Představení Windows Blue na videu komentář

Představení Windows Blue na videu [komentář]
2013-06-06T10:00:35+02:00
• 6. 6. 2013
3

Microsoft usilovně pracuje na nové verzi Windows 8.1 s kódovým označením Windows Blue, která by měla přijít ještě letos a pro současné majitele Windows 8 bude aktualizace zdarma. To vše už nějakou dobu víme. Otazník ale pořád visel nad tím, co vlastně aktualizace nabídne. Ano, existovalo mnoho spekulací a nějaké úniky informací, ale až nyní Microsoft vydal oficiální video, kde nové funkce popisuje.

windows-8_1

Ještě před finálním uvedením se tak můžeme podívat, jak Windows budou po této aktualizaci vypadat a ukázat si něco z nových funkcí. Pod videem si je popíšeme a trochu rozebereme.

Lock screen

První zastávkou je lock screen. Zde si nyní můžete jako pozadí nastavit fotorámeček, který smíchá vaše fotografie z počítače/tabletu, Skydrive a telefonu s Windows Phone. Ty pak náhodně promítá. Osobně bych očekával, že funkce lock screenu Microsoft rozšíří trochu více po vzoru Windows Phone, kde k němu mají přístup i aplikace třetích stran, ale toho jsme se zatím nedočkali.

Start

Stejně jako u Windows Phone, Microsoft lehce upravil práci s Live Tiles a obrazovkou Start jako takovou. První změnou jsou dvě nové velikosti živých dlaždic. Větší zabírá plochu dvou pod sebou posazených obdélníkových dlaždic, a pak nejmenší čtverec , který tvoří čtvrtinu klasické čtvercové dlaždice. Očekával bych, že ten využijete především pro desktopové ikony, které nenabízejí žádný „živý“ obsah.

Pokud jste chtěli nyní označit některou dlaždici na dotykovém zařízení, museli jste ji „pošťouchnout“ směrem dolů. To sice není vzhledem k horizontální orientaci prostředí takový problém, ale z hlediska obecných standardů je logické, že nyní Microsoft přešel na klasické podržení prstu. Další dlaždice (nebo jiné prvky) pak označíte pouhým klikáním. Nová je i možnost přetažení více dlaždic najednou, kdy tak můžete rovnou vytvořit novou skupinu. Za pozornost stojí i to, že skupiny nyní můžete přejmenovat rovnou zde a nemusíte tak přepínat do „oddáleného“ režimu jako dříve.

win8 windows81-start-screen

Start před a po faceliftu

Nový je i přístup k seznamu všech aplikací. Nyní jej vytáhnete z pod obrazovky Start. Další změnou jsou možnosti personalizace, které jsou dostupné přímo skrze boční lištu systému a nemusíte tak chodit do nastavení. Windows nabídnou více barev prostředí, efektní živé tapety reagující na pohyb obrazovky Start, či možnost sjednotit tapetu režimu Desktop a nabídky Start. Této části se věnujte ve videu zvláštní pozornost. Microsoft totiž omylem (nebo úmyslně?) při prezentaci této funkce rovnou ukázal i přidané tlačítko Start, o kterém se jinak ve videu vůbec nemluví.

Vyhledávání

Vyhledávací pole, které je dostupné skrze boční výsuvný panel by mělo být pro systém důležitější než dříve. Microsoft zapracoval na integraci do jednotlivých částí systému a vyhledávání včetně našeptávače tak prostoupí soubory, nastavení systému i další aplikace. Zajímavé jsou i výsledky internetového hledání, které agreguje speciální aplikace skrze Bing. Vypíše zajímavé informace o hledaném pojmu, stránky, které by vás mohly zajímat (například Wikipedia) a to včetně náhledů. Nechybí ani vyhledávání obrázků, kde můžete požadavky dále specifikovat.

Aplikace

Windows 8.1 přinesou inovace i do některých systémových aplikací, jako je například Skydrive, který je obecně pro systém jako Cloudová platforma čím dál tím více důležitý. Vylepšena byla i kooperace mezi jednotlivými aplikacemi, která je na videu demonstrována spoluprací emailového klienta a aplikace Fotky, která zobrazuje a upravuje obrázky v příloze emailu. Ty jsou zřejmě v tu chvíli automaticky uloženy do počítače/tabletu.

Zobrazení

Asi nejpodstatnější zásah do systému je však na první pohled skryt.  Do teď fungoval multitasking „Metro“ aplikací ve Windows 8 pouze v poměru přibližně 3:1 (menší část má přesně danou velikost) a mohli být spuštěny pouze dvě aplikace najednou. To se však nyní mění a u velkých displejů budete moci spustit i několik vedle sebe běžících aplikací na jednom monitoru. Ještě podstatnější je však přidání dalšího poměru zobrazených aplikací. V základu je přidán poměr 50:50.

split 5050

To vše by však mohlo být značně problematické. Především pro vývojáře, kteří mají v tuto chvíli své aplikace připravené pouze pro starší možnosti zobrazení a nový systém by mohl být dosti komplikovaný. To však ukáže až čas a bude samozřejmě záležet na tom, jak se k tomu Microsoft postaví.

Proč to všechno?

Na závěr bych rád novinky zhodnotil trochu obecně, čistě z mého pohledu.  Ani v jednom z případů se nejedná o něco, co by markantně ovlivnilo systém, ale jde spíše o drobné změny a vylepšení. Kdo ví, třeba se velkých novinek ještě dočkáme (přijít by mělo například přepracování poněkud schizofrenního nastavení), ale zatím nám je Microsoft oficiálně neukázal. Proč o tom všem ale píšu. Na detailech to totiž celé stojí a Microsoft zjevně udělal s Windows tu samou chybu jako s Windows Phone. Úplně teď pominu to, jestli je prostředí Metro dobré nebo špatné, ale budu to brát tak, jak nám to Microsoft servíruje.

Windows 8 Family

Jde o to, že Windows 8 působí poněkud nedokončeně. Jako by to byla verze RC, kterou mají dolaďovat beta testeři. Podobný problém měl i Windows Phone 7.x. Systém měl svůj potenciál a Microsoft prostředky na jeho rozšíření, ale zkrátka vše působilo, jako by to bylo šito horkou jehlou. S příchodem WP 8 se ale (alespoň pro mě) tento dojem vytratil. Systém dospěl a to právě díky detailům, jako byly úpravy základní a zamykací obrazovky, podpora dalšího hardwaru (NFC, vícejádrové procesory, další rozlišení obrazovky) nebo přidání dalších funkcí systému a tak dále. Na první pohled se může zdát člověku, který vezme do ruky telefon s WP 8, že je to skoro stejné, jako ten Windows Phone před rokem, ale člověk, který delší dobu používal WP 7 ví, že ten rozdíl je velice znatelný a pro nového zákazníka je při prvním seznámením se se systémem zcela jistě zajímavější.

S Windows 8 jsou moje pocity naprosto stejné. Opět je to pro Microsoft obrovský krok dopředu (jestli správným směrem nechám na vás). Samozřejmě hlavně proto, že konečně dostává Windows na trh s tablety. Do teď ale působil tak nějak nedokončeně a trpěl/trpí mnohými dětskými nemocemi. Schizofrenní nastavení, poněkud neohrabané používání Metra, především na desktopu a podobně. To by se však mělo s Windows 8.1 napravit úplně stejně jako s WP 8 a můžeme Microsoftu jen přát, aby to tak bylo. Desktopy bude Microsoft ovládat i nadále (ať už s Windows 8 nebo Windows 7, či v budoucnu s Windows 9), na tom se hned tak něco nezmění, ale podstatné je, aby zakořenil na poli tabletů, kde je konkurence nemilosrdná a má náskok několika let.

Nerad bych vám podsouval názor na to, jestli jsou Windows 8 nebo 8.1 dobrými systémy nebo ne, od toho tu nejsem a nerad bych, aby to tak vyznělo. Osobně si však myslím, že s verzí 8.1 budou konečně minimálně dospělým systémem, který má plný nárok na to, aby bojoval s konkurencí na poli tabletů a do budoucna nedělal Microsoftu ostudu na poli desktopů.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Karl Newkeny

26. 7. 2013, 12:22

Také se mi recenze novinek ve WIN8 líbila…i dnes neobvyklá (bohužel) nestrannost a nezaujatost autora či přispěvatelů. Protože např. při četbě názorů nejmenovaného pana redaktora z iHNed, se musím pokaždé smát tomu, že již podle hodnoceného systému vím, jaký výsledek posouzení bude následovat. ;-) Ale tento příspěvek mne opravdu potěšil…nesouhlasím snad pouze s názorem o zaostalosti tabletů s WIN8 o několik let za konkurencí. Sám mám několikátý tablet, různých systémů, a upřímně řečeno (dle mých zkušeností), žádný z konkurence neumí tolik jako ten s WIN8. POUZE můj názor. ;-)

Vojtěch Pešek

6. 6. 2013, 20:33

Konečně dobrý článek. Ne jako zprávičky, kde se to hemží přeplácanými výrazy, aby to vyznělo lépe. :)

Matouš Eckert

6. 6. 2013, 20:38

Díky :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat