Samsung začne používat vlastní jádra ARM v procesorech Exynos

Samsung začne používat vlastní jádra ARM v procesorech Exynos
2013-07-29T18:21:49+02:00
• 30. 7. 2013

Samsung začal pracovat na vylepšení standardizovaných jader Cortex-A7 a Cortex A-15 navrženými společností ARM. Chce tak docílit podobných výsledků jako Qualcomm a Apple, kteří již své procesory značně obohatili a vylepšili oproti originálnímu návrhu ARM.

176949-exynos5octa (1)

Do dnešního dne Samsung využíval jádra Cortex již v mnoha jeho starších procesorech Exynos. První počin byl v roce 2010 – Exynos 3, kde byla použita jádra Cortex-A8. Následoval o rok později Exynos 4 s jádry Cortex-A9, který se dočkal velkého nasazení u většiny zařízení u Samsungu včetně jeho tehdejší vlajkové lodi Galaxy S3. Naposledy tu byl Exynos 5 s jádry Cortex-A15, posléze vylepšený s arcjitekturou big.LITTLE – kombinace 4 jader Cortex-A15 a čtyřmi úspornými Cortex-A7 pod jménem Exynos 5 Octa. Tento čip se však nedočkal takového masového nasazení. V současné vlajkové lodi byl navíc na většině trzích nahrazen Snapdragonem 600 s jádry Krait 400. To jsou Qualcommem modifikované jádra Cortex-A15. To samé udělal i Apple u svých procesorů A6 a A6X, kde si jádra také upravuje na míru podle sebe – „Swift“.

Samsung-Exynos1

Nyní se inženýři Samsungu rozhodli na podobném kroku a začali pracovat na úpravě jádra Cortex-A15, avšak výrazně vylepšené a lépe odladěné oproti současné verzi Exynes 5 Octa. Ten údajně doprovázeli i nějaké další problémy, díky nimž bude podle spekulací nadcházející Samsung Galaxy Note III osazen Snapdragonem 800. Uvidíme, jak se s tím Samsung vypořádá. První výsledky můžeme očekávat až druhé polovině roku 2014.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat