Google Glass ovládnete mrkáním – video aktualizováno

Google Glass ovládnete mrkáním – video [aktualizováno]
2013-05-02T17:39:38+02:00
• 2. 5. 2013
4

Aktualizováno 2.5.

Původně jsme měli jen několik indícií, které nasvědčovaly tomu, že budeme moci pouhým mrknutím vyvolat nějakou akci u Google Glass. Vývojáři nelení a již byla vytvořena první aplikace, kterou ovládnete jen mrkáním. Jmenuje se Winky a umožní vám fotit. V tuto chvíli je dostupná na Githubu a dokonce se objevilo i video, na kterém můžete vidět její jednoduché ovládání.

Původní článek

Pokud budete jednou nosit chytré brýle od Googlu, budete moci využívat ovládání pomocí hlasu, ale na oficiálních videí jsme si mohli všimnout i gest. Jednoduše máchnete před brýlemi a například se přesunete k jinému obrázku nebo položce. Nyní se podařilo odhalit anebo dokázat, že je zde i třetí možnost ovládání.

Bude vám stačit pouhé mrknutí a brýle udělají předdefinovanou akci. Zní to jako hloupost nebo zbytečnost, ale představte si třeba možnost vyfotit objekt před vámi pouhým mrknutím. Tato funkce bude muset přizpůsobit na každého člověka, s čímž bude souviset kalibrace. I ta se objevuje ve zdrojovém kódu aplikace, která byla vydána samotným Googlem.

googleglasswink

 

Samozřejmě jste si mohli říct, že se jedná sice o zajímavou vychytávku, ale brýle disponují jen jednou přední kamerou. Ovšem se ukazuje, že je zde ještě jeden snímač na vnitřní straně, který slouží pro sledování oka. Takže Google Glass jsou teoreticky připraveny i na možnost ovládání pomocí mrkání.

Google-Glass

 

Není jisté, jestli se tato možnost dostane nakonec do finálního zařízení. Zatím je k dispozici vývojářská verze, která slouží jen pro vytváření aplikací, jenž se nakonec mohou dostat do reálného využití. Google ovšem myslel na tuto možnost, jelikož si nechal patentovat možnost odemknutí displeje pomocí sledování oka. Zde by se mohla ukrývat technologie pro registrování mrkání.

Zdroje: glass-apps.org, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Aha, vy mate asi lepsi zdroje :) Co ja vim, tak puvodne se nekdo vrtal ve zdrojovem kodu Glass a objevil operatory pojmenovane „mrknuti oka“ a tak napsal novinku, ze se mozna chysta moznost ovladat Glass mrkanim. Ale nikdo to nikdy nevidel, nepouzil, nikdo se k nicemu nevyjadril… Ale vy to prezentujete jako hotovou vec :)

Přemysl Vaculík

VIP 23. 4. 2013, 16:46

„Není jisté, jestli se tato možnost dostane nakonec do finálního zařízení…..“

Podotýkám, že se původně ani netušilo, že jsou zde gesta,

Přemysl Vaculík

VIP 2. 5. 2013, 17:51

A nyní?

Jirka Vlasák

2. 5. 2013, 22:16

Tak to asi mají :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat