Redaktoři komentují – Apple iOS 7

Redaktoři komentují – Apple iOS 7
2013-06-11T10:06:46+02:00
• 11. 6. 2013

První den vývojářské konference WWDC 2013 odstartovala keynote, kde byl představen přepracovaný systém iOS, jenž se dočkal své sedmé verze. Změn je hodně, ale s tím souvisí i názory, které se v tuto chvíli šíří sociálními sítěmi. Rozhodli jsme se, že vám přineseme reakce redaktorů na tuto významnou změnu, přičemž zde nenajdete jen zastánce systému Android. Mnozí z nás používají i více systémů, takže můžete získat různé pohledy na novinky od Applu.

Screenshot_23

Mikuláš Straka

Když jsem při sledování WWDC poprvé uviděl video, které ukazovalo novou podobu iOS, skutečně jsem se zděsil. Podoba, na kterou jsem si za ta léta zvykl, se záhy změnila v androidí stvoření, které září světlými barvami a je plné tenkých fontů na poloprůhledném pozadí. Nechápal jsem nadšený potlesk lidí v sále.

Než jsem se ale po skončení keynote podíval na video znovu, byl jsem rozhodnutý, že aktualizovat nebudu. Postupně jsem však začal přicházet na to, že nový design má něco do sebe. Asi mě jen po tolika letech překvapila změna, na kterou si asi budu dlouho zvykat. Po 20 minutách od skončení jsem už ale zjišťoval, jestli mám pořád aktivní developerský účet, abych iOS 7 otestoval ještě dnes.

Miroslav Růžička

Mně osobně se nový vzhled systému celkem líbí a během představování jsem byl opravdu překvapen a udiven. Změny jsou pro mě jakožto dlouholetého uživatele iOS opravdu poměrně razantní, ale změna je život a podle mě se redesign iOS povedl. Získal konečně moderní design dnešních trendů a moc mě zaujaly i některé nové funkce, jako jsou lepší využití gest nebo iTunes Radio a moc vítám i Control Center.

Co mě asi nejvíce potěšilo bylo zjištění, že v seznamu podporovaných zařízení je i můj iPhone 4. To mi udělalo vskutku radost. Jen doufám, že i na něm bude systém použitelný, nebude se sekat a že ho vývojáři dobře zoptimalizují.

Jakub Sobotka

Nový iOS 7 se mi líbí. Má svěží vzhled a působí vzdušně. Co se funkcí a vzhledu obecně týče, je vidět, že se Apple v mnoha směrech inspiroval u konkurence a vzal si od ní to nejlepší a k tomu přidal pár novinek. Rozhodně se však nejedná o revoluci, jak jsme tomu byli zvyklí v předchozích letech. I přesto je můj dojem pozitivní.

Jako nadšenec do mobilních platforem vždy uvítám jakoukoliv novinku a je pěkné se dívat na výrobce, jak se snaží vždy přijít s něčím novým, co udrží stále zákazníky a přiláká nové. Applu se to dlouhodobě daří a, ačkoliv jsem uživatel konkurenční platformy, fandím mu. Vždyť díky němu má konkurence pořádnou motivaci dělat věci lépe a kvalitněji.

Václav Pavlín

Při prvním pohledu na nový design iOS jsem vyřkl krátkou větu: “Ty …, to vypadá jako Android.” Po podrobnějším prozkoumání jsem dospěl k závěru, že fanoušci Applu mě ukamenují – opravdu to má spoustu společných znaků. Jistě, první verze Androidu braly z iOS, teď se karta obrátila.

Nezaujaly mě ty pastelové barvy ani rozmazané pozadí. Každopádně celkový dojem ze systému je pozitivní. Teď už jen, aby s ním byla komunita spokojena.

Tadeáš Kříž

V první chvíli sledování live blogu na The Verge se mi iOS 7 opravdu líbil. Ale jak postupně ukazovali další a další části systému, začal ten positivní pocit mizet. Nový design na mě působí místy velmi nepřehledně a hlavně jako slátanina prvků z různých platforem. Design předchozích verzí iOS se mi zatím líbí mnohem více než tento nový. Přesto si myslím, že je brzo soudit a těším se, až si budu moct nový iOS vyzkoušet sám. Jen tak člověk může posuzovat opravdové kvality systému. Mnohem radši než nový design bych však u iOS uvítal jiné funkce, které mi osobně velmi chybí (například jednoduché sdílení tak, jak jej umí Android).

Jako vývojář si pak říkám, co má Apple v plánu se stávajícími aplikacemi, jejichž design nebude vůbec do nového iOS sedět a budou vypadat jako pěst na oko (to platí i pro vzhled ikonek). Dle jejich statistik je v App Store nějakých 900 tisíc aplikací. Tedy 900 tisíc aplikací ve starém designu. Myslím, že nějakou dobu bude iOS vypadat velmi nesourodě.

Michal Císařovský

Jako zarytý androiďák, nemám iOS rád, ale musím uznat, že verze s číslem 7 se Applu celkem povedla. Předchozí verze se mi nelíbily především kvůli ikonám ve stylu lesklých kamenů. Holduji holo stylu a proto se mi nová verze jablečného systému líbí o něco víc. Ikony na první pohled zaujmou, avšak jejich barvy mi přijdou až moc křiklavé a svítivé. Po stránce vzhledové mi přijde, že se Apple snaží podobat Androidu (control center), což UI moc nesedí. Celkově mi pak přijde rozhraní moc svítící, například pozadí u zpráv, ale širší použití bílé by mohlo přinést uživatelům o něco delší výdrž.

Co se týká funkčních částí OS, Apple spíše dohání to, co především Android přinesl již dávno. Uživatelé iOS se konečně dočkali multitaskingu, automatických aktualizací aplikací nebo třeba ovládání gesty. Co se týče nového control center, není mi zatím jasné, zda si bude moci uživatel nastavit, jaká ovládací tlačítka chce mít dostupná. Každopádně Apple v mnoha směrech dotáhl na konkurenci.

Ondřej Božek

Dnešní předvedení nového systému pro zařízení iPhone, iPod touch a iPad mě celkem překvapilo. I když firmu Apple moc v lásce nemám, vzhled nového iOS se jim opravdu povedl. Nové barvy, které se do tohoto modernějšího světa více hodí, se mi osobně více líbí. V systému se objevily také nové funkce, které mi však přijdou zaostalé, jelikož například automatické aktualizace aplikací či plnohodnotný multitasking má Android už nějakou tu dobu.

„Sedmička“ se dá ovládat i pomocí gest, což se vždy hodí. Asistentka je znovu vylepšená, ale osobně bych si na ni asi nezvykl na rozdíl od toho, jak jsem si zvykl na jednoduchý a přitom nádherný Google Now. Potěšilo mě, že tento systém se dostane i na starší modely. Budu si ho moci vyzkoušet, i když ne na svém zařízení.

Michal Mroček

Hned na úvod chci říct – nový iOS7 vypadá rozhodně lépe. Celkově mi design připadá vyvážený, není nijak barevně přemrštěný a mně samotnému se líbí. Byť se nemůžu ubránit dojmu, že vypadá jako komunitní verze Androidu s názvem MIUI.

Abych se přiznal, tak jsem nic víc nečekal a taky jsem se popravdě nedočkal. Nejvíc mě na celém představení bavila afterpárty, která se udála na sociálních sítích, protože i odvěcí fanoušci jablečného systému raději ani necekli. Naopak androidí kamarádi směle prohlašovali, že Apple okopíroval jejich systém. To samé udělali uživatelé Windows Phonu ovšem s komentářem, že dokud to nemá dlaždice, tak to nechtějí. Celá situace byla opět velmi šťavnatá. Děkuji vám všem, že jste.

Antonín Horňáček

Nově představený iOS7 mě mile překvapil. Změny, které provedl Apple, jsou velmi citelné a je otázkou, zda fanoušci tuto změnu označí jako k lepšímu. Facelift celého prostředí dodal operačnímu systému nový nádech, ačkoliv použité barvy mi přijdou hodně na hraně. Nicméně proti gustu žádný dišputát a rozhodně je to všechno o zvyku uživatele.

Změnu designu uvnitř uživatelského prostředí hodnotím daleko kladněji než zmiňované barvy, i když některé prvky jasně vycházejí z Androidu. Nejde si nepovšimnout podobnosti například u zamknuté obrazovky či notifikačního centra. Závěrem mě ani nepřekvapila reakce publika v sále po úvodní prezentaci nového iOS7, jelikož důvod k aplausu z jablečné revoluce byl zajisté pádný.

Lukáš Vaculík

Jako uživatel tabletu a mobilního telefonu s Androidem jsem neměl tu čest dlouhodobě pracovat na iOS, takže své zkušenosti čerpám jen z předváděcích akcí, kde jsem si jablka krátce vyzkoušel, a dojem na mě neudělala. Změna designu byla logickým krokem a konečně se Apple přiblížil Androidu, nicméně ještě má co dohánět. Nastává situace, kdy Google udává směr a ostatní se chtějí svést a tohle je první krok od Applu. Stále si myslím, že v počtu funkcí stojí iOS až v druhé řadě. V porovnání s velkými aktualizacemi Androidu je tohle spíše drobný update jako u Microsoftu z Windows 8 na 8.1.

Přemysl Vaculík

Když jsem poprvé viděl iOS 7, tak jsem se neubránil pocitu, že jsem se s tím již někde setkal. Záhy mě napadl systém MeeGo nebo dokonce Jolla Sailfish. Ani se mě neptejte proč, byl to jen pocit. Dokonce jsem viděl napříč systémem prvky, které mi připomněly například aplikaci Any.Do pro Android.  Bohužel jsem měl asi příliš vysoké nároky a celkově iOS 7 zklamalo mé očekávání. Na můj vkus je tato změna až moc barevná a připadá mi to celé jako omalovánky. Navíc si všímám funkcí, které jsou u jiných systémů. Rychlé ovladače nebo aktivní tapeta na pozadí … nemusím chodit daleko.

Samozřejmě se jedná o nějaký posun v před a rozhodně jej vítám. Starší verze systému je již grafickým dinosaurem a iOS 7 si najde zajisté dost svých stoupenců. Nyní ale vyvstává otázka, jak se s takovou novinkou vypořádají vývojáři. Dost aplikací vychází ze vzhledu starého systému a nyní budou muset vše předělat. Nezávidím jim. Bohužel se to dotkne i majitelů. Budou mít nový, moderní a revoluční iOS 7 s nádherným designem, ale poběží jim tam aplikace se starou podobou, které nebudou zapadat do celého konceptu. Jsem zvědav, jak se s tím vypořádají obě strany – vývojář a uživatel.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat