První zatčení natočené pomocí Google Glass

První zatčení natočené pomocí Google Glass
2013-07-08T06:42:48+02:00
• 8. 7. 2013

Když se objevily brýle Google Glass, tak se vyskytly dva tábory lidí s rozdílnými názory. Jedni berou tuto novinku za vítaný pokrok v technologiích a druzí chápou chytré brýle jako zásah do soukromí, jelikož mohou pořizovat záznam bez vědomí ostatních lidí. Samozřejmě se to tak může brát a před Googlem stojí nemalý problém. Musí nějakým způsobem vyřešit oznámení, že je pořizován nějaký záznam. Možná se nakonec na Google Glass objeví LED dioda, která bude indikovat focení nebo natáčení.

Ovšem nyní zde máme první ukázku svého druhu, kdy byl pomocí brýlí pořízen záznam ze zatčení při oslavách Dne Nezávislosti 4. července v USA. Chris Barret se procházel po ulicích New Jersey a podařilo se mu natočit bez povšimnutí ostatních zatčení několika výtržníků. V podstatě by mohl poskytnout záznam policii, pokud by jej potřebovala. Nyní se můžete podívat na téměř pětiminutové video.

Pokud jste čekali nějakou akci, tak jste asi zklamáni, ale v podstatě zde máme takový druh občanské žurnalistiky. Chris se k tomu vyjádřil, že kdyby držel nějakou kameru nebo mobil a natáčel dění, tak si byl jist, že by byl napaden nějakým výtržníkem. Ovšem díky Google Glass si nikdo ničeho nevšiml. Pokud by došlo k nějaké jiné trestné činnosti, mohl by vše natočit.

Rozhodně v tomto úhlu pohledu mají Google Glass navrch. Pokud vezmete fakt, že brýle dokáží natočit i několika hodinové video, tak se mohou stát nástrojem pro natáčení událostí, demonstrací a jiných akcí, kde bude důležitý záznam pro prošetření. Navíc mě napadá další využití a to přímo u policie. Samozřejmě se nejedná o novinku, jelikož už i u nás jsou některé hlídky vybaveny záznamovým zařízením, ale cena je dosti vysoká. Pokud se tedy Google Glass začnou prodávat masově a cena se sníží na přijatelnou úroveň, tak by se zřejmě vyplatily u policie nebo záchranářů. Takový záznam z akce může napomoci k dopadení viníků nebo k objasnění dané situace.

Zdroj: techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat