Chrome v budoucnu nepoběží na WebKitu, přivítejte Blink

Chrome v budoucnu nepoběží na WebKitu, přivítejte Blink
2013-04-04T07:00:58+02:00
• 4. 4. 2013

Kolem webových prohlížečů se v poslední době dějí zajímavé věci. Opera se rozhodla, že nasadí na mobily WebKit a dobrovolně se vzdá svého jádra Presto. Nyní Google oznámil, že je na čase se posunout dál a pomalu dává ruce pryč od WebKitu. Na druhou stranu dodává, že se jedná o velmi dobré a kvalitní renderovací jádro, které má ještě dostatek potenciálu. Jedná se samozřejmě o open-source, což ale znamená, že každý si může dělat jakékoliv úpravy.

nexusae0_chromiumtiny_thumb

Ani Google nezůstal stranou a pro Chrome a Chromium provedl změny. Například využívá vlastní engine V8 pro JavaScript, přičemž WebKit má nativně JavaScriptCore. Podobných změn můžeme najít více, ale spíše je zajímavé rozhodnutí, proč vůbec se pouštějí do nového jádra. Chtějí zjednodušit a zrychlit samotný prohlížeč, ale to obnáší spoustu změn. Proto se rozhodli pro nové jádro, které nese název Blink.

Jedná se taktéž o open-source a do jisté míry vychází z WebKitu. Dojde k celkem velké čistce napříč celým jádrem. Příkladem může být odstranění více jak 7000 souborů, v kterých je obsaženo přes 4.5 miliónu řádků kódu. Google dodává, že v dlouhodobém horizontu přinesou změny zdravější jádro, méně chyb a větší stabilitu.

Nemusíte se bát, že by tento projekt byl v rukách jen Googlu a kašlal by na ostatní dodavatele webových prohlížečů. V tomto projektu je zainteresována i společnost Opera, která hodlá úzce spolupracovat na této novince. To by mohlo znamenat, že ještě nějakou dobu bude k dispozici Opera a Chrome pro Android s WebKitem, ale následně dojde k přechodu na novější jádro, které by mělo lépe zvládat multiprocesorovou architekturu.

Samozřejmě se v tomto ohledu všechny zainteresované subjekty soustředí na dodržení standardů, transparentnosti a interoperability. Google již zveřejnil přesné pokyny a více informací se můžete dozvědět na oficiálních stránkách projektu Blink. V tuto chvíli se zatím uživatelé mobilních prohlížečů nemusejí bát, že by v brzkém horizontu mělo dojít k nějaké změně. Cesta k novému jádru může trvat velmi dlouho a zatím tedy najdeme u Chromu a Opery WebKit. Ovšem tato změna se asi nejdříve dotkne systému Chrome OS.

Zdroje: theverge.com, androidpolice.com, blog.chromium.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat