Nokia – něco jako Note, výdělky na patentech a propad zisků

Nokia – něco jako Note, výdělky na patentech a propad zisků
2013-04-19T08:55:54+02:00
• 19. 4. 2013

Nokia je jednou z nejsledovanějších firem poslední doby. Tak trochu ji můžeme nazvat dinosaurem z dob minulých. Samozřejmě bychom jí moc křivdili, ale nemůžeme tvrdit, že se jedná o nejperspektivnější společnost současnosti. Stále se pohybuje na hraně udržitelnosti, byť má ještě dostatek potenciálu. Od představení nových smartphonů uběhla již nějaká doba a spekuluje se o novinkách, na které se můžeme těšit ke konci tohoto roku.

lumia920update

V tuto chvíli se objevují náznaky nového zařízení, o kterém bychom nikdy neuvažovali, aspoň ne v souvislosti s tímto finským výrobcem. Marně se těšíte na tablet, novinky se týkají zařízení, které by svou velikostí mohlo konkurovat Galaxy Note od Samsungu. Právě podle Financial Times se má jednat o zařízení s větší úhlopříčkou displeje, které by mělo mít Full HD rozlišení. V tuto chvíli se jedná o nereálné zařízení, jelikož Windows Phone 8 podporuje maximálně HD rozlišení. Ovšem podporu vyšších specifikací má přinést nová aktualizace systému označená jako WP8 GDR3, která by se měla objevit v druhé polovině roku.

Možná se jedná o běžné snažení firmy, která se chce zavděčit každému zákazníkovi. Na konci minulého roku jsme mohli jásat, že se Nokia dostala do zisku, ale jak se ukazuje, jednalo se jen o výkyv na základě vánočních nákupních horeček. V první kvartálu 2013 se ukazuje, že firma se dostala opět do záporných čísel. Konkrétně Nokia měla prodělat 196 miliónů dolarů, což je výrazný rozdíl oproti výdělku 557 miliónů dolarů z konce minulého roku.

Je tu ale jedna zajímavost v podobě počtu prodaných kusů Lumií. Ačkoliv na jedné straně máme ztrátu zisků, na druhé je zvýšený prodej smartphonů. V Q4 2012 se podařilo prodat 4.4 miliónu kusů, ale v Q1 2013 toto číslo stouplo již na 5.6 miliónu. Předpokládá se, že toto číslo ještě poroste, ale otázka je, jestli nedojde k útlumu na základě očekávání nových modelů.

nokia-lumia-720-range

Na druhou stranu letos může Nokia počítat s významný výdělkem z oblasti patentů. Sama firma jich vlastní přes 10 000, které nechává licencovat jiným firmám. Na základě těchto poplatků si letos přijde asi na 653 miliónů dolarů. Nejedná se o příliš velké číslo, ale rozhodně to může výrazně pomoci, aby se finský výrobce nepropadal do větších ztrát. Nyní bude záviset na tom, jestli se rozjedou prodeje nadějných modelů Lumia 720 a 520.

Zdroje: theverge.com, techcrunch.com, techcrunch.com, ubergizmo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat