Android zprvu nebyl určen pro mobily

Android zprvu nebyl určen pro mobily
2013-04-17T10:00:19+02:00
• 17. 4. 2013
1

V našem seriálu o životním příběhu zeleného robota jste se mohli dozvědět i takové zajímavosti, jak třeba měl vypadat původně smartphone se systémem Android. Mělo se jednat o zařízení, které bylo vybaveno QWERTY klávesnicí a chyběl zde dotykový displej. Po představení iPhonu došlo k zásadním změnám a od té doby si systém od Googlu šel odlišnou cestou.

image1003

Mnozí ale nevěděli, že Android nebyl zprvu určen pro mobily. S touto informací se svěřil sám pomyslný otec tohoto systému, Andy Rubin, v jednom rozhovoru pro zahraniční web. Docela mě to překvapilo, jelikož jsem si myslel, že to byl původní záměr. Tento systém se měl objevit poprvé ve fotoaparátech, což by znamenalo, že jsme se mohli dočkat chytrých foťáků někdy v letech 2004-2006.

andy-rubin

Když Andy představoval svou vizi budoucnosti tohoto systému v Googlu, ukazoval fotoaparát připojený kabelem nebo bezdrátově k domácímu počítači, který by byl připojen k datacentru nesoucí taktéž název Android. Nikdo nečekal, že by se vše mohlo kompletně obrátit, ale nakonec zde máme systém pro smartphony. Andy k tomu dodává:

„The exact same platform, the exact same operating system we built for cameras, that became Android for cellphones,“

Naprosto stejná platforma, naprosto stejný operační systém, který jsme vytvořili pro fotoaparáy, se stal Androidem pro mobilní telefony.

Jedním z důvodů k tomu rozhodnutí byl samotný trh digitálních foťáků, který nebyl příliš dynamický a poměrně pomalu se rozvíjel. Pokud se dnes podíváme na trh, můžeme říci, že se původní sen Andyho naplňuje, jen v rukách jiných společností. Zde můžeme zmínit třeba Samsung Galaxy Camera, který prošel naším testováním.

IMG_2232

Bylo by zajímavé sledovat vývoj mobilního trhu, kdyby se Android nikdy nedostal mezi smartphony. Možná bychom zde měli jen iOS a nějaký pokus od Microsoftu. Možná by existoval ještě systém Symbian v plné síle, nebo by se dokonce prosadilo MeeGo od Nokie. Svou šanci by asi dostal i WebOS. Zřejmě už nikdo nedokáže říci, jak by vypadal mobilní svět bez Androidu.

Zdroj: pcworld.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

TAk tím se hodně vysvětluje :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat