zmiňuje, že hodně investovali do samotného obsahu, který je právě určen pro tablety. Tím jsou myšleny aplikace, filmy, knihy atd.  Samozřejmě se nevyhnuli zopakování některých čísel, přičemž v současnosti je v obchodě Play přes milión aplikací. Došlo i na původní verzi Nexusu 7, který započal přímo explozi v tomto segmentu zařízení.

Nexus 7 II

V podstatě jsme věděli o tomto zařízení ještě před dnešním oficiálním představení, jelikož zdroje zapracovaly a informovaly nás o všech vlastnostech tohoto tabletu. Dokonce je na světě již první šťastný majitel, kterému byl Nexus 7 2. generace zaslán.

Screenshot_115

Jedná se o sedmipalcový tablet, který prošel změnami zejména v oblasti hardwaru. dočkal se také vylepšeného designu. Na zadní straně najdeme nápis Nexus, jenž je přes celou délku a jednoznačně říká, že se zařízení má držet na šířku. K lepšímu uchycení napomohou silnější okraje na horní a dolní straně, přičemž samotná přední kamerka byla vychýlena ze středu, abyste si ji nezakrývali palcem. Samozřejmě došlo i na zmenšení samotného zařízení od původního modelu. Je menší a lehčí. Nezapomnělo se ani na povrchovou úpravu softouch, která je tak oblíbená u původního modelu.

Screenshot_117

Samotné rozlišení zobrazovacího panelu je 1900 x 1200 pixelů a je využita technologie IPS. Výkon je dodáván Snapdragonem S4 Pro se čtyřmi jádry o taktovací frekvenci 1.5 GHz (28nm výrobní technologie). K dispozici má 2 GB RAM a interní paměť je ve velikostech 16 a 32 GB. Na zadní straně najdeme 5MPx foťák bez přisvětlovací diody, což překvapilo hodně čtenářů, ale zároveň se můžeme těšit na notifikační LED diodu (pod displejem). Tentokrát jsme se dočkali i dvou reproduktorů na každé straně a nechybí například Bluetooth 4.0, podpora LTE (vybrané trhy) a HDMI výstup.

Screenshot_119

Kapacita baterie lehce převyšuje hodnotu 4000 mAh. Základní ceny jsme již měli k dispozici začátkem tohoto týdne, takže nejlevnější model (16 GB) vás přijde na 229 dolarů a dražší (32 GB) na 269 dolarů. Zřejmě se později objeví i varianta nabízející mobilní připojení k internetu bez GSM funkcí (volání a sms).

Prodej započne do několika týdnů ve třech evropských zemích. Jedná se o Německo, Francii a Velkou Británii.

Android 4.3

Malá změna v čísle nemusí znamenat malé změny v systému, jak jsme se dočkali v minulých letech. Ovšem tentokrát můžeme pozorovat, že se nový šéf Androidu vydal cestou optimalizace.

google072013-liveblog-0402-1374682874

První změna se týká profilů pro tablety, kde najdeme speciální profily – restricted profiles. Jedná se vlastně o zabezpečený profil, který je určen zejména pro děti. Například hra má in-app placení, ale v tomto speciálním profilu se neobjeví další, jelikož nejsou zaplaceny. Díky tomu se vyhnou například rodiče zbytečným platbám.

google072013-liveblog-0407-1374682938

Přišla na řadu i podpora technologií a budou zejména potěšeni majitelé malých zařízení. Android 4.3 přináší podporu Bluetooth 4.0. Dokonce jsme se dočkali OpenGL ES 3.0, díky čemuž si budeme moci užívat lepší grafiky ve hrách.

5 7

Novinkou je DRM API. Může tak docházet k dekódování chráněného obsahu přímo na úrovni hardwaru a je podporováno rozlišení 1080p. Díky tomu můžete sledovat placené filmy ještě pohodlněji například skrze aplikaci a službu Netflix, což se netýká České republiky.

8

Androidu 4.3 si někteří z vás budou možná moci užít už dnes. Bylo zmíněno, že aktualizace bude dostupná hned pro Nexus 7, Nexus 10, Nexus 4 a Galaxy Nexus. Samozřejmě se myslelo i na Google verze HTC One a Samsungu Galaxy S4. Majitelé těchto modelů si ale budou muset chvíli počkat.

Již nyní si můžete stáhnout Android 4.3 pro Nexus zařízení.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat