Sony Xperia acro S – výkonný a voděodolný model s HD displejem recenze

Sony Xperia acro S – výkonný a voděodolný model s HD displejem [recenze]
2013-03-04T21:33:47+02:00
• 3. 3. 2013
4

Sony Xperia acro S je již půl roku starý model a v České republice se oficiálně neprodává a nikdy prodávat již bohužel nebude. I přesto se jedná o velmi zajímavý telefon, který stojí za zmínku. Jedná se o takovou voděodolnou kolegyni Xperie S, se kterou sdílí spoustu parametrů, avšak přináší i nějaké funkce navíc. Pojďme se na ní tedy podívat.

xperia-acros

Xperia acro S plně staví na úspěchu svého japonského protějšku Xperie acro HD, která byla u operátora NTT DoCoMo nejprodávanějším mobilem po celých 10 týdnů od začátku prodeje. Jediným rozdílem v globální verzi  oproti japonské variantě je absence infraportu a televizního přijímače.

Čelní straně dominuje 4,3 palcový displej s HD rozlišením – tedy 1280 x 720 pixelů. Ten je ještě doplněn o funkci Sony BRAVIA engine. Jedná se o klasický TFT LCD panel a jeho jemnost je velice příjemných 342 PPI. Pod displejem nalezneme tři senzorová tlačítka – zpět, domů a nabídka/menu. Nad displejem se nachází vcelku kvalitní 1.3Mpx kamerka s možností natáčet videa v HD rozlišení, dále telefonní reproduktor a také samozřejmě proximity senzor a světelný senzor.

IMG_0002  IMG_0003

Rozměry telefonu jsou 126mm na výšku, 66mm na šířku a na dnešní dobu, při trendu tenkých smartphonů, poměrně vysoká tloušťka 11,9 mm. Samotný design zařízení je zcela odlišný od Xperie S. Zepředu telefon trochu připomíná Lumii 800 a díky zkoseným hranám po bocích dobře padne do ruky. Zadní kryt není odnímatelný a je celý z plastu. Hmotnost telefonu činí 147 gramů včetně vestavěného akumulátoru s kapacitou 1910 mAh. Telefon se pyšní certifikací odolnosti IP55 a IP57, což je odolnost proti vodě a prachu. Ta slibuje, že vydrží pod vodou do hloubky 1 metru po dobu 30 minut. Stejnou certifikaci nabízí také nová Xperie Z. Ukázku voděodolnosti hledejte ve videu na konci článku.

IMG_0004  IMG_0005

Na horní straně telefonu se nacházejí celkem tři krytky. Pod první se skrývá klasický konektor microUSB, přičemž telefon umí i USB On-The-Go. Uprostřed nalezneme 3,5mm jack pro připojení sluchátek a v neposlední řadě tu máme také microHDMI pro připojení k televizi. Na pravé straně nalezneme tlačítko pro zámek obrazovky, jehož stisk je poměrně tuhý, ale chválím jeho umístění právě zde na boku – je to mnohem pohodlnější než se překlikávat až nahoru. Pod ním máme dvoutlačítko pro regulaci hlasitosti a také překvapivě i tlačítko fotoaparátu, které přijde vhod hlavně při focení pod vodou, kde nereaguje kapacitní displej.

Na levém boku přístroje máme pod krytkou slot na paměťovou kartu microSD, která je zde navíc oproti již zmiňované Xperie S, které byla tato absence vyčítána. Samotná vnitřní paměť má kapacitu neobvyklých 11GB plus ještě 2GB integrované paměti pro aplikace. Vedle slotu na paměťovou kartu nalezneme slot na SIMkartu, jedná se o klasickou mini SIM. Pod ním se nacházejí ještě napájecí konektory pro dokovací stanici. Na spodní straně nalezneme jen poutko pro uchycení na klíčenku. Na zadní straně se nalézá ne příliš kvalitní reproduktor. Vedle něj nalezneme fotoaparát, kterému ještě dopomáhá přisvětlovací LED dioda a sekundární mikrofon.

IMG_0006

Uvnitř telefonu tepe dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S3 (MSM8260) o frekvenci 1.5 Ghz pro každé jádro. Ten doplňuje grafika Adreno 220 a 1 GB RAM. Výkonu je dostatek a prostředí se nějak neseká a je plně plynulé. Ve hrách se již trochu zapotí, ale stále zvládá bez problému nové hry. Z konektivity tu máme samozřejmě Wi-Fi, HSDPA (14.4 Mbps), Bluetooth verze 3.0, GPS a GLONASS, NFC a nezapomnělo se ani na FM rádio s RDS.

Jak je již psáno, telefon má microHDMI a microUSB, s počítačem komunikuje již přes protokol MTP namísto klasického mass-storage. Výhodou tohoto připojení je, že při kopírování není paměť nějak blokována a s telefonem můžete dál normálně pracovat. Výdrž baterie je dobrá, bez problému se dostanete při větším používání na jeden den, a pokud nebudete telefonu tolik zatápět, dostanete se i na dva dny výdrže.

Fotoaparát je jednou z chlouby celého telefonu, je vybaven senzorem Exmor R s rozlišením 12.1megapixelů s možností natáčet FullHD video při 30 snímcích za sekundu. Sony také integrovalo možnost pořizovat panorama a to i v 3D. Kvalita pořízených fotek je na velmi dobré úrovni a to i za zhoršených světelných podmínek. Noční snímky se již potýkají s poměrně vysokým šumem, ale i tak jsou poměrně kvalitní. Na displeji telefonu vypadají fotky ještě mnohem lépe (i díky saturaci BRAVIA enginem) a na počítači již je při přiblížení vidět menší šum. Natočené videa jsou na tom s kvalitou opravdu výtečně a zde není co vytýkat.

DSC_0159  02.03.13 - 2  02.03.13 - 3

02.03.13 - 5  DSC_0173  DSC_0199

V telefonu je nainstalován již v základu Android 4.0 Ice Cream Sandwich s nadstavbou od Sony. Update na Android 4.1 Jelly je přislíben na první čtvrtletí tohoto roku, takže by tu měl být již velmi brzy. Sony UI plně integruje do telefonu Facebook a také pár užitečných aplikací navíc. Pojďme se na některé zajímavé ve stručnosti podívat.

02.03.13 - 6  02.03.13 - 8  02.03.13 - 5

Jako první bych vyzdvihnul vestavěný přehrávač WALKMAN, který nabízí nejen pěkný grafický kabátek, ale i ekvalizér, možnost upravovat ID3 tagy, dále kanály SensMe, jenž roztřídí hudbu podle stylu/rychlosti a v neposlední řadě si můžete zobrazit i hudbu přátel z Facebooku. Samozřejmostí je tvorba playlistů. Z dalších aplikací bych pochválil aplikaci Zálohovat a obnovit, která umožnuje telefon zálohovat na kartu SD nebo na flashdisk přes USB On-The-Go a poté obnovovat z těchto úložišť.

Další zajímavou aplikací je úspora energie, kde si můžete například nastavit vypnutí některých funkcí v určitém časovém intervalu. V telefonu je ještě moc pěkná aplikace na poznámky, ta umožňuje kromě psaní i čmárání a záznam zvuku do poznámek.

02.03.13 - 3  02.03.13 - 2  02.03.13 - 7

Sony Xperia acro S je povedený telefon, který se za svůj hardware rozhodně stydět nemusí a když přidáme voděodolnost a cenu okolo 9 tisíc korun (z dovozu), tak se jedná o velmi dobrou koupi. Jediná škoda je, že se u nás oficiálně neprodává. Pokud hledáte voděodolný smartphone s dostatečným výkonem a velkým displejem, tak prakticky na trhu není žádná konkurence tohoto modelu. I když si nepotrpíte na voděodolnosti, jedná se určitě o zajímavou koupi.

Graf ceny produktu Sony Xperia Acro S poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Josef Novák

22. 6. 2013, 17:58

Dobrý den, chtěl bych se jen zeptat, jestli je tento mobil celý kompletně v češtině? V komentáři podemnou píše pan :Antonín Sova St , že ovládání mobilu je česky ale nastavení bohužel anglicky. Mohu poprosit o podrobnější vysvětlení? Čeho všeho se to týká, že je nastavení anglicky?

Mám ho od vánoc 2012 , cena 9 400,- Kč. Bezproblémový provoz, úsporný režim baterie pro běžné volání (5x den) vydrží dvaapůl dne, přehrávač hudby cca 5-6-hodin. Foto dobré, při šeru velký šum, video výborný. Reproduktor je průměrný kvalitou, dobrý výkonem. Nastavení připojení wifi,bluetooth,GPS a ostatní je jednoduché a přehledné. Vlastní telefonní připojení je zdlouhavé přes všechny možné druhy spojení. Seznam volání i SMS je přehledný. Kapacita paměti vynikající, při stažení cca 50 aplikací jsem na 50%, vnitřní paměť dostatečná pro hudbu i foto s možností zápisu na externí kartu ( a naopak – jednoduše). Ovládání mobilu je česky, nastavení bohužel anglicky. V balení i praktická nabíjecí kolíbka (nabíjení 2,5 hod), dokoupeno nabíjení do auta (Brodit 1 600,- Kč) -mohu doporučit – jednoduchá montáž i obsluha, rychlost nabíjení o půl hod kratší. Závěrem – spokojenost, doporučuji koupit.

Rozhodně si myslím,se v čr by se prodával tak kolem 11 000, je to skvělý mobil,druhým měsícem jsem spokojenýuuživatel.

Michal Navratil

4. 3. 2013, 8:53

Mohu jen potvrdit ze tento mobil je na hodne slusne urovni a pokud by se u nas prodaval za cenu cca 7500,- tak si myslim ze bude behem chvilky vyprodanej, je jen skoda ze neni k dostani v cesku oficialne..

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat