Top hry minulého týdne #4

Top hry minulého týdne #4
2013-03-13T14:51:35+02:00
• 5. 3. 2013
5

Každý týden vyjde na mobilních platformách nespočetné množství různých her – některé jsou zdarma, jiné ale něco stojí. Jak poznat, kterou hru opravdu koupit a které se obloukem vyhnout?  Cílem našeho seriálu je trochu uspořádat tento nepořádek a  pokrýt nejzajímavější tituly minulého týdne.

Finale

 

Poznámka autora k seriálu:

Pokusím se o takový reboot seriálu, který mě velmi bavil a který jsem musel z nedostatku času hned po několika dílech brzy ukončit. V nové verzi zůstaneme u podobného formátu jako předtím – 5 minirecenzí nejlepších a nejzajímavějších her minulého týdne.

Real Racing 3

Ah, další závodní hra plná IAP (In app purchase – mikroplatby)? Neprošli jsme se tímto peklem už tolikrát, že to už ani není vtipné? Určitě ano, ale i přesto velmi očekávané pokračování série Real Racing nakonec není hrou s tím nejhorším freemium systémem. Hned pro začátek se pobavíme o prvcích, které Real Racing 3 dovedlo k dokonalosti – fyzika aut je přímo excelentní, každé z 45 aut se chová jinak a jejich ovládání je velmi příjemné, ať už si vyberete jakoukoliv úroveň asistence. Také modely aut jsou v této hře přímo perfektní s velmi detailními texturami a nečekaně intenzivními efekty. Klasické závodní okruhy potěší nejednoho fanouška rychlých aut . Přes 900 různých závodů také neobjedete během jednoho odpoledne a o dlouhou zábavu tak bude postaráno. Velmi zajímavým prvkem je “timeshift multiplayer”, kdy sice nezávodíte proti živým hráčům, ale proti jejich časům a propočítané AI.

A teď k negativům, kterých je jako u každé freemium hry docela dost. O IAP se nějak extrémně zmiňovat nebudu, přece jen na nich záleží až u trochu dlouhodobější hrací doby. O čem se ale můžu bavit, jsou některé další ne zrovna ideální prvky. Začneme třeba u menu, které je neskutečně neintuitivní a zmatené, zvuky nárazů také nejsou zrovna nejlepší, a i když je nový Real Racing velmi působivý co se týče modelů, prostředí tratí samotných je dost pozadu. Dále tu máme podivně chybějící kariéru a některé klasické módy jako timetrial a podobně. Také mě docela překvapilo, jaký je mezi kompletně neasistovaným řízením a defaultním asistovaným extrémně velký rychlostní rozdíl – bez asistenta vám to prostě pojede o dost rychleji, pokud zvládnete uřídit auto v zatáčkách. A naposled tu máme podle mě trochu zbytečně agresivní sociální prvky. Real Racing 3 je rozhodně nejlepší mobilní závodní hrou, ale není bez některých závažných a často velmi zbytečných chyb.

logo-app Real Racing 3 ELECTRONIC ARTS Zdarma ANDROID

Alien versus Predator: Evolution

Po poslední predátorské hře, Predators, přichází na Google Play nová hra z dílen Angry Mob podpořených licencí amerického filmového studia Fox. Boj dvou klanů predátorů vyústí v použití xenomorpů jako ultimátní zbraně a vašim úkolem bude zabít vetřeleckou královnu nebo osvobodit svůj uvězněný druh. Záleží na tom, na jakou stranu se přidáte. Do tohoto všeho se ještě podařilo přimíchat lidské mariňáky, kteří na planetě dohlíží na stavbu vědeckých komplexů.

Hratelnost se liší podle toho, jestli zrovna hrajete za vetřelce nebo predátora a to nejen ve styu hry, ale také částečně v ovládání, jehož barva se mění v závislosti na rase. Úrovně nejsou zrovna největší, a tak člověka alespoň příjemně překvapí jejich slušný počet – 19 hlavních a 11 vedlejších. Grafické zpracování je až na menši chyb a několik velmi ošklivých modelů opravdu slušné a i většina herních zvuků příjemně překvapí. Dá se říci, že AVP: Evolution je asi nejlepší vetřelecká hra za několik posledních let.

logo-app AVP: Evolution Fox Digital Entertainment, Inc 4,99 US$ ANDROID

infinite

Uvolňující atmosferická hra, ve které je vám svěřeno ovládání nově vytvořené sluneční soustavy. V každém levelu první začínáte s hvězdou a pomocí její gravitace sbíráte volně poletující hmotu. Ta následně slouží k vytváření nových planet (tahle mechanika slouží k ochraňování nasbírané hmoty) a postupování do nových levelů. Ve vesmíru to ale není vždy bezpečné, a tak mezi hmotou také narazíte na velké meteority, komety a podobné tělesa, která vám budou znepříjemňovat život.

Ovládání “gravitačního táhla” v infinite není nic těžkého, více méně jen stačí držet a pouštět jakýkoliv místo na displeji, rotace soustavy se postará o zbytek. Grafika je dost jednoduchá, ale styl je velmi moderní a dělá hru přehlednější než u některých podobných titulů. Na druhou stranu je hudba přímo excelentní – velmi uklidňující a atmosferická. Infinite je celkově excelentní hrou.

logo-app infinite Nexus Game Studio Zdarma ANDROID

Everland

Everland je klasické akční RPG umístěné do 3D fantasy světa plného bitev a děsivých monster. Můžete tak očekávat velký otevřený svět, mnoho pastí, puzzlů a lootu na sbírání. Krom bežných zbraní se ve hře objevují i různá kouzla jako fireball, teleportace nebo i umělé tornádo. O příběhu se moc mluvit nedá, víceméně se jedná o dost stereotypní variantu na záchranu světa před temnými legiemi.

Grafické zpracování je výborné a v mnohém konkuruje snahám mnohem majetnějších vývojářských studií. Zvukový doprovod je v dnešní době trochu nudný a nezajímavý, ale obsahuje dostatečný počet fantasy laděných písní neustále kolujících ve velké smyčce. Co je ale podstatně horší, je hratelnost – těžkou obtížnost a nelehké boje by šlo ještě přežít, ale ovládání je opravdu tragické a při některých bojích si budete přát minimálně jeden pár rukou navíc. I přes tyto problémy však Everlend opravdu stojí za těch několik desítek korun, obzvláště pokud jste fanoušky akčních RPG.

logo-app Everland: Unleash The Magic codestalkers 3,67 US$ ANDROID

Rico – A Tale of Two brothers

Hardcore plošinovka, kterou si nejvíce užijí fanoušci retro hraní. Hráč se zhostí role jednoho z bratrů, kteří se od počátku světa střetávají v bitvách o rovnováhu. Po zrádném úskoku svého sourozence se musíte proskákat 32 levely plnými pastí, puzzlů a upgradů – jako jsou větší skoky, kouzelný bič a jetpack- Pomocí kouzelných krystalů znovu získat své síly a nakonec porazit své temné dvojče.

Musím uznat, že se tato plošinovka vývojářům extrémně vydařila – grafické zpracování je přímo ukázkovým příkladem krásného pixelartu, levely se nachází na 4 odlišných světech a jsou plné různých velmi náročných překážek. Zvukový doprovod je sice závislý na samotné úrovni, a tak může být za chvilku ohraný a to obzvláště pokud neustále umíráte na stejné pasti, ale svým stylem příjemně doplňuje hru a ani příliš neruší. Tím nejlepším je ale hratelnost. Postavu ovládáte dvěma směrovými tlačítky, tlačítkem pro skok a tlačítkem pro útok (funguje až po získání nějaké zbraně). Vše je skoro na pixel přesné, dostatečně velké a příjemně rozložené.

Skvělé ovládání dobře doplňuje obtížnost hry, která se dělí na 4 stupně rozlišené nejen větším zraněním, ale také počtem životů a checkpointů. Lehká úroveň neobsahuje zranění z pádů, checkpointy jsou za každou pastí a ani miny či nepřátelé vám také zrovna moc neublíží. Zato nejtěžší hratelnost vám nabízí pouze jeden život, žádné savepointy – i ta nejhorší mina vám dokáže pořádně zatřást zdravím a sebemenší chybička většinou znamená gameover. Když vezmete v potaz všechny tyto aspekty, tak se nemůžete divit, že je na Google Play Rico hodnoceno skoro čistými pěti hvězdičkami (v době publikace 4.9).

logo-app Rico - Lite IMakeGames Zdarma ANDROID
logo-app Rico - A Tale Of Two Brothers IMakeGames 3,07 US$ ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Tak a mame na svete dalsi humblebudle pro android, ale nejen ten. Zatim 6 her vcetne novinky dynamite jack. Ja uz mam koupeno. Jinak diky za serial clanku, zda se ze mam nahradu.  Ten na svet androida se tezko cte a je plny blabolu. 

PS: humble bundle obsahuje i hru solar 2 ktera me pripomina hru infinite.

Přemysl Vaculík

VIP 8. 3. 2013, 7:52

Díky za hodnocení.

„Infinite je celkově excelentní hrou zdarma. Cena: 19:50“ tenhle překlep mě pobavil :D a zklamal :( (už jsem se těšil, že jí zkusím)

Přemysl Vaculík

VIP 5. 3. 2013, 18:55

Chybička se vloudila, ale 20 Kč není moc. 15 min. na vyzkoušení stačí a pak se člověk rozhodne :)

Petr Plachý

6. 3. 2013, 9:33

Za tohle se omlouvám, nevím kde jsem na to přišel :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat