Samsung ATIV Tab: krasavec za všechny peníze recenze

Samsung ATIV Tab: krasavec za všechny peníze [recenze]
2013-04-22T10:45:54+02:00
• 22. 4. 2013
2

Masivní plastový velikán se konečně dostal  do naší redakce. Zde jsou mé postřehy. Na svědomí jej má společnost Samsung a ne, neběží na androidu, ale pohání jej Windows RT.

Samsung ATIV Tab

Balení a konstrukce

K tabletu není dodávána klávesnice, a proto se musíte spokojit se softwarovou. Rozhodně není špatná, dal bych ji tak 75 procent ze 100. Nejpoužívanější česká písmena s interpunkcí (například: á, í, é, š, č) mají svá vlastní tlačítka a vše je zase otázkou zvyku uživatele. Pomocí jednoho tlačítka lze pak aktivovat i numerická klávesnice, a to se hodí. Systém taktéž dokáže opravovat nesprávně napsaná slova nebo jen dodává interpunkční znaménka nad slova, kde si myslí, že být mají.
P1040019P1040020P1040022
Samotný tablet je vyroben z poměrně bytelného plastu. Nejdříve jsem se ho bál a štítil, ale nebyl důvod. Je pevný, ovšem když se vám zapotí ruce, klouže a pocit to není moc příjemný. Přední část je celá černá a záda šedá se vzorkem imitujícím kov. Zároveň mně samotnému moc nevyhovovalo, že zařízení má displej o poměru stran 16:9. A samotného mě překvapilo, že jsem většinu práce dělal v módu na výšku. Na druhou stranu se mi při režimu na šířku zase dobře psalo na klávesnici a sledování filmů bylo taktéž příjemné.
P1040024P1040025P1040027
Šířka, výška a tloušťka zařízení jsou 266 × 168 × 8,9 mm v uvedeném pořadí a váží něco přes půl kilogramu (570 g. Na přední stráně je 10,1″ TFT displej s rozlišením 1 366 × 768 px, podání barev je věrohodné, možná jsou trochu přepálené. Pod displejem je tlačítko Start, jehož název plně vypovídá o jeho funkci. Nahoře je přední kamerka a několik senzorů, přičemž proximity chybí, a proto jas displeje si musíte nastavovat manuálně. Vlevo na horní straně zařízení jsou tlačítka spouště a ovládání hlasitosti, opodál tak microHDMI , USB a microSD výstupy. K tabletu si můžete připojit flash disk, tiskárnu nebo televizi bez nejmenších problémů. Na zádech nalezneme fotoaparát s led diodou.
P1040029P1040030P1040031

Specifikace

  • Rozměry a váha:  266 × 168 × 8,9 mm, 570g
  • Displej: 10,1″ TFT panel s rozlišením 1 366 × 768px
  • Procesor: Qualcomm S4+, dvoujádrový @ 1,5 GHz
  • RAM: 2GB
  • Interní úložiště: 32 GB
  • Konektivita: GPS (A-GPS), Bluetooth, Wi-Fi, microSD, NFC
  • Fotoaparát: přední (1,9 MPx), zadní (5 MPx + blesk + natáčení vide v HD)
  • Baterie: 8 200 mAh
  • Operační systém: Windows RT s kancelářským balíkem Office 2013

Windows RT – neplnohodnotný pomocník

Windows je hodně sporný systém, zvláště pro tablety. Jedná se o verzi RT, tedy o tu, kde nejdou instalovat běžné aplikace pro desktop (většinou ty s koncovkou .exe  nebo .msi). Samotná plocha nechybí, ovšem hned na první pohled mi připadala zbytečná. Ostatně zkuste si představit, že můžete instalovat jen aplikace do „Nového Windows  8 UI“, dnes už lidově řečeno – do Metra.
Screenshot (1) Screenshot (3)
Začnu největším problémem celého zařízení, a tím je jazyková lokalizace. Mně samotnému angličtina vyhovovala, každopádně si myslím, že absence češtiny je naprosto nelogická a jen dalším důkazem sebevraždy Microsoftu v přímém přenosu. Hledal jsem na fórech, jestli se dá doinstalovat, a nedá. Zatím ani není oficiálně uvolněn český jazykový balíček pro Windows RT. A spíš mě napadá – proč je na českém trhu něco, čemu bude rozumět jen část národa?
Screenshot (10) Screenshot (11)
Aplikací je žalostně málo, byť je Microsoft pro vývojáře přívětivý a nabízí jím možnost kódovat ve vícero jazycích. Samotné nastavování systému probíhá ve dvou fázích – máme zde Ovládací panely, které nejsou zrovna to pravé makové pro tablet a také Metro aplikaci Nastavení. Pro správné fungování tabletu musíte navštívit obě a zde vidím největší problém. Systém je nesourodý a pro člověka, který si koupí zařízení s Windows 8 nebo Windows RT to bude absolutně nesourodá změť chaosu. Podobně dopadlo i prohlížení internetu. Stejně, jako u Windows 8, tak i u Windows RT existují dvě verze Internet Exploreru. Ta verze pro desktop je složitá a tlačítka jsou malá. V případě odrůdy pro Metro vše funguje, jak má.

Screenshot (6) Screenshot (7) Screenshot (9)

K výrazným kladům patří gesta. U konkurenčních platforem nenajdete nic takového a za pomocí jednoduchých tahů shora dolů můžete zavírat aplikace, zleva doprava je zase přepínat, a tak bych mohl pokračovat dále. Nejdříve to je nezvyk, ale já si po 2 – 3 dnech zvykl a tuto vymoženost jsem si doslova zamiloval.

Celkově mám ze systému smíšené pocity. V případě stolního počítače mám Windows 8 rád, ale na tabletu mi nesedí. Dle mého názoru je hodně věcí nedodělaných a spíše se těším na verzi, která bude kompletně postrádat plochu, přičemž všechna nastavení a například i průzkumník budou součástí Metra. Zároveň ve Storu není mnoho aplikací a chybí zde třeba alternativní prohlížeče (Chrome, Opera, Firefox aj.), což může některým lidem vadit.

Parádní zvuk

Za celou dobu testování jsem asi nejvíce využíval stereo reproduktory, které si hravě poradí nejen se současnou taneční hudbou, ale i s Beethovenem. Je pravdou, že při vyšších úrovních hlasitosti mírně syčí při vyšších tóninách, ale většina uživatelů tuto mírnou vadu pravděpodobně nepozná.

Fotoaparát

Fotoaparát dokáže pořizovat snímky o rozlišení až 5 Mpix (ve formátu 4:3). V nativní kameře si toho moc nemůžete nastavit, každopádně v zařízení je předinstalováno rozšíření, které rozšiřuje její funkce. Zadní kamerka má funkci autofocus a fotí poměrně výborné makrofotky, byť je vcelku pomalá. Pokud patříte mezi tu skupinku turistů, která si fotí své zážitky nejen z dovolených na tablety, tak vám může být zařízení vcelku vděčným společníkem.

picture002 picture007 picture008 picture010 picture011 picture015

Výdrž baterie

Tablet dokáže fungovat na baterii klidně i týden, vše záleží na tom, jak moc jej využíváte. Pokud budete úspěšní a najedete na Windows Storu nějakou graficky vyvedenou hru, která stojí za to, zařízení vybijete i do 4 hodin. Při běžném surfování (psaní e-mailů, prohlížení webu, chatování, sledování videí) mi vystačil na 2 dny.

Zjistit stav baterie můžete pouze na ploše. Když jsem hledal v Metru, tak jsem nic nenašel a znovu a zas jsem si kladl jednoduchou otázku: proč? Na jednu stranu se vás Microsoft (Samsung) snaží odpudit od používání plochy, protože :

  1. její používání na tabletu není příliš komfortní,
  2. si nemůžete nainstalovat programy, které plochu ke svému fungování potřebují.

Na tu druhou vás ji zase nutí zapínat, protože zatím neexistuje žádná aplikace pro Metro (respektive jsem ji nenašel), která by dokázala jednoduše zobrazit stav baterie a rychlost jejího vybíjení.

Krasavec pro milionáře

Sám mám ze zařízení hodně rozporuplné pocity. Mně samotnému vyhovovalo asi tak na 70 % a používalo se mi lépe než konkurenční zařízení s iOSem a Androidem – především tedy kvůli dobře propracovaným gestům. Zároveň jsem si oblíbil pár aplikací, které jsou jen pro Windows Metro. Po těch dvou týdnech jsem se tabletu doopravdy nerad zbavoval, ale myslím si, že 17 000 Kč bych za něj nikdy nedal. Možná kdyby tam byla „plná verze Windows 8“, tak se o tom dalo uvažovat. Takto to je jen drahá hračka s omezenou funkčností. Do budoucna se těším na Windows 9/Windows Blue, které by mohly dle mého názoru být nejlepším systémem pro tablety. Stačí jen donutit vývojáře, aby pro systém napsali potřebné aplikace.

Graf ceny produktu Samsung Galaxy Tab GT-P8510MSAETL poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Nevíte kde je možné sehnat tu modrou tapetu?

Michal Mroček

VIP 22. 4. 2013, 21:54

Dobrý den,
Modrá tapeta je součástí Metra. Nastavit si ji můžete v nastavení počítače. Tam se dostanete, když zmáčkněte tl. Windows, napište „přizpůsobení“ a vpravo zvolíte subkategorii Nastavení, následně klepněte na položku Přizpůsobit Úvodní obrazovku. Volba barvy a motivu je pak už na Vás.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat